Syrský režim nepodporuje YPG v Afrinu "humanitárně a logisticky", ale dodávkami výzbroje

12. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Na videu natočeném jednotkami kurdské YPG v ulicích Džandajrisu na jihozápadním okraji Afrinského kantonu (sídlo leží na silnici č. 217 vedoucí do města Afrin) vidíte v akci džíp íránské výroby Fath Safir ZDE vybavený 106 mm bezzákluzovým kanónem M40 ZDE. Prostředek lze použít buď k přímé palbě na obrněné či "měkké cíle", nebo jako to vidíte zde k palbě nepřímé - pak nejpravděpodobněji tříštivotrhavou municí PFF italské výroby s náplní trhaviny Composition B, nebo americkou M346A1 obsahující 3,5 kg trhaviny Composition A3. Ve druhém případě dosahuje dostřel 6 870 m.


Na dalším snímku můžete vidět týž džíp v provedení vyzbrojeném 107 mm íránským mnohohlavňovým raketometem Fadžr 1

Kromě toho byly proti Turecku použity také protitankové řízené střely Toophan; kupodivu jde o íránskou verzi amerického systému TOW. 

Kromě toho bylo zaznamenáno také použití ruských protitankových raket Konkurs ZDE.  Případů nasazení Toophanu či Konkursu jsou již desítky, YPG se jimi chlubí videi na kanálu YouTube. Oficiálně ale nikdo takové zbraně kurdským milicím nedodal.

Je zřejmé, že dodávky zbraní do Afrinu, pokud nepocházejí z Turecka - což lze samozřejmě vyloučit - musejí nutně procházet přes území kontrolované asadistickými jednotkami - úplně stejným způsobem, jako do Afrinu přijíždějí posily z východních kantonů a dobrovolníci z Iráku. 

Takže Asad, téměř jistě se svolením Teheránu (který oficiálně v Sýrii "není", ačkoliv tam má nepočetnější jednotky ze všech zúčastněných stran), vyzbrojuje převážně íránským, částečně ruským materiálem milice, které bojují proti členu NATO Turecku - a které (ovšem nikoliv v Afrinu, ale východně od Eufratu) jsou současně také spojencem USA. 

O víkendu byla údajně zaznamenána v Afrinu na straně YPG také přítomnost asadistických šíitských milic Štít Zahry pocházejících z aleppského governorátu ZDE

Takto vypadá jeden malý kousíček syrské skládačky - nebo spíše přiboudlina v hrnci pořádně připálené kaše, na kterou prapůvodně zavařilo Obamovo rozhodnutí vyměnit Sýrii s Íránem za jadernou dohodu. 


0
Vytisknout
7592

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2018