Led v Beringově moři letos již téměř roztál

7. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
Takřka veškerý led v Beringově moři již letos roztál, informují vědci. Komunity žijící na březích se tak ocitají v ohrožení.


  Normálně ledová pokrývka v regionu vydrží minimálně další měsíc. Letos zmizel nejrychleji od roku 2017.

Beringovo moře se nachází v severní části Tichého oceánu, mezi Aljaškou a Ruskem. Nyní jej zasáhla změna klimatu a již přitáhla pozornost kvůli bezpříkladné úrovni zimního tání.

V únoru rostoucí teploty v Arktidě vedly ke zmizení ledu zhruba na polovině rozlohy regionu během pouhých dvou týdnů.

Tento trend pokračoval na jaře a vědci potvrzují, že koncem dubna zůstávalo intaktních pouze 10 % normální rozlohy mořského ledu.

Zpráva vydaná Mezinárodním arktickým výzkumným centrem při Aljašské univerzitě ve Fairbanksu načrtla dopady těchto ohromujících environmentálních změn na mnohé komunity v regionu Beringova moře.

"Nízká úroveň zalednění již ovlivňuje životy a živobytí lidí pobřežních komunit na západní Aljašce omezením lovu a rybaření, což představuje základ ekonomik těchto komunit," prohlásil Rick Thoman, klimatolog Národní správy oceánu a atmosféry (NOAA).

"Cestování mezi komunitami lodí nebo sněhovými sáněmi bylo obtížné a omezené kvůli tenkému, nestabilnímu mořskému ledu," tvrdí zpráva.

Velká únorová bouře zdevastovala ostrov Little Diomede, což vedlo k nedostupnosti elektřiny, když lední tříšť pokryla heliport a poškodila zařízení pro úpravu vody.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11705

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2018