Americké síly zvláštního určení tajně pomáhají Saúdům v Jemenu

4. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
Americké ozbrojené síly po léta usilovaly o distanci od brutální občanské války v Jemenu, kde koalice vedená Saúdy bojuje s povstalci nepředstavujícími přímou hrozbu pro Spojené státy.


  Avšak koncem loňského roku dorazil do Saúdské Arábie tým zhruba dvanácti příslušníků Zelených baretů, v rámci pokračující eskalace tajných amerických válek.

Prakticky bez veřejné debaty pomáhají armádní commandos najít a zničit zásoby balistických raket a odpalovací základny, které húsijští povstalci v Jemenu využívají k útokům na Rijád a další saúdská města.

Detaily operace poskytli listu New York Times američtí představitelé a evropští diplomati.

Zdá se, že tyto informace protiřečí tvrzením Pentagonu, že americká vojenská pomoc je omezena na letecké tankery, logistiku a obecné sdílení zpravodajských informací.

Zelené barety byly nasazeny na saúdské hranici v prosinci, několik týdnů poté, co se balistická raketa odpálená z Jemenu přiblížila k hlavnímu městu Saúdské Arábie Rijádu. Saúdské ozbrojené síly tvrdí, že střelu sestřelily nad mezinárodním letištěm - což zpochybňuje analýza fotografií a videí z útoku. Stačilo to ovšem, aby korunní princ Muhammad bin Salmán obnovil dlouhodobou žádost ohledně vyslání amerických jednotek na pomoc boji proti Húsiům.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7976

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2018