Niemöllerovo varování v ČR neplatí?

3. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Martin Niemöller (1892-1984) byl známý protestantský pastor, který veřejně vystupoval jako kritik Adolfa Hitlera a strávil posledních sedm let vlády nacistů v Německu v koncentračních táborech. 

Niemöller je především znám za tento výrok:

 
 

"Nejprve přišli pro socialisty a já jsem proti tomu nepromluvil -
protože jsem nebyl socialista.

Pak přišli pro odboráře a já jsem proti tomu nepromluvil -
protože jsem nebyl odborář.

Pak přišli pro židy a já jsem proti tomu nepromluvil -
protože jsem nebyl žid.

Pak přišli pro mne - 
a už nezbyl nikdo, kdo by se postavil na mou obranu."

Je to varovná citace, které se často používá k argumentaci, proč je nutno bránit svobodu a demokracii - protože totalita nakonec zničí každého.

Možná ale, že ve střední Evropě toto varování nefunguje - protože se Češi během dvacátého století dokonale naučili konformovat vůči každému režimu a myslí si, že vždycky přežijí. (Ono to tak dobře nefunguje, viz příklad Sýrie, kde jsou dnes bez rozdílu vražděni všichni - a nikdy nevíme, koho si autoritářský režim zamane pronásledovat. Ovšem Čechy to nepřesvědčí - zkušeností mnoha z nich je, že v důsledku konformismu se dá přežít.) 

Ve více než deseti českých hraných filmech vzniklých po roce 1989 najdete motiv kritiky vůči disidentovi, který se snaží vystoupit a usilovat o zlepšení poměrů. Většinová společnost ho za to odsoudí, "protože tím ohrožuje její bezpečnost". 

0
Vytisknout
11465

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2018