Německo znárodnilo majetek ruské státní firmy Gazprom

17. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Německá vláda znárodnila 14. listopadu 2022 Gazprom Germania. Firma se nově jmenuje SEFE - Securing Energy for Europe. Od převzetí kontroly nad německými majetky Rosněfti (16. září 2022) jde o nejtvrdší krok spolkové vlády proti Rusku, píše na sociální síti velvyslanec pro energetickou b bezpečnost ČR Václav Bartuška.


Celý příběh začal letos v dubnu. Německá vláda zjistila, že bez jejího vědomí a souhlasu byly majetky firmy Gazprom Germania převedeny na dvě obskurní společnosti: JSC Palmary a Gazprom export business services LLC (GPEBS), obě z Ruska a s anonymními vlastníky. Německý zákon O kontrole zahraničního obchodu (Außenwirtschaftsgesetz, AWG; anglicky Foreign Trade and Payments Act) dává vládě právo zamítnout jakýkoli převod důležitých firem. Ruský trik s JSC Palmary a GPEBS si Němci vyhodnotili jako nepřátelský akt. 

Proto v pondělí 4. dubna 2022 německá vláda pověřila Spolkovou agenturu pro síťová odvětví (BNetzA), aby převzala kontrolu nad Gazprom Germania. Tehdy šlo "pouze" o kontrolu nad společností, ještě ne o znárodnění. 

Vztah mezi Německem a Ruskem se od 24. února 2022 propadá na úroveň, jakou nikdo nepamatuje. V dubnu by myšlenka sebrat Rusům firmu Gazprom Germania vyvolala pobavení. Teď, v listopadu, se tak stalo. Nedávno jsem zde psal o převzetí kontroly nad německým majetky společnosti Rosněfť. Zřejmě i tento příběh bude mít ještě pokračování.

1
Vytisknout
5144

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022