Ruská agrese na Ukrajině: Rusové zabili více než 400 dětí

19. 11. 2022

čas čtení 21 minut
- V Petrohradě vybuchl plynovod:

- Rishi Sunak přijel  do Kyjeva na první setkání s Volodymyrem Zelenským

Nový britský premiér Rishi Sunak se v sobotu v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Jednalo se o první setkání obou vedoucích představitelů.

Mluvčí britského premiéra uvedl, že Sunak přijel na Ukrajinu, aby se setkal se Zelenským a "potvrdil pokračující podporu Spojeného království".

Sunak napsal na Twitteru: "Británie ví, co to znamená bojovat za svobodu. Jsme s vámi až do konce."

 

- Při ruském útoku na humanitární stanici na jihu Ukrajiny bylo zraněno pět lidí, uvedl vysoký poradce prezidenta Volodymyra Zelenského.

Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího prezidentské administrativy, uvedl, že k útoku došlo ve městě Bilozerka západně od města Cherson, které ukrajinské jednotky minulý týden znovu dobyly od ruských sil. Podle něj se v centru rozdával chléb, uvedla agentura Reuters.

Organizace spojených národů uvedla, že od ruské invaze bylo zabito více než 16 000 civilistů. 


- Moskva oficiálně nekontaktovala Kyjev ohledně mírových jednání, ale Rusko by muselo zcela stáhnout své síly, aby se rozhovory mohly uskutečnit, uvedl jeden z vysokých ukrajinských představitelů.

Andrij Jermak, náčelník štábu ukrajinského prezidenta, řekl:

    "Nemáme žádnou oficiální žádost z ruské strany o ... jednání."

Dodal, že jakékoli rozhovory, které nejsou založeny na ukrajinské suverenitě a územní celistvosti v rámci mezinárodně uznaných hranic, jsou "nepřijatelné", uvedla agentura France-Presse.

Jermak dodal:

    Prvními kroky, které je nutné z ruské strany učinit, je stažení všech ruských vojsk z ukrajinského území."

Vystoupil v angličtině prostřednictvím videospojení na mezinárodním bezpečnostním fóru v Halifaxu, které se koná v Kanadě.

Jeho výroky přišly den poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij odmítl myšlenku "krátkého příměří" s Ruskem s tím, že by to situaci jen zhoršilo.


- Během návštěvy Rishiho Sunaka v Kyjevě bylo oznámeno, že Británie poskytne Ukrajině  nový balík  obranné pomoci ve výši 50 milionů liber, který zahrnuje 125 protiletadlových děl a technologie, jež mají Ukrajině pomoci čelit Íránem dodávaným bezpilotním letounům, včetně radarů a protidronové technologie.



- Týden po osvobození města Cherson se pohřešují lidé, všude jsou miny, chybí elektřina a voda, denně a v noci dochází k výbuchům a mnoho obchodů a restaurací je zavřeno,
informuje agentura Associated Press.

Počet obyvatel města klesl z přibližně 300 000 před válkou na současných asi 80 000, ale město se pomalu vrací k životu.

"Dokonce i dýchání se stalo snazším. Všechno je teď jiné," řekla lékárnice Olena Smoliana.

"Když jsme přežili okupaci, přežijeme bez problémů i tohle," řekla třiapadesátiletá Julia Nenadyschuková.

"Člověk nemohl nic říct nahlas, nemohl mluvit ukrajinsky," řekl její manžel Oleksandr, 57 let. "Neustále nás sledovali, nemohli jste se ani rozhlédnout kolem sebe."

- Ukrajinské jednotky "by mohly být na Krymu do konce prosince", říká ministr

Ukrajinské síly by mohly být na Krymu do konce prosince, uvedl náměstek ministra obrany Volodymyr Havrylov.

V rozhovoru pro Sky News Havrylov uvedl, že celá válka s Ruskem by mohla skončit do jara, a řekl, že ukrajinské jednotky budou pokračovat v boji i přes zimu navzdory drsným podmínkám a teplotám pod bodem mrazu.

Na otázku, zda se díky nedávnému znovudobytí města Cherson zdají být pravděpodobnější další cíle, jako například znovudobytí Krymu, Havrylov odpověděl:

Neočekávaná událost uvnitř Ruska, například náhlý pád Putinova režimu, by mohla Ukrajině umožnit získat Krym zpět do konce roku.

