31217

Náměstí Nebeského klidu a sedmnáctý listopad

17. 11. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Letos mi v souvislosti se vzpomínkami na události 17. listopadu 1989 přichází na mysl rok 1989 v Číně, konkrétně masakr na Náměstí nebeského klidu na jaře. Devadesátá a nultá léta bylo zvykem věřit, že Čína i přesto tohle „klopýtnutí“ spěje k demokracii, protože přece buduje kapitalismus a bohatne. Optimismus 90. let byl vůbec krásně naivní. Bylo jasné, že komunismus skončil, málokoho ale napadlo, že trh a volby nebudou stačit – ostatně jaký trh a jaké volby? Trh a volby bez právního státu jsou jen karikaturou.

31217

Zamyšlení nad výročím 17. listopadu

Ztráta naděje znamená ztrátu budoucnosti

17. 11. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


V připravované knize poukazuju na jeden paradox: lidská civilizace (a česká společnost jako součást její nejprogresivnější části) má všechny zdroje i technologické nástroje, které potřebuje k vyřešení krizí, od dostupnosti vody, distribuce bohatství, zprostředkování vzdělání a informací až po klimatické změny. Fakt, že se to neděje, nesouvisí s dostupností řešení. Souvisí s neschopností těchto zdrojů a technologií, stále dokonalejších extenzí našich mozků, využít k všeobecnému prospěchu. A jedním z důvodů, proč toho nejsme schopni, je uvadající naděje na to, že něco takového má smysl. Výročí 17. listopadu by nás mělo před ztrátou naděje varovat. Budoucnost bude taková, jakou si ji určíme, to je zákon sebenaplňující předpovědi.

Rozhovor Britských listů 545. Maďarsku přineslo spojenectví s Putinem astronomické ceny energií

15. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



V Maďarsku stouply cenu energií na desetinásobek, v některých případech na dvacetinásobek cen, které existovaly před ruskou agresí na Ukrajině. V rozhovoru s Bohumilem Kartousem vysvětluje odborník na energetickou problematiku František Marčík, mimo jiné, proč je tomu tak. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 15. listopadu 2022.

Ruská agrese na Ukrajině: výbuchy na Krymu a v Dněpru; ruská raketa zasáhla Oděsu, hlásí Ukrajina

17. 11. 2022

čas čtení 9 minut

 
- V okupovaném městě Džankoj byly zaznamenány výbuchy; Rada bezpečnosti OSN varuje před rizikem "katastrofického rozšíření" války


- Na Krymu hlášeny výbuchy


V okupovaném městě Džankoj na Krymu jsou hlášeny výbuchy.

Podle zpráv ukrajinských médií bylo zasaženo ruské letiště.

Agentura Ukrinform s odvoláním na místní kanály Telegram uvedla, že výbuchy byly slyšet ve středu pozdě večer.




- Ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov prohlásil, že iniciativa na podporu černomořského obilí bude prodloužena o 120 dní.

Na Twitteru napsal, že dohoda byla dohodnuta mezi generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem a ukrajinským prezidentem Volodimirem Zelenským.

Dodal, že Ukrajina oficiálně požádala o prodloužení iniciativy, která umožňuje vývoz ruské a ukrajinské pšenice a hnojiv přes Černé moře, o jeden rok a o zahrnutí přístavu Mykolajiv.


- Šance Ukrajiny na rychlé vítězství není vysoká, tvrdí šéf Pentagonu


Nejvyšší americký generál prohlásil, že šance Ukrajiny na jakékoli krátkodobé a přímé vojenské vítězství nejsou vysoké, a upozornil, že Rusko má uvnitř Ukrajiny stále značnou bojovou sílu, přestože utrpělo neúspěchy na bojišti.

Na tiskové konferenci v Pentagonu to ve středu řekl předseda sboru náčelníků štábů americké armády generál Mark Milley:

    "Pravděpodobnost ukrajinského vojenského vítězství - definovaného jako vykopnutí Rusů z celé Ukrajiny včetně Krymu, který si nárokují - není z vojenského hlediska vysoká. Může dojít k politickému řešení, kdy se politicky Rusové stáhnou. To je možné," dodal s tím, že Rusko "je teď v defenzívě".

Milley dodal: "Ukrajinci dosahují úspěchu za úspěchem. A Rusové pokaždé selhali. Prohráli strategicky, prohráli operačně a opakuji, prohráli takticky.. Strategické přeformulování jejich cílů, nezákonná invaze, to vše selhalo," řekl.

Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že Ukrajina ví, že by bylo chybou umožnit Rusku přezbrojit a doplnit výzbroj svých vojsk.

    Musí pokračovat v tlaku na Rusy i nadále a myslím, že (zimní) boj je ve prospěch Ukrajinců," řekl Austin.

 19208

Podobně jako Daniel Veselý opakovali mnozí už od 24. února, že "Ukrajina nemůže vyhrát"

17. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Četné tyto prognózy se opakovaně prokázaly jako naprosto mylné, Ukrajina vyhrává. Důležité je, aby Západ poskytl Ukrajině opravdu efektivní protiraketovou obranu, aby zcela zneškodnila ruské útoky. Rusko není schopno bojovat na bojišti, proto své vojenské neúspěchy kompenzuje drsnými válečnými zločiny, když útočí na civilní infrastrukturu Ukrajiny.

Putin a jeho armáda jsou zločinci. Se zločinci není možné uzavírat dohody, už jen proto, že zločinci žádné dohody nedodržují. Putin a vedení ruského státu musejí skončit jako váleční zločinci u mezinárodního soudního dvora.

Ukrajina vede válku za Evropu. Pokud by ji západ nepodpořil, ruské bombardování se rozšíří na západ, zažijeme ho i v Praze.

S kriminálním režimem v Rusku nelze dělat kompromisy, nemáme-li zahynout. 

Přes to nejede vlak.

 19489

Ruská mučírna odhalena v osvobozeném Chersonu

17. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Ukrajinští vyšetřovatelé sdělují, že ruské síly obsadily věznici pro mladistvé a že v ní mlátily a zabíjely lidi


Ukrajinští vyšetřovatelé odhalili   mučírnu ve městě Cherson, kde byly údajně zadržovány desítky mužů, kteří byli mučeni elektrickým proudem a někteří z nich usmrceni.

Policie uvedla, že ruské vojenské jednotky obsadily detenční centrum pro mladistvé.
přibližně v polovině března a přeměnili ji na vězení pro muže, kteří s nimi odmítli spolupracovat nebo byli obviněni z partyzánské činnosti.

Tři sousedé a dva místní majitelé obchodů uvedli, že začali slyšet křik asi šest týdnů poté, co viděli, jak budovu obsadili ruští vojáci. Svědci uvedli, že začali vidět, jak jsou lidé odváděni s pytli na hlavách a některé mrtvoly byly odnášeny a odvážely je vozy na odpadky.

