Mocný Izrael se nebojí ničeho. Kromě facky od dívky

13. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Izraelský vojenský soud soudí Ahed Tamimi, sedmnáctiletou Palestinku, jejíž práva už vojenský soudce ignoruje, píše se ve zprávě Human Rights Watch.
Tamimina vesnice Nabi Saleh na okupovaném Západním břehu Jordánu, je místem každotýdenních protestů Palestinců proti konfiskaci jejich území.



Dne 15. prosince vstoupili dva vojáci na přední dvůr Ahediny rodiny. Dala jim facku a strkala do nich, oni o tomto incidentu nepodali zprávu. Ahed Tamimi byla zatčena až poté, co se videozáznam tohoto incidentu virálně rozšířil po internetu a izraelští politikové požadovali její trest.

Při slyšení o možném udělení kauce letos v lednu poukázal právní zástupce Ahed, že mezinárodní lidskoprávní právo povoluje věznění dětí jen ve výjimečných případech a jen na nejkratší možnou dobu. Avšak vojenský soudce rozhodl, že "si nemyslí, že články Konvence o právech dítěte by se měly brát absolutně". Prvání zástupce Tamimi také argumentoval, že věznění Tamimi v Izraeli porušuje článek 49 Čtvrté ženevské úmluvy, které zakazuje okupační moci přesunovat lidi, i dočasně, z okupovaných území. Soudce rozhodl, že přesun Tamimi do Izraele je schválen na základě mimořádného předpisu, který 'je nadřazen mezinárodnímu právu'.

Věznění Tamimi před její procesem, už delší než 56 dní - je porušením mezinárodního práva a je zbytečné. Její případ vyvolává znepokojení, že izraelské vojenské soudnictví, které zadržuje každoročně stovky palestinských dětí, nerespekuje práva dítěte.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8610

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2018