Ukrajinské jednotky by mohly "vstoupit na Krym" do konce prosince, řekl a dodal, že tento scénář je "možný" a "není vyloučen".

Havrylov uvedl, že pravděpodobnost jaderného útoku ze strany Ruska považuje za nízkou, ale nezastavil by vojáky své země v boji, a dodal:

    Ano, bylo by to drama. Pro všechny to bude jen - bůhví jaký scénář - ale není to [taktický jaderný úder] hrozba, která by nás zastavila... v pokračování války.

Pokud jde o to, kdy by válka mohla skončit, Havrylov řekl, že je důležité být připraven na dlouhý boj, pokud se Rusko dokáže posílit. Řekl: "Je třeba, abychom si uvědomili, že v případě, že se budeme muset vrátit do země, budeme muset počkat, až se vrátíme:

    Samozřejmě, že v tomto případě bude válka nějakou dobu trvat. Ale mám pocit, že do konce jara tato válka skončí.

Dodal, že k mírovým rozhovorům s Moskvou může dojít pouze v případě, že ruská vojska budou připravena "opustit veškerý centimetr Ukrajiny", včetně Krymského poloostrova, který prezident Vladimir Putin anektoval v roce 2014.

    Uvnitř společnosti na Ukrajině panuje rozhodnutí, že jdeme až do konce. Nezáleží na tom, jaký scénář je na stole. Lidé zaplatili hodně krve, hodně úsilí za to, čeho jsme již dosáhli. A všichni vědí, že jakékoli zdržování nebo zmrazení konfliktu je jen pokračováním této války proti existenci Ukrajiny jako národa.


- Nedávný nárůst ruských raketových úderů na Ukrajině má částečně za cíl  vyčerpat zásoby ukrajinské protivzdušné obrany, uvedl vysoký představitel Pentagonu.

Colin Kahl, náměstek ministra obrany USA pro politiku, uvedl, že Moskva doufá, že ovládne nebe nad Ukrajinou tím, že donutí Kyjev vypotřebovat všechny své tolik potřebné zásoby.

Kahl řekl: "Zajistíme, aby Ukrajinci dostali to, co potřebují k udržení své protivzdušné obrany v životaschopném stavu.


- Nejnovější zprávy z Ukrajiny o kolapsu elektrické sítě a naléhající, aby co nejvíce lidí z Ukrajiny odešlo, jsou velmi znepokojující. Evropa musí zajistit volný příchod dalších  ukrajinských uprchlíků, konstatuje rektor Glasgow University Anton Muscatelli:

- Podle ukrajinské generální prokuratury bylo usmrceno přibližně 437 dětí a 837 jich bylo zraněno.

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že v důsledku ruské invaze bylo zabito nejméně 437 ukrajinských dětí a více než 837 jich bylo zraněno.

Nejvíce postižená byla východní Doněcká oblast, kde bylo zabito nebo zraněno 423 dětí, uvedla prokuratura ve svém prohlášení.

Úředníci uvedli, že tyto údaje nejsou "konečné", protože stále ověřují informace ze zón aktivních bojů, osvobozených oblastí a území stále obsazených ruskými silami.

V prohlášení se uvádí:

    K ránu 19. listopadu 2022 bylo na Ukrajině v důsledku ruské ozbrojené agrese v plném rozsahu postiženo 1 274 dětí. Podle oficiálních zpráv prokurátorů pro mladistvé bylo 437 dětí zabito a 837 utrpělo zranění různé závažnosti.
 

- Do nedávno osvobozeného Chersonu přijel z Kyjeva první osobní vlak poprvé od obsazení tohoto jihoukrajinského města ruskými vojsky. 


Illia Ponomarenko z deníku Kyiv Independent sdílela video, na kterém místní obyvatelé čekají na nástupišti, aby vlak přivítali:

V příspěvku zveřejněném na Telegramu napsal Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta:

První vlak odjel do Chersonu! To je náš vítězný vlak! Ve vagonech je 200 cestujících, kteří si zakoupili jízdenky "na vítězství" v rámci společné iniciativy Ukrzaliznycji a UNITED24.

Dodal, že vlak do Chersonu bude vyjíždět z hlavního města v sudé dny a z Chersonu se bude vracet v liché dny: "Stejně jako tento vlak vrátíme do Chersonu vše pro normální život!