Reportáž Channel 4 News o mučírně v Chersonu:

 19447

Milí čtenáři, potřebujeme finanční podporu. Hospodaření Britských listů za říjen 2022

3. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

přiznávám, že je opravdu nudné, že se na vás trvale obracíme s finančním apelem. Není ale zbytí. Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Znovu se nám jí nedostává. Koncem října 2022 měly Britské listy na účtu 3268 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V říjnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 523,71 Kč,  výdaje byly 67 331,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci října  byl  3268  Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 16964

Deset vět k Fokusu Václava Moravce o politice k 33. výročí listopadu 1989

16. 11. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 2 minuty

"Mým klientům a jejich dětem, které většinou žijí jiné životy než jejich "chytří" vrstevníci, kteří však o životě v Česku znají jen ten malý kousek jako pan Václav Moravec "

1. Proč nejsou mezi diváky i mladí lidé třeba z učilišť, z vyloučených lokalit? Má vůbec smysl neustále mluvit o politice v obecné rovině? Zajímalo by mě, co si myslí nejen gymnazisté "Paměti národa" (tato škola je velmi problematická), mne zajímá, co si myslí mladý truhlář, zedník, dospívající lidé na ubytovnách. Kdo má koule pozvat tyto mladé občany do těchto diskusí? Václav Moravec určitě ne…


 18301

Tragický incident v Przewodówě je varovně vztyčeným prstem

17. 11. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Americký prezident Joe Biden na základě poznatků amerických zpravodajských služeb sdělil, že raketa, která v obci Przewodów na polsko-ukrajinském pomezí usmrtila dva muže, s největší pravděpodobností pochází z ukrajinského arzenálu. Týž názor zastává generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nebo ultrakonzervativní polský prezident Andrzej Duda. Tento scénář však vášnivě odmítá ukrajinská politická reprezentace, jež podle svých slov disponuje důkazem o údajné ruské stopě ve výbuchu a domáhá se vstupu na místo výbuchu. Taktéž předčasné a zbrklé soudy o vinících smrtící exploze z úst politiků a z titulků novin již tak dusné atmosféře mezi Západem a Ruskem nikterak nepomohou, ba právě naopak. Tragický incident v Przewodówě, kdy se ukrajinská protiletecká obrana snažila zneškodnit ruskou střelu, tedy názorně dokládá, že čím déle bude konflikt na Ukrajině trvat, tím častěji se budou objevovat další potenciální eskalační kolize.

 17691

ANO se stává standardní součástí politické scény. Radost z toho nemám

17. 11. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Komunální volby končí vlastně až v těchto dnech, s ustanovením rad našich měst a obcí. I když jsou procentuální výsledky blízké těm celostátním, na radnicích to vypadá jinak - v desítkách měst či městských částí vesele koaluje ODS s ANO, s případným doplňkovým sortimentem menších, často také vládních stran.
Skoro všude (s důležitou výjimkou Prahy) je hotovo a obrázek je jasný. V nejméně 42 okresních a krajských městech bude vládnout koalice smíchaná jak z členů dnešní vlády, tak i opozičního ANO. Na vládní úrovni vidíme jasné, ostré, nesmiřitelné soupeření deklarované jako střet demokracie s populistickým oligarchou, v komunálu bezproblémové koalice.

 18274

Německo znárodnilo majetek ruské státní firmy Gazprom

17. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Německá vláda znárodnila 14. listopadu 2022 Gazprom Germania. Firma se nově jmenuje SEFE - Securing Energy for Europe. Od převzetí kontroly nad německými majetky Rosněfti (16. září 2022) jde o nejtvrdší krok spolkové vlády proti Rusku, píše na sociální síti velvyslanec pro energetickou b bezpečnost ČR Václav Bartuška.


Celý příběh začal letos v dubnu. Německá vláda zjistila, že bez jejího vědomí a souhlasu byly majetky firmy Gazprom Germania převedeny na dvě obskurní společnosti: JSC Palmary a Gazprom export business services LLC (GPEBS), obě z Ruska a s anonymními vlastníky. Německý zákon O kontrole zahraničního obchodu (Außenwirtschaftsgesetz, AWG; anglicky Foreign Trade and Payments Act) dává vládě právo zamítnout jakýkoli převod důležitých firem. Ruský trik s JSC Palmary a GPEBS si Němci vyhodnotili jako nepřátelský akt. 

Proto v pondělí 4. dubna 2022 německá vláda pověřila Spolkovou agenturu pro síťová odvětví (BNetzA), aby převzala kontrolu nad Gazprom Germania. Tehdy šlo "pouze" o kontrolu nad společností, ještě ne o znárodnění. 

Vztah mezi Německem a Ruskem se od 24. února 2022 propadá na úroveň, jakou nikdo nepamatuje. V dubnu by myšlenka sebrat Rusům firmu Gazprom Germania vyvolala pobavení. Teď, v listopadu, se tak stalo. Nedávno jsem zde psal o převzetí kontroly nad německým majetky společnosti Rosněfť. Zřejmě i tento příběh bude mít ještě pokračování.

 19487

Střela, která zasáhla Polsko, pravděpodobně pochází z ukrajinské obrany, konstatují Varšava a NATO

16. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 

Polsko konstatuje, že neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že raketu odpálilo Rusko, ale Kyjev trvá na tom, že "to nebyla naše raketa"
 


Ukrajinská protivzdušná obrana byla pravděpodobně zodpovědná za výbuch, který zabil dva lidi v jihovýchodním Polsku, uvedl polský prezident, zatímco NATO uvedlo, že vinu nese nakonec Rusko, protože Moskva začala válku a zahájila útok, který spustil kyjevskou obranu.

Zatímco se zmírnily obavy z nebezpečné eskalace války, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve středu trval na tom, že "nepochybuje", že dotyčná raketa nebyla ukrajinská.

 19487

Tak se zase rychle uklidníme...

16. 11. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Pentagon nepotvrdil, že by zaznamenal přílet ruské rakety na polské území. První snímky z místa tragédie v Przewodówě, kde zemřeli dva lidé, ukazují podle OSINT analytiků trosky střely protiletadlového systému S-300. Vzhledem ke vzdálenosti ruských postavení těchto zbraní v Bělorusku je prakticky jisté, že se jednalo o ukrajinskou střelu. Zda se obsluha případně snažila sestřelit zbloudilou ruskou střelu s plochou dráhou letu, nebo jak vlastně k neštěstí došlo, se teprve dozvíme.

 16478

Podle Bidena je nepravděpodobné, že by raketa z Polska byla vypálena z Ruska

16. 11. 2022

čas čtení 6 minut

 

Americký prezident tvrdí, že trajektorie rakety naznačuje, že nebyla odpálena ruskými silami, které vedou válku na Ukrajině, ale počká na výsledky vyšetřování
 


Joe Biden prohlásil, že raketa, která dopadla do Polska a zabila dva lidi, nebyla vzhledem ke své trajektorii pravděpodobně vypálena z Ruska.

Americký prezident vystoupil na zasedání skupiny G20 na indonéském Bali poté, co svolal mimořádné zasedání západních lídrů k projednání výbuchu na území NATO, který má potenciál posunout válku na Ukrajině do nové, ještě nebezpečnější dimenze.

