Obrovský skandál: Pracovníci globálních charitativních organizací znásilňují ženy a používají prostitutky

13. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



V Británii vypukl obrovský skandál, když novináři z deníku Times zjistili, že několik pracovníků mezinárodní dobročinné organizace Oxfam, se sídlem v Oxfordu, používalo v roce 2011 na Haiti, kde měli pomáhat při odstraňování důsledků katastrofálního zemětřesení, prostitutky na sexuálních mejdanech. Čtyři pracovníci organizace Oxfam byli pak propuštěni, třem bylo dovoleno z funkce odstoupit. K obdobnému sexuálnímu zneužívání pracovníky organizace Oxfam docházelo prý také v Čadu. 

Vláda Haiti v úterý oznámila, že bude pracovníky Oxfamu, ktetří po tamějším zemětřesení používali prostitutky, trestně stíhat. 

Skandál ohledně sexuálního zneužívání žen pracovníky humanitárních organizací vyvolal v Británii obrovskou, šokovanou diskusi a pokračuje už několik dní. Jde o to, že pracovníci humanitárních organizací často fungují daleko od britského či západoevropského ústředí, bez nezávislé kontroly a mají ve své moci místní, často daleko mladší osoby ženského pohlaví.

Mezitím vychází najevo, že k sexu byla v humanitárních organizacích nucena celá řada žen a terčem sexuálního nátlaku či zneužívání jsou i dobrovolnice pracující v dobročinných obchodech organizace Oxfam v Británii.

Nejde prý ale jen o pracovníky Oxfamu, sexuální zneužívání žen je prý široce rozšířeno v řadě humanitárních organizací a je to součástí jejich mezinárodní kultury.

Humanitární organizaci Oxfam nyní hrozí, že přijde o britský státní finanční příspěvek i o dotaci z Evropské unie. 

V Británii odstoupila z funkce náměstkyně ředitele Oxfamu Penny Lawrence a vyjádřila se, že se "hluboce omlouvá". 


 Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6718

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2018