Ukrajinské ministerstvo obrany včera večer na Twitteru uvedlo, že chersonské vlakové nádraží bylo první budovou, kde byla obnovena dodávka elektřiny a vody poté, co byly dodávky elektřiny a vody do města přerušeny v důsledku útěku Rusů.


- Mychajlo Podoljak, politický poradce ukrajinského prezidenta, odmítl "konspirační teorie" o kapitulaci své země.

"Ukrajina nebude klečet před Rusy," napsal Podoljak na Twitteru. Není to záležitost politiky. Je to otázka naší existence.

- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo nejnovější zpravodajské informace o válečné Ukrajině. Rusko podle něj ve středu uskutečnilo největší jednodenní emisi dluhu v historii.


Aktualizace pokračuje:

    To je pro Rusko důležité, protože emise dluhu je klíčovým mechanismem pro udržení výdajů na obranu, které se od invaze na Ukrajinu výrazně zvýšily.

Dodává, že deklarované výdaje Ruska na "národní obranu" na rok 2023 jsou plánovány ve výši přibližně 5 bilionů rublů (84 miliard USD), což představuje nárůst o více než 40 % oproti předběžnému rozpočtu na rok 2023 oznámenému v roce 2021.

    Vydávání dluhopisů je v období nejistoty nákladné. Rozsah této aukce s vysokou pravděpodobností naznačuje, že ruské ministerstvo financí vnímá současné podmínky jako relativně příznivé, ale v příštím roce očekává stále nejistější fiskální prostředí.

- Devět lidí, včetně čtyř dětí, zemřelo po podezřelém výbuchu plynu v obytném domě na ruském ostrově Sachalin, uvedl místní guvernér.

K podezření na výbuch plynu došlo v cihlové budově postavené v 80. letech 20. století ve vesnici Tymovskoje, uvedla ruská státní agentura Tass.

Předběžné informace údajně ukazovaly na únik plynu, přičemž záchranná služba uvedla, že vybuchla dvacetilitrová plynová láhev připojená ke sporáku.


- Ukrajinské hlavní město Kyjev, oblast kolem černomořského přístavu Oděsa a více než desítka dalších regionů se potýkají s nedostatkem elektřiny v důsledku neustálých ruských útoků na energetickou infrastrukturu, uvedl Volodymyr Zelenskij.




    Situace s dodávkami elektřiny je obtížná v 17 regionech a v hlavním městě. Velmi obtížná je situace v Kyjevské oblasti a ve městě Kyjev, v Oděské oblasti a také ve Vynnici a Ternopilu [oblasti na západě a jihozápadě Ukrajiny].

Agentura Reuters rovněž uvedla, že premiér Denys Šmyhal již dříve řekl, že ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu ochromily polovinu energetického systému země.

Kyjev je zdaleka největším městem na Ukrajině, jeho počet obyvatel se odhaduje na 3 miliony, přičemž další až 2 miliony žijí v Kyjevské oblasti. Třetím nejlidnatějším městem je Oděsa, která je ústředním bodem ukrajinského zemědělského exportu, s přibližně 1 milionem obyvatel.

V těchto oblastech dochází k mimořádným výpadkům proudu, uvedl Zelenskij. V ostatních oblastech probíhaly "stabilizační" výpadky elektřiny podle harmonogramu.

S klesajícími teplotami a prvním zimním sněhem v Kyjevě se úředníci snažili obnovit dodávky elektřiny po celé zemi po jednom z nejtěžších válečných bombardování ukrajinské civilní infrastruktury během uplynulého měsíce.

- Námitky maďarského premiéra proti mamutímu balíčku pomoci Evropské unie pro Ukrajinu vyvolaly obvinění, že se Budapešť snaží "vydírat" Brusel, aby jí předal ohrožené miliardy.

Viktor Orbán, nejbližší spojenec Moskvy v EU, v pátek prohlásil, že je proti tomu, aby si blok vzal společné půjčky na financování navrhovaného balíčku ve výši 18 miliard eur (18,6 miliardy USD), který má udržet kyjevskou vládu v chodu tváří v tvář ruské invazi, uvedla agentura France-Presse.

Orbán místo toho vyzval k poskytnutí částky, která by byla "spravedlivě" rozdělena mezi 27 členských států EU a Budapešť by tak poskytla pouze 170 milionů eur.