Na otázku, zda byla raketa vypálena z Ruska, Biden odpověděl: "Existují předběžné informace, které to popírají. Nechci to říkat, dokud to zcela nevyšetříme. Ale vzhledem k její trajektorii je nepravděpodobné [sic], že by byla vypálena z Ruska." Dodal: "Ale uvidíme, uvidíme."

Ruská televize: Kdy se začne lidem říkat pravda?

16. 11. 2022

čas čtení 2 minuty


Sergeji Ivanoviči, dobrý večer. Já budu pokračovat s tématem, jehož jste se na závěr dotkl - hlavní události tohoto týdne. smutné ztráty Chersonu. Myslím, že mnozí z nás viděli záběry, které odtamtud pocházejí, jak ukrajinští vojáci vstupují do toho města. A na billboardech ve městě je ještě pořád heslo "S Ruskem navždy". Před kamerami to strhávají. A na ukrajinských sociálních sítích zveřejňují záběry pozměněné ve Photoshopu, kde je změněno heslo "S Ruskem navždy" na "S Ruskem do listopadu".

Je opravdu nepříjemné, když se vám lidé posmívají a smějí se vám. Je dvakrát tak nepříjemné, když my sami jim dáváme možnost, aby nás zesměšňovali. Avšak někdo vyrobil ty billboardy s tím konkrétním heslem. Někdo přijal to rozhodnutí - a to hodně pozdě - pokud se pamatuju, v září - je rozmístit konkrétně v Chersonu. Cožpak ti lidi nevěděli, jak obtížné bude to město udržet? Jak nepříznivá byla současná rovnováha sil? Co bylo smyslem toho, že jsme si tak naběhli? Co to mělo za smysl vytvořit - vy jste to řekl sám - tuhle příjemnou pohádku?

No, mám na to pár dalších slov. Ano, bylo to hezké. Ale byla to pohádka! Ty představy na ničem nezaloženého sebevědomí, které i dál lze slyšet v televizi v naší zemi, dokonce i teď, když vezmeme v úvahu tuto nedávnou realitu, lidé říkají: "Dosáhneme polských hranic!" "Dosáhneme do Berlína!" "Do kanálu La Manche!" "Do Lisabonu!"

A teď už po celém světě i v naší zemi lidé říkají, oni vypadají jako klauni. To klaunovství je už teď prostě neslušné. Jak bychom proti tomu měli bojovat? Jak můžeme donutit - nevím, je to elita, nebo je to antielita? Nevím, která část elity je odpovědná za tohle za tyhle lži!

Tahle krásná pohádka, která už krásná není, je neslušná! Kdy se začne lidem, národu, občanúm naší země, říkat pravda a jako taková bude prostě respektována?

Lidi rozumějí všemu. Lidem se nelíbí, když se s nimi jedná jako s ovcemi.

Česká pravice šokována studentskou stávkou za klima

16. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Docela mě pobavilo, jak obrovskou zuřivost u českých pravičáků vyvolala nevinná studentská stávka za klima. Chápu, že českým padesátníkům může být už jedno, jestli planeta Země za třicet let shoří, jenže dvacetiletým to opravdu jedno není. 

Pan Mittrofanov je pěkným příkladem toho, co jsem často nevěřícně v ultrapravicovém Československu sledoval ze Západu v devadesátých letech. Spousta věcí se v Československu a pak v České republice nesměla dělat, "protože to dělali komunisti".

Tak se nesmělo plánovat, "protože plánovali komunisti" (noví pražští klausovští volnotržní nadšenci netušili, že plánuje na Západě každý soukromý podnik). Nesměla se podporovat organizovanost zaměstnanců v odborech, "protože to dělali komunisti". Sociální demokracie byla špatná "protože to byli komunisti". O rovnoprávnosti žen se nikdo nesměl ani zmínit, protože "o tom mluvili komunisti",

Stejně tak nyní pan Mitrofanov srovnává nevinný studentský plakát se stalinskou propagandou, kterou ti studenti opravdu samozřejmě nezažili..

No a co? Těm studentům to přece může být úplně jedno. Navzdory tomu, co měl na plakátech stalinismus, kapitalismus v dnešní době svým nezřízeným konzumerismem skutečně drasticky ničí tuto planetu a pokud nedojde k zásadním změnám, zahyneme. Zahynou i pražští ultrapravičáci.

Ne, stávkující studenti se opravdu nechtějí vrátit k socialismu, ani k socialismu sovětského typu.

Je však zapotřebí závažné a urychlené veřejné diskuse, protože to, co kapitalismus v současnosti dělá, tuto planetu - a jinou nemáme - opravdu nenávratně ničí. 

Systém je nezbytně nutné reformovat. Ne, to neznamená návrat k autoritářské vychodoevropské ultrapravicově husákovské utopii.

Pravděpodobně bude nutno výrazně omezit konzumerismus, dovážení výrobků z druhé strany zeměkoule, zisky pravděpodobně nebudou moci být jediným směrodatným hlediskem a společnost bude muset být daleko decentralizovanější a lidi budou muset mít daleko víc vlastních rozhodovacích schopností a možností dělat věci v místě.

Zahajte proboha už tu diskusi a zbavte se ideologických břemen z minulosti!!

 19484

Jak "bojovat proti kapitalismu" až do zničení demokracie a planety

16. 11. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Američtí Demokraté si ve volbách v polovině funkčního období prezidenta Bidena vedli nad očekávání dobře, což je současně i dobrou zprávou pro americkou demokracii. Udrželi Senát, získali nové guvernéry, republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů bude zřejmě hubená. - Podle některých se však stejně jedná o špatnou zprávu, protože Demokraty tentokrát volilo více bohatších voličů z předměstí, což prý "zhoršuje šanci na vybudování koalice dělnické třídy s levicovým programem". Tolik stručně k inzerovanému "volebnímu úspěchu progresivistů".

 19488

Úmrtnost v Londýně roku 1634

16. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Náš kolega na Glasgow University, profesor anglistiky Willy Maley, zveřejnil statistiku úmrtnosti v Londýně r. 1634, Na "stáří" ("Aged") zemřelo 612 osob. Potraceno a mrtvě bylo narozeno 475 dětí. "Na různé nehody" zemřelo 41 osob. Na neštovice 1314, na "horečku" 1179 lidí. Na tuberkulózu zemřelo 1955 osob.  "Náhle" zemřelo 63 lidí. Na hemeroidy 2 osoby, zavražděno bylo 6 lidí, na zuby (!) zemřelo 454 osob. Na smutek zemřelo 15 osob. 3 se oběsili.  Buďme rádi, že nežijeme v roce 1634.

Kapitalismus likviduje tuto planetu - máme-li přežít, musíme se vzbouřit

16. 11. 2022

čas čtení 11 minut



Tento článek vyšel v Britských listech původně 1. listopadu 2021.

Existuje mýtus o lidstvu, který nemá žádné opodstatnění v důkazech, píše George Monbiot. Že totiž vždycky uděláme všechno pro své přežití. Jiné biologické druhy to dělají, lidstvo ale ne.

