Turečtí islamisté se přidali k opozici proti Erdoganovi

9. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
"Národní hledisko", průkopnické hnutí politického islámu v Turecku, se připojilo k opozičnímu úsilí sesadit v červnových volbách prezidenta Recepa Tajjipa Erdogana, upozorňuje Sibel Hurtasová.


  V předčasných tureckých prezidentských volbách příští měsíc obhájce úřadu Erdogan čelí výzvě také z té části politické krajiny, která jej koncem 90. let katapultovala ke kariéře politické hvězdy. "Národní hledisko", hnutí, které bylo průkopníkem politického islámu, postavilo prezidentského kandidáta Temela Karamollaoglua, aby se postavil Erdoganovi, a Strana štěstí, kterou Karamollaoglu vede, se spojila s hlavními opozičními silami do parlamentních voleb konaných ve stejný den, 24. června.

Strana štěstí v roce 2015 získala méně než 1 % hlasů a ačkoliv popularita od té doby vzrostla, stále se umisťuje pod hranicí 10 % stanovenou pro vstup do parlamentu. Nicméně ve vyrovnané parlamentní soutěži předpovídané agenturami je strana považována za klíčového hráče, který by mohl zvrátit rovnováhu ve prospěch opozice tím, že přiláká nábožensky cítící Turky trpící deziluzí z Erdoganovy vlády.

V bezprecedentním úsilí opozice spojit se proti Erdoganovi Karamollaoglu přináší islámský hlas do sboru kritiků, kteří Erdogana obviňují, že se snaží upevnit vládu jednoho muže, polarizuje společnost, špatně řídí ekonomiku a umožňuje korupci a nepotismus. Zdvořilý a dobře se ovládající Karamollaoglu, sedmdesátník s bílou bradkou, si nebere servítky a získává sympatie i mezi zapřísáhlými sekularisty, jimž se politický islám protiví.

Celý text: ZDE

0
Vytisknout
6967

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2018