Orbánovo prohlášení přišlo v době, kdy se tento dlouholetý postrach Bruselu zmítá v hádce kvůli tomu, že exekutiva EU odmítla uvolnit Maďarsku 5,8 miliardy eur z fondů na obnovu po pádu Sovětského svazu.

Evropská komise - výkonná složka EU -, mnoho poslanců Evropského parlamentu a některé hlavní města EU jsou proti uvolnění peněz dříve, než Maďarsko dosáhne konkrétního pokroku v řešení  korupce a nedostatků v oblasti právního státu.

Budapešť také čelí bezprecedentnímu případu ze strany EK, který by mohl vést k pozastavení dalších 7,5 miliardy eur z fondů EU.

- Nejméně šest mrtvých při ruských útocích na jihovýchodě Ukrajiny

Ruské síly při útoku na jihovýchodě Ukrajiny rozpoutaly celou šíři svého arzenálu a nasadily bezpilotní letouny, rakety, těžké dělostřelectvo a bojová letadla, při nichž zahynulo nejméně šest civilistů a šest dalších bylo zraněno, uvedla kancelář ukrajinského prezidenta.

Agentura Associated Press uvedla, že v Záporožské oblasti, jejíž část zůstává pod ruskou kontrolou, dělostřelectvo ostřelovalo deset měst a vesnic.

Počet obětí čtvrtečního ruského raketového útoku na obytný dům ve městě Viljansk se vyšplhal na 10 osob, včetně tří dětí.

V Nikopolu, který se nachází za řekou Dněpr, poškodilo 40 ruských raket několik výškových budov, domů a elektrické vedení.

Po ponižujícím ústupu z jižního Chersonu Moskva zintenzivnila útok na východní Doněckou oblast, kde ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že jeho síly převzaly kontrolu nad obcí Opytne a odrazily ukrajinskou protiofenzívu s cílem získat zpět osady Solodke, Volodymyrivka a Pavlivka.


- Asijsko-pacifičtí vedoucí politikové se v sobotu připojili k mezinárodnímu tlaku na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu a vydali prohlášení na summitu, v němž uvedli, že "většina" z nich válku odsoudila.



21 členů fóra Asijsko-pacifické hospodářské spolupráce vydalo po půldruhého dne trvajících jednáních v Bangkoku společné prohlášení, v němž kritizovalo konflikt a globální ekonomické otřesy, které rozpoutal.

Na komuniké ze summitu se shodli všichni členové Apec, včetně Ruska a Číny - která se zdržela veřejné kritiky Moskvy za invazi -, ale obsahuje řadu diplomatických mlžení.

Píše se v něm:

    Většina členů důrazně odsoudila válku na Ukrajině a zdůraznila, že způsobuje nesmírné lidské utrpení a prohlubuje stávající nestabilitu světové ekonomiky.

    Objevily se však i jiné názory a různá hodnocení situace a sankcí.

 
- Nedostatek elektřiny v Kyjevě je "kritický" uprostřed výpadků na Ukrajině

Ukrajinské hlavní město Kyjev se nachází v "kritické situaci" s nedostatkem elektrické energie, zatímco země čelí několikahodinovým výpadkům, tvrdí úředníci v souvislosti s ruskými útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Těžké dělostřelectvo a raketová palba přerušily na počátku zimy dodávky elektřiny až pro 40 % obyvatel země, uvedla agentura Associated Press.

Šéf ukrajinské elektrické sítě uvedl, že mrazivé teploty vytvářejí další tlak na energetické sítě.

Volodymyr Kudryckij, generální ředitel společnosti Ukrenergo, řekl ukrajinské státní televizi:

Chápeme, že nepřítel chce obecně zničit naši energetickou soustavu, aby způsobil dlouhé výpadky. Musíme se připravit na možné dlouhé výpadky, ale v tuto chvíli zavádíme harmonogramy, které jsou naplánované, a uděláme vše pro to, aby výpadky nebyly příliš dlouhé.

Hlavní město Kyjev se již nyní potýká s "obrovským deficitem elektřiny", řekl agentuře AP starosta Vitalij Kličko. Podle něj se asi 1,5-2 miliony lidí, tedy asi polovina obyvatel města, pravidelně ponořuje do tmy, protože úřady přepojují elektřinu z jednoho okresu do druhého.