Víme, že naše životy stoprocentně závisejí na složitých přírodních systémech: na atmosféře, na proudech oceánů, na půdě, na síti života na této planetě. Odborníci na složité systémy vědí, že se ty systémy chovají důsledným způsobem. Jejich chování odpovídá určitým matematickým pravidlům. Za normálních podmínek se systém sám reguluje a udržuje stav rovnováhy. Do určité míry zvládá tlak. Ale pak se najednou překlopí, mine bod zvratu a padne do nového stavu rovnováhy, který je často nemožné zvrátit. 

 18757

Pár otázek pro odpůrce diplomacie s Putinovým Ruskem

16. 11. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Nedovedu pochopit, proč jsou názory zastánců diplomatického řešení války na Ukrajině s Ruskem označované za „zcestné“, když prakticky tutéž pozici zastává spousta zemí, zejména globálního Jihu, hlava katolické církve a další osobnosti, ba dokonce i bývalí a současní seniorní představitelé americké armády. Ani Bidenův kabinet není v této otázce úplně jednotný; je poněkud rozdělen, přestože nyní jednoznačně kralují vrcholní diplomaté a představitelé národně-bezpečnostního aparátu prosazující nesmlouvavou protikremelskou agendu. Samozřejmě, že se pohledy na ukončení tragického konfliktu uvnitř tábora zastávajícího diplomacii liší; spojuje je však úsilí o ukončení protahované válečné pře, jejíž rizika a následky jsou enormní pro celý svět.

Rozhovor Britských listů 544. Proč Britským listům tolik lidí nerozumí

10. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Nedávná poznámka našeho komentátora Borise Cveka o tom, jak lidé nerozumějí jeho článkům, vedla Bohumila Kartouse k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jak kmenové škatulkování vlastně docela velkému počtu lidí brání vnímat sine ira et studio to, co píšou Britské listy. Mnohdy je toto škatulkování hodně komické. V tomto Rozhovoru Britských listů o "nesrozumitelnosti" našeho serveru hovoří Boris Cvek, Jan Čulík, Karel Dolejší a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 11. 11. 2022.

 19485

Právnička Melanie Trumpové se stala slovinskou prezidentkou

16. 11. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Nataša Pirc Musarová byla zvolena historicky první ženou do funkce slovinské prezidentky. Musarová zvítězila ve druhém kole prezidentských voleb proti konzervativci Anže Logarovi, bývalému ministru zahraničí. Ačkoli je tato funkce převážně ceremoniální, prezidentka jmenuje řadu vrcholných představitelů. Zvolení Musarové  podtrhuje reakci této malé evropské země na předchozí krajně pravicovou populistickou vládu premiéra Janeze Jansy, který se stal pobočníkem politiky Viktora Orbána. Slovinská středolevicová koalice zvítězila v parlamentních volbách proti Jansově snaze udržet se u moci letos v dubnu.

Ruské vraždění v Sýrii

16. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Včera večer jsem v kavárně jedl syrské rychlé občerstvení a mluvil (anglicky) o ruském barbarství na Ukrajině a o tom, jak se Západ opožděně probudil k tomuto problému. Přistoupil ke mně kuchař a začal mluvit arabsky. "Viděl jsem ruské divošství v Sýrii. Byl jsem v Haraště." (Městská oblast ve východní Ghútě na předměstí Damašku), píše syrský autor Robin Yassin-Kassab:


 "Použili tam všechny typy zbraní, na které si vzpomenete. Použili odminovací výbušniny, hadici plnou výbušniny, která proměnila celou čtvrť v oheň. Použili bílý fosfor a vakuové bomby. Na bojišti byste takovému násilí nevěřili, ale tohle bylo městské prostředí, kde byl každý dům plný žen a dětí. Teď už tam nezbylo nic. Je to zničené. Každý, kdo v Sýrii zůstal, se zoufale modlí, aby našel cestu ven."

Rozhovor Britských listů 543. Je Británie ve stejné krizi jako Česká republika?

8. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

  

Od hlasování pro brexit se Velká Británie potácí v politické a ekonomické krizi, protože její vedoucí politikové nejsou schopni odmítnout brexitérské lži a začít jednat. Vznikla tam východoevropská situace, kdy se do vlády dostávají nekompetentní jedinci prostě jen pro to, že lžou a podporují oficiální ideologii. Krize se nebývale zostřila s nedávnou, nevolenou premiérkou Liz Trussovou a není zcela odstraněna ani po příchodu nevoleného Rishiho Sunaka do premiérské funkce. Jak to bude dál a jak je to podobné s Českou republikou? Na to se v tomto Rozhovoru Britských listů ptá Jana Čulíka Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od úterý 8. listopadu 2022.

K tomu:

Rozhovor Britských listů 542. Co znamená Lulovo volební vítězství pro Brazílii a pro nás

4. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



V Brazílii vyhrál prezidentské volby těsnou většinou socialista Luiz Inácio Lula da Silva. Co to znamená pro možnou záchranu amazonského deštného pralesa, a tedy i pro svět včetně České republiky, a jaká bude od nynějška budoucnost Brazílie? O tom hovoří Jan Čulík s novinářem a antropologem Fabianem Golgem, který je v Rio de Janeiru. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 4. listopadu 2022.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17282

Proč válka na Ukrajině není 3. světovou válkou

16. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Od začátku ukrajinské války v únoru existuje mezi pozorovateli na Západě pravidelný proud alarmismu a přehánění. Opakovaně jsme slyšeli, že nás Ukrajina vede do masivního konfliktu, který by mohl skončit i jadernou válkou mezi NATO a Ruskem. Válka na Ukrajině je v tomto čtení válkou velmocí. Rusko nebojuje jen proti Ukrajině, ale proti celému Západu. Podobá se to 1. světové válce, všeobecnému konfliktu, během kterého se všechny evropské hlavní mocnosti postavily na jednu či druhou stranu opotřebovací války, píše Robert Kelly.

UNESCO odměnilo teroristický Asadův režim za vraždění dětí

16. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

tím, že ho jmenovalo viceprezidentem Svqětové konference o vzdělávání pro péči o nejmladší děti:



 19112

Rusko: Lyrici proti fyzikům

16. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Mezi západními analytiky zabývajícími se přechodem Ruska do "postputinovské" éry existují dvě odlišné skupiny. Mohou být nazvány "fyziky", kteří se spoléhají na údaje o běžném účtu, a "lyriky", kteří místo toho více přemýšlejí o vývoji, který je v pozadí, píše Vladimir Pastuchov.

30898

Kdo je vlastně Rus?

16. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Letošní rozšířená invaze Vladimira Putina na Ukrajinu nechala za sebou ruské nacionalisty hluboce rozdělené - a pravděpodobně to znamená, že takoví zůstanou. Přitom nejvlivnějšími frakce nejsou ty, které se snaží mluvit za ruský národ jako celek, ale spíše za Rusy v tom či onom regionu, odhalil průzkum mezi ruskými nacionalisty.