- Ruské raketové údery ochromily téměř polovinu ukrajinské energetické soustavy, uvedla vláda v Kyjevě a úřady varovaly, že s příchodem zimy může město čelit "úplnému výpadku" elektrické sítě.

    S klesajícími teplotami a prvním sněhem v Kyjevě se úředníci snažili obnovit dodávky elektřiny po celé zemi po jednom z nejtěžších bombardování ukrajinské civilní infrastruktury za celou dobu války. Podle OSN hrozí na Ukrajině nedostatek elektřiny a vody humanitární katastrofou.

- Volodymyr Zelenskij odmítl myšlenku "krátkého příměří" s Ruskem s tím, že by to situaci jen zhoršilo. "Rusko nyní hledá krátké příměří, oddechový čas, aby mohlo nabrat síly," řekl ukrajinský prezident v projevu vysílaném na mezinárodním bezpečnostním fóru v Halifaxu.

- Stovky Ukrajinců byly zadrženy a uneseny v Chersonu poté, co se Rusko zmocnilo této provincie, což svědčí o plánované kampani, uvedla skupina Yale univerzity zkoumající válečné zločiny. Conflict Observatory uvedla, že v Chersonu zdokumentovala 226 mimosoudních zadržení a nucených zmizení. Přibližně čtvrtina z tohoto počtu byla údajně mučena a čtyři lidé zemřeli ve vazbě.

. Kreml obvinil ukrajinské vojáky z popravy více než 10 ruských válečných zajatců poté, co se na sociálních sítích rozšířilo video údajně pocházející z fronty. Na záběrech je patrně vidět, jak ruští vojáci vycházejí z přístavku v areálu domu s rukama nad hlavou a poté jim je přikázáno, aby si lehli obličejem dolů. Zdá se, že jeden z mužů, který vychází z budovy, obrací zbraň proti ukrajinským vojákům. Záběry naznačují, že všichni Rusové byli zabiti při násilnostech, které následovaly.

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovořil s Volodymyrem Zelenským a vzájemně si blahopřáli k prodloužení dohody o obilí, kterou zprostředkovala OSN, uvedla Erdoganova kancelář. Erdoğan Zelenskému řekl, že "rozšíření této dohody na jednací stůl" bude přínosem pro všechny strany.

- Nizozemská vláda si předvolá ruského velvyslance v Nizozemsku kvůli reakci Ruska na rozsudek v procesu ohledně sestřelení osobního letu MH17 v roce 2014,
informovala tisková agentura ANP s odvoláním na ministra zahraničí Wopkeho Hoekstru. Rusko kritizovalo rozhodnutí nizozemského soudu odsoudit dva bývalé ruské zpravodajské agenty a vůdce ukrajinských separatistů.

- Ukrajinští experti pracovali na místě v pohraniční oblasti jihovýchodního Polska, kde raketa zabila dva lidi, uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.   Na Twitteru napsal, že Ukrajina bude v souvislosti s incidentem pokračovat v "otevřené a konstruktivní" spolupráci s Polskem.

- Polsko neudělí ruské delegaci víza pro účast na zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které se uskuteční 1. a 2. prosince v Lodži. "Víza jim neudělíme," uvedl Łukasz Jasina z polského ministerstva zahraničí.

- Vladimir Putin jednal s Erdoganem o vytvoření tureckého "plynového uzlu", uvedl v pátek Kreml. "Zvláštní pozornost je věnována vyhlídkám na realizaci iniciativy, kterou ruský prezident zahájil v říjnu a kterou podpořil Recep Tayyip Erdoğan."

-  Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, uvedl, že ve Vilniusku v Záporožské oblasti byla nalezena další dvě těla. "Bylo tak nalezeno již devět mrtvých od raket ruských teroristů, kteří včera stříleli na obytné domy," uvedl na Telegramu. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

-  Britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko zřejmě připravuje obranu na další velké ukrajinské průlomy v Doněcké provincii.

- Výstavba plánovaného plotu s ostnatým drátem podél dlouhé hranice Finska s Ruskem začne počátkem příštího roku, uvedli představitelé finské pohraniční stráže v souvislosti s obavami z měnícího se bezpečnostního prostředí v Evropě.

Zdroj v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
4893

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022