 19376

Rusko: Když nemá kdo pracovat

16. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Rusko dlouhodobě čelí vážnému nedostatku pracovních sil – na konci loňského roku dvě třetiny ruských firem uvedly, že mají problém najít kvalifikované pracovníky. Ale nyní je to kritické – nejhorší od roku 1993 – v důsledku úsilí o náhradu dovozu vynuceného sankcemi a rozšíření vojenské výroby pro Putinovu válku na Ukrajině, říkají moskevští experti.

Ruská agrese na Ukrajině: Rakety dopadly na území Polska a usmrtily dva lidi

15. 11. 2022

čas čtení 15 minut

- Aktualizace: Raketa, která dopadla na polské území, byla ve skutečnosti raketou ukrajinského protiraketového systému, vyšlo najevo

- Polsko oficiálně potvrdilo, že raketa, která dopadla je jeho území, byla ruského původu. Polské ministerstvo zahraničí si povolalo ruského velvyslance ve Varšavě

- Dva lidé zahynuli po přeletu ruských raket do Polska, sděluje představitel amerických tajných služeb

Vysoce postavený představitel amerických zpravodajských služeb uvedl, že ruské rakety přeletěly na území Polska, člena NATO, a zabily dva lidi. Polský premiér Mateusz Morawiecki svolal naléhavé zasedání výboru pro otázky národní bezpečnosti a obrany, uvedl na Twitteru mluvčí vlády Piotr Müller. Müller neuvedl, o čem má výbor jednat, ale místní média informovala, že schůze může souviset s údajným výbuchem na polské hranici s Ukrajinou. Rusko v úterý ostřelovalo města a energetická zařízení po celé Ukrajině, včetně Lvova, města na západě země poblíž Polska.

- Polsko má v Łabunie radar RAT-31DL, který je svázán s integrovanou leteckou obranou NATO. Tenradar má dosah 500 km. Łabunie je 40 km od Przewodówa, kde rakety explodovaly. NATO a Polsko vědí PŘESNĚ, odkud ty rakety přiletěly a oba sdělují, že je odpálilo Rusko.



- Odborník NATO, interviewovaný v úterý večer zpravodajstvím Channel 4 News, upozornil, že zřejmě bude nutno aktivovat  nikoliv článek 5 smlouvy Severoatlantického společenství, ale článek 4. Bude totiž nutno, aby členské země NATO vyšetřily a prověřily, co se vlastně v Polsku stalo, a zřejmě budou muset poskytnout Polsku účinnou protiraketovou obranu, stejně jako Ukrajině, která je v první linii obrany NATO.


- Ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení popřelo, že by jeho rakety přeletěly na území Polska, a označilo tyto zprávy za "záměrnou provokaci".

"Prohlášení polských médií a činitelů o údajném pádu "ruských" raket v oblasti Przewoduvu jsou záměrnou provokací s cílem vyhrotit situaci. Žádné údery ruských raket na cíle v blízkosti ukrajinsko-polské státní hranice nebyly provedeny. Polskými médii zveřejněné trosky z místa zásahu v obci Przewoduv nemají s ruskými zbraněmi nic společného."

- Litva se připojila k dalším zemím NATO a zveřejnila svou podporu Polsku.

Litevský prezident Gitanas Nausėda zveřejnil na Twitteru zprávu o údajném úderu a napsal:

"Znepokojující zprávy dnes večer z Polska ohledně nejméně dvou explozí. Udržujeme těsné styky s našimi polskými přáteli. Litva stojí v silné solidaritě s Polskem. Každý centimetr území NATO musí být bráněn!"

- Mariusz Gierszewski, reportér polského rozhlasu ZET, který původně napsal, že Polsko zasáhly zbloudilé ruské rakety, na Twitteru zveřejnil aktualizaci, podle níž východní Polsko pravděpodobně zasáhly zbytky sestřelené rakety.

Gierszewski napsal na Twitteru:

    Moje zdroje ve službách tvrdí, že to, co zasáhlo Przewodowo, jsou s největší pravděpodobností zbytky rakety sestřelené ukrajinskými ozbrojenými silami.

- Vysoký představitel Bílého domu dále poznamenal, že v souvislosti se zprávami o zasažení Polska zbloudilými ruskými raketami panuje nejistota ohledně toho, co se stalo.

 - Americký Pentagon dnes uvedl, že nemůže potvrdit zprávy o tom, že dvě ruské rakety přeletěly na území Polska a zabily dva lidi, informuje agentura Reuters.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder poskytl aktuální informace během úterního brífinku:

    "Jsme si vědomi zpráv v tisku, podle nichž dvě ruské rakety zasáhly místo uvnitř Polska poblíž hranic s Ukrajinou.

    Mohu vám sdělit, že v tuto chvíli nemáme žádné informace, které by tyto zprávy potvrzovaly, a dále je prověřujeme."
 

- Někteří analytici naznačili, že zamýšleným cílem raket mohl být Lvov.

- Podle médií maďarský premiér Viktor Orbán rovněž vyzval ke svolání rady pro obranu.

- Dnešní masivní raketový útok Ruska zasáhl také Moldavsko, kde došlo k přerušení dodávky elektřiny.

- Estonsko je nejnovější  evropskou zemí, která zveřejnila informace o tom, že ruské rakety údajně přeletěly na území Polska, člena NATO.


- Maďarští představitelé rovněž oznámili, že svolávají svou radu pro obranu, uvedl na Twitteru mluvčí vlády Zoltan Kovacs.

- Lotyšský ministr obrany Artis Pabriks napsal na Twitteru o ruských raketách, které údajně pronikly do Polska, a napsal:

"Soustrast našim polským bratrům ve zbrani. Zločinný ruský režim vypálil rakety, které míří nejen na ukrajinské civilisty, ale také dopadly na území NATO v Polsku. Lotyšsko plně stojí na straně polských přátel a odsuzuje tento zločin."

- Polský premiér Mateusz Morawiecki údajně svolal naléhavé zasedání vládního výboru pro otázky národní bezpečnosti a obrany, informuje agentura Reuters s odvoláním na mluvčího vlády na Twitteru.

- Agentura Associated Press dále uvedla, že představitel amerických zpravodajských služeb potvrdil, že ruské rakety přeletěly na území Polska a zabily dva lidi.


- Rusko zahájilo vlny raketových úderů na Ukrajině i v době, kdy se na Bali sešli vedoucí představitelé skupiny G20 - včetně ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ukrajinské úřady uvedly, že se jednalo o další plánovaný útok zaměřený na zařízení energetické infrastruktury země.


    Ukrajinská veřejnoprávní televize uvedla, že údery byly zaměřeny na Kyjev, Kyjevskou oblast, město Charkov a také na Poltavskou, Mykolajivskou, Dněperskou, Žytomyrskou, Chmelnickou, Lvovskou, Čerkaskou, Oděskou a Černihovskou oblast. Údery následují po ústupu Ruska z Chersonu a západního břehu řeky Dněpr minulý týden.

    Podle mluvčího velení ukrajinského letectva Jurije Ihnáta vypálilo Rusko "asi 100 raket" na města po celé Ukrajině.

    Podle starosty města Vitalije Klička zemřel nejméně jeden člověk poté, co byly zasaženy tři obytné budovy v hlavním městě Kyjevě. Uvedl, že budovy se nacházely v kyjevské čtvrti Pečersk, obytné čtvrti severně od prezidentské administrativy. Kličko uvedl, že na místa neštěstí míří zdravotníci a záchranáři. V důsledku útoku jsou po celé zemi hlášeny rozsáhlé výpadky elektřiny.

    Šéf ukrajinské prezidentské administrativy Andrij Jermak uvedl, že útok byl reakcí na úterní projev prezidenta Volodymyra Zelenského na zasedání skupiny G20. Zelenskyj vyzval vedoucí představitele, aby podpořili Ukrajinu a ukončili ji za jejích podmínek - tou hlavní je, aby ruská vojska opustila celou Ukrajinu, včetně oblastí, které okupovala v roce 2014. Zelenskij vyzývá k uspořádání mezinárodní konference, která by "stmelila klíčový prvek poválečné bezpečnostní architektury" a zabránila opakování "ruské agrese".

    Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Zelenského prohlášení, že nedojde k dohodě "Minsk-3" o ukončení bojů na Ukrajině, potvrzuje, že Kyjev nemá zájem o mírové rozhovory s Moskvou.

    Na Bali Lavrov médiím řekl, že "všechny problémy jsou na ukrajinské straně, která kategoricky odmítá jakákoli jednání a klade podmínky, které jsou v této situaci zjevně nereálné a neadekvátní".

    Mychajlo Podoljak, poradce Zelenského, v reakci na Lavrovovy výroky obvinil z pokračování války "veřejnou manipulaci a neochotu ruského ministra přestat vraždit".

Ukrajinské letectvo tvrdí, že Rusko vypálilo v rámci celostátního úderu asi 100 raket. Volodymyr Zelenskyj říká: "Přežijeme".

- Pozor, během výpadků eletřiny nefungují protiraketové sirény!




Úterní ruský tisk: Kdo celé měsíce, roky, desetiletí, vyvolával v ruské televizi nenávist?

15. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Na titulní straně úterního vydání deníku Kommersant se píše o včerejším jednání ředitele ruské zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina a ředitele CIA Williama Burnse v Ankaře. Podle Kommersantu "to bylo poprvé od zahájení ruské vojenské operace na Ukrajině, co se vysocí představitelé obou zemí osobně setkali, ačkoli americká administrativa trvá na tom, že hlavním tématem rozhovorů nebylo ukončení konfliktu na Ukrajině, ale výměna zajatců a snížení rizika jaderné eskalace. Od zahájení ruské vojenské operace na Ukrajině nedošlo téměř k žádným veřejným kontaktům mezi vysokými ruskými a americkými představiteli. Soukromě však obě strany nadále komunikují." 

Tož vyvolává otázku co se děje v tomto soukromí? . Hovoří o rozhovorech o válce na Ukrajině? Moskovskij komsomolec není optimistický. V článku nazvaném Po Chersonu list uvádí, že jedné věci se v dohledné době nedočkáme, a to návratu k mírovým rozhovorům a rychlému ukončení konfliktu. Kreml je připraven, schopen a ochoten pokračovat ve se "speciální vojenské operaci". Rusko si zachovalo svou armádu i přes nepříjemné PR rozhodnutí o odchodu z Chersonu. Ruská ekonomika funguje lépe než většina optimistických prognóz a pro ruské vedení je konflikt na Ukrajině existenční záležitost,  Selhání není možnost.  Pokud se něco nedaří, pak může dojít ke změně taktiky,  ale strategie zůstává nezměněna."

Něco se však změnilo. Podle deníku Sobesednik ruské úřady po 24. únoru aktivně umlčely ty lidi, kteří byli pobouřeni událostmi,o nich se nesmělo říct, že je to válka. Nyní po stažení ruských sil z Chersonu úřady potlačují lidi, kteří se nechali unést emocemi, a tvrdí, že "jsme své území  předali nepříteli". Ruská televize je v tuto chvíli plná nervového vypětí, jeden z moderátorů NTV Ivan Truškin vyzval své diváky, aby se vystříhali všech emocí. Ale diváci mají právo se ptát, kdo to celé ty měsíce byl? Ne, měsíce,  roky,  desetiletí! kdo je emocionálně provokoval, pumpoval do nich nenávist,  kdo v televizních studiích vykřikoval o nepřátelích? Systém se nyní střetl s agresí, kterou sám zrodil."

Závěrem, zpěv v deníku Moskevskij komsomolec se píše o šokujícím příběhu přichází jednou šokující příběh ruského vězně naverbovaného soukromou ruskou vojenskou skupinou Wagner do boje na Ukrajině. Věze%bn byl zajat a oznámil, že změnil stranu, ale ve videu na kanálu skupiny Wagner na Telegram,  je vidět, jak je zavražděn bucharem. Není jasné, jak byl vrácen do Ruska, ale list píše toto: "Období barbarství mohou být krátká nebo dlouhá. Obětí se může stát každý, kdo se nehodí. Bez řádného soudního procesu může buchar dopadnout na ty, kteří ještě včera byli jednou z nás, byli  součástí systému, ale dnes jsou považováni za jedny z nich."

 19480

Nacionalismus je ideologií naší doby. Není divu, že svět je v krizi

15. 11. 2022

čas čtení 8 minut

"Nic takového jako mezinárodní společenství už neexistuje," postěžoval si mi nedávno jeden významný africký představitel a postěžoval si, že zasedání skupiny G20, které se koná tento týden, stejně jako zářijové Valné shromáždění OSN, říjnové zasedání MMF a Světové banky a zasedání Cop27 tento měsíc, nedokáže bojovat proti světové potravinové, energetické, dluhové, inflační, měnové, znečištění a krizi chudoby, píše Gordon Brown. Gordon Brown je velvyslancem Světové zdravotnické organizace pro globální financování zdravotnictví a v letech 2007-2010 byl labourisickým premiérem Spojeného království.

Právě ve chvíli, kdy svět potřebuje spolupracovat na řešení globálních problémů, které nelze vyřešit bez globálních řešení, je rozdělován nejen konflikty, ale také rostoucím protekcionismem. A i když není těžké obviňovat špatné vedení, zastaralá geopolitika hrozí desetiletími věčných krizí.

Pilíře světového řádu po studené válce se hroutí. Opouštíme  unipolární, hyperglobalizovanou a neoliberální éru. Ti, kdo se snaží budovat současnost podle vzoru minulosti, zjišťují, že jsou zcela nevybaveni na výzvy budoucnosti. Jak napsali Mohamed El- Erian a Michael Spence, potřebujeme nové modely růstu, řízení národního hospodářství a globální spolupráce.

 19472

Světová média: Je načase jednat

15. 11. 2022

čas čtení 5 minut

Tento komentář vyzývající světové lídry k akci v souvislosti s klimatickou krizí dnes zveřejnilo více než 30 mediálních organizací ve více než 20 zemích


Změna klimatu je globální problém, který vyžaduje spolupráci všech států. Proto dnes více než 30 novin a mediálních organizací z více než 20 zemí zaujalo společné stanovisko k tomu, co je třeba udělat. Čas se krátí. Mnoho bohatých zemí místo toho, aby se zbavilo fosilních paliv a přešlo na čistou energii, znovu investuje do ropy a plynu, nedokáže dostatečně rychle snížit emise a dohaduje se o výši pomoci, kterou jsou ochotny poslat chudým zemím. To vše v době, kdy se planeta řítí k bodu, odkud není návratu - kdy se klimatický chaos stane nezvratným.

 19472

Čelná světová média požaduijí zavedení klimatické daně na fosilní giganty

15. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Desítky mezinárodních mediálních titulů zveřejnily společný úvodník, ve kterém vyzývají k radikálnímu přístupu k financování opatření v oblasti klimatu v chudších zemích.


Desítky mediálních organizací z celého světa zveřejnily společný redakční komentář, v němž vyzývají k zavedení jednorázové daně pro největší společnosti vyrábějící fosilní paliva.

Získané prostředky by měly být přerozděleny chudším a zranitelnějším zemím, uvádí se v úvodníku, protože ty trpí nejhoršími dopady klimatické krize, přestože ji způsobily nejméně.

"Lidstvo musí skoncovat se svou závislostí na fosilních palivech," uvádí se ve společném redakčním článku, který koordinoval deník Guardian. "V bohatých zemích dnes žije jen každý osmý člověk na světě, ale jsou zodpovědné za polovinu emisí skleníkových plynů. Tyto země mají jasnou morální odpovědnost pomoci."

Tuvalu se připravuje odstěhovat celý národ jinam

15. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

Tuvalu a další tichomořské ostrovy jsou přímo ohroženy zatopením v důsledku stoupající hladiny moří. Obyvatelé těchto ostrovů globální oteplování nezpůsobili, avšak nikdo jim není ochoten pomoci,. Vlády těchto ostrovů se snaží zorganizovat odchod celých národů jinam...



Tiskový magnát Murdoch varoval Trumpa, aby se nepokoušel kandidovat na amerického prezidenta v roce 2024

15. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

Pokud by se o to pokusil, vlivný Murdochův tisk by mohl podpořit demokratického kandidáta.



 19481

Jediná totalitní pravda v ÚSTR

15. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

Historik Ondřej Vojtěchovský napsal na jaře o novém vedení Ústav pro studium totalitních režimů stále aktuální až prorocký text (váže se také k vyhození doktorky Muriel Blaive z tohoto vědeckého pracoviště), píše Pavel Karous na Facebooku:

"Místo sebereflexe a úcty k názoru druhého pozoruji přesvědčení o vlastní, jediné pravdě o dějinách a o vlastím poslání tuto pravdu nejen šířit, ale také ji společnosti nadiktovat jako státní politiku paměti. Je paradoxní, že tento autoritářský nárok je vydáván za obranu demokracie a prevence před „návratem totality“."

Vojtěchovský byl vedením ÚSTRu pro tyto své postoje a vědecké stanoviska sám na 15. 11. odvolán z funkce redaktora odborného časopisu ústavu.

ÚSTR by se měl přejmenovat na ÚSTRK.

Článek Ondřeje Vojtěchovského viz níže:

 17360

Studenti brněnské FSS na protest proti změnám klimatu se připravují ke spánku. Navzdory vedení.

14. 11. 2022

čas čtení 2 minuty


Tisková zpráva

Univerzity za klima na Fakultě sociálních studií




Studenti z hnutí Univerzity za klima na Fakultě sociálních studiích (UZK FSS) Masarykovy univerzity (FSS MUNI) od pondělního  rána stávkují v atriu fakulty. Stejně jako stávkující na dalších fakultách po republice požadují například kroky směřující k důsledné ochraně klimatu, spravedlivou transformaci ekonomiky a pomoc lidem, kteří jsou ohroženi energetickou chudobou.




Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij na návštěvě Chersonu: důležité je vyjádřit podporu obyvatelům

14. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij strávil v pondělí dopoledne třicet minut návštěvou nově osvobozeného města Cherson, několik dní poté, co se ruská vojska stáhla z města přes řeku Dněpr do jižní části Chersonské oblasti.

Podle agentury Reuters prezident během návštěvy řekl: "Postupujeme vpřed," když promlouval k vojákům před správní budovou na hlavním náměstí. "Jsme připraveni na mír, mír pro celou naši zemi."
 
Poděkoval NATO a dalším spojencům za jejich podporu ve válce proti Rusku a uvedl, že dodávka vysoce mobilních dělostřeleckých raketových systémů (Himars) ze Spojených států měla pro válečné úsilí Ukrajiny velký význam.

Na hlavním náměstí před správní budovou, kterou donedávna okupovaly ruské jednotky, se shromáždili také rodiče s dětmi, někteří tlačili dětské kočárky.

Někteří lidé mávali ukrajinskými vlajkami a jiní měli vlajku přehozenou přes ramena.

"Jsem opravdu šťastný, na reakci lidí je vidět, že jejich reakce není zinscenovaná," řekl Zelenskij, kterého obklopovala těžce ozbrojená ochranka. "Lidé čekali na ukrajinskou armádu, na naše vojáky, na nás všechny."

Podle něj bylo důležité navštívit Cherson, aby vyjádřil podporu obyvatelům, kteří vydrželi asi osm měsíců ruské okupace, a ukázal jim, že "se opravdu vracíme, opravdu vyvěšujeme svou vlajku".

Na otázku novinářů, kam by ukrajinské síly mohly postoupit příště, odpověděl: Nemáme zájem o území jiné země." "Moskvu ne.

MŽP spouští Novou zelenou úsporám Light. Nejzranitelnějším domácnostem pomůže snížit účty za energie

14. 11. 2022

čas čtení 6 minut

TISKOVÁ ZPRÁVA MŽP A MPSV
 
Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí připravily program Nová zelená úsporám Light, který nabídne okamžitou finanční podporu pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy na rychlé a jednoduché zateplení domů. Peníze dostanou předem a k elektronické žádosti nebude potřeba žádné složité papírování.

„Pomoc nejzranitelnějším spoluobčanům v období energetické krize a extrémně vysokých cen energií je naší absolutní prioritou. Jsme si vědomi, že ne všichni mají dostatek finančních rezerv na nákladné stavební úpravy, proto jsme připravili podporu rychlých a snadných opatření, která jsou nenáročná na realizaci, mohou být provedena i svépomocí a přinesou okamžitou úsporu. Program NZÚ Light je významnou součástí kampaně Zkrotíme energie. Společně se zavedenými cenovými stropy a široce dostupným příspěvkem na bydlení pomůže zvládnout energetickou krizi i těm nejohroženějším,“ říká ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

 19223

Sociální práce ve vlnách…

14. 11. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

Vždy, když se trochu vynoří a nadechne, je další vlnou opět tvrdě potopena

"Jakkoliv mají krize možná moc probouzet lidské bytosti z jejich sebeuspokojení a přimět je pochybovat o těch nejsamozřejmějších skutečnostech jejich životů, tou první nejspontánnější reakcí, jež vede k "návratu k základním pravdám": základní premisy vládnoucí ideologie při tom nejsou ani v nejmenším zpochybněny, ale jsou naopak prosazovány s ještě větší razanci"

(Slavoj Žižek)


Sociální práce je obor, kterému vlastně každý rozumí - veřejnost ji má spojenou s pomocí lidem v nouzi. A to přece děláme všichni, dnes jsem koupil do potravinové banky rýží a těstoviny, takže jsem vlastně taky sociální pracovník? Ano i ne, sociální práce musí být vždy o chlebu a na druhé straně nesmí být postavena na milodarech.


 17911

Překvapivý růst ODS a pád Hnutí Ano

14. 11. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Další Otázky V. Moravce byly věnovány státnímu rozpočtu, daním, škrtům, důchodům atd. Už je to dávno nuda. Trochu osvěžení přinesla nezvyklá debata mezi ministrem financí za ODS Stanjurou a bývalou ministryní financí za Ano Schillerovou, jak to vlastně bylo se snižováním daní při rušení tzv. superhrubé mzdy. Zaujalo mne, že kdyby se náhodou Babišovu hnutí podařilo toto snížení daní pro bohaté nějak časově omezit v samotném návrhu zákona, ODS by to nepodpořila.

 19473

Co kdyby křesťané vzali příklad svatého Martina vážně?

14. 11. 2022 / Václav Hořejší

čas čtení < 1 minuta

Zaujal mě krátký, ale velmi důležitý článek Borise Cveka. Svatý Martin dává krásný příklad všem nám křesťanům, ale téměř nikdo ho nenásleduje. Co kdyby to aspoň 50% křesťanů vzalo vážně, a každý si vzal na starost nějakého chudáka protloukajícího se od jedné nuzné výplaty k druhé (a případně ještě škrceného nějakou exekucí) a systematicky mu pomáhal, aby se z toho vyhrabal - třeba tak, že by mu každý měsíc věnoval ne polovinu, ale třeba jen desetinu své slušné mzdy? Svatý Martin prostě vzal vážně Ježíšova slova Cokoli jste udělali pro jednoho z těchto mých nejposlednějších bratří, pro mne jste udělali. Cokoli jste neudělali pro jednoho z těchto nejposlednějších, ani pro mne jste neudělali.”



 19376

Pár úvah k ruské invazi na Ukrajinu

14. 11. 2022 / Vladimír Wagner

čas čtení 11 minut

Na Britských listech se již delší dobu realizuje diskuze o možnostech ukončení a pozadí války na Ukrajině hlavně mezi Václavem Hořejším a Danielem Veselým na straně jedné a Karlem Dolejším a Janem Čulíkem na straně druhé. Pokusím se do diskuze trochu přispět. Předpokládám, že všichni diskutující, kteří patří ke starší generaci, mohou sledovat nejen anglické zdroje, ale také zdroje ruské a tím i ukrajinské. V současné době je ideální doba pro možnost si udělat reálnou představu o konkrétních událostech. Kromě televizí a rádií je možné se podívat na řadu internetových zdrojů. Díky sociálním sítím a twitteru je možné studovat názory nejen vysokých politiků, politologů a celebrit, ale i obyčejných lidí. A právě o událostech odstartovaných invazí Ruska na Ukrajinu tak máme opravdu obrovské množství relevantních informací.

29544

Jak úspěšně bojovat proti ultrapravicovému populismu a jeho lžím - lekce z Ameriky

14. 11. 2022

čas čtení 7 minut

Minulý týden přinesl ze Spojených států nečekaně dobrou zprávu, která by měla povzbudit a možná i poučit ty, kdo se staví proti hrozbě nacionalistického populismu na celém světě, píše Jonathan Freedland.

Je pravda, že boj proti tomuto nebezpečí se letos na podzim vyvíjel se smíšeným úspěchem. V Brazílii byl vyřazen Jair Bolsonaro, aby o dva dny později izraelské volby zpečetily návrat Benjamina Netanjahua. Ale poselství nynějších amerických midtermových voleb je jasné: populisty lze porazit.

 19280

S těmito lidmi se paktuje Petr Fiala a ODS

14. 11. 2022

čas čtení 6 minut


Italská premiérka  Meloniová žaluje reportéra Saviana za údajnou pomluvu, že odmítla zachránit uprchlíky

Protimafiánský novinář stane před soudem v Římě kvůli komentáři o politické strategii  Meloniové vůči migrantům topícím se ve Středozemním moři

 19478

Itálie odmítla přijmout loď s uprchlíky třiačtyřicetkrát

14. 11. 2022

čas čtení 1 minuta


230 lidí, kteří uvízli na moři po dobu téměř celého měsíce. Více než padesát z nich byly děti. Itálie jejich loď odmítla přijmnout třiačtyřicetkrát. Loď Ocean Viking, financovaná charitativní organizací, byla přijata ve Franci, po čtyřech nouzových lékařských evakuacích.

Meloniová: "Divím se, proč se všichni rozhodli, že Itálie bude jediným možným přístavem pro migranty připlouvající z Afriky? Jsem přesvědčena, že to není správném, a jestliže někdo říká, že se Itálie odmítá chovat jako odpovědný evropský stát, mohu říci, že v tentýž den, co se hádáme o lodi Ocean Viking, do Itálie připlulo 600 lidí."

Zabránit člunům z uprchlíky, aby přistáli na italských březích, bylo základním kamenem předvolebního programu Meloniové. Francie charakterizovala její chování jako nepřijatelné a reagovala odmítnutím přijmout tisíce uprchlíků z Itálie, jak předtím přislíbila.  

Videoreportáž v angličtině ZDE  

Lavrov v nemocnici. Nebo ne?

14. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí tvrdila, že je to prý lež:


Mezitím, ruští televizní propagandisté propadají zoufalství. I nadále jsou posedlí představou, že "celý svět bojuje proti Rusku, proto prohráváme", "na velkou konvenční válku jsme přirpaveni nebyli" a "musíme zpět dobýt 'svá ruská území' jako Záporoží, Donbas a Cherson". "Pokud Rusko nevyhraje, skončí to zničením celého světa".  Pozoruhodná posedlost vlastním přehnaným pocitem významnosti, kterou trpí mnohé národy... :) (JČ)



Globální oteplování. Činy místo slov

14. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

Páteční diskusní pořady rozhlasu BBC Any Questions a Any Answers (první s politiky, druhý s telefonujícími posluchači) řešil otázku, zda demonstranty z hnutí Just Stop Oil, kteří blokují dálnice nebo lijí polévku na obrazy galeriích bude podobně jako sufražetky považovat historie za hrdiny - pokud tedy nějaká historie za padesát let  ještě na planetě Zemi  bude. Mnoho  posluchačů se shodlo, že ano,



Až nyní...

14. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

Až nyní byly po mnoha měsících na pobřežní silnici do Chersonu odvezeny rozkládající se mrtvoly, píše zpravodaj BBC Jeremy Bowen...:



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
32564