Hasiči museli zasahovat v pondělí večer u Šatovky kvůli nebezpečnému ohni

13. 2. 2018 / Lukáš Stříteský

čas čtení 3 minuty

Kytara doprovázela trampské písně, které se nesly ke střeše Šatovky: „Černý muž pod bičem otrokáře žil,” anebo ještě známější: „V Šárce squat nad hlídkou policistů byl.” Přišli si to poslechnout i místní sousedé, jeden z nich pamětník s úctyhodnými šedinami. Vzpomínal, jak Dolní Šárka dříve žila: „Bývalo tady šest hospod! Dneska se sousedé nemají kde sejít!“


Právě komunitní středisko chtěli squatteři spolu s místními provozovat, dokud by radnice nezačala dům využívat. Proto se musela neprůjezdně uzavřít policií silnice, která spíná celé údolí a muselo být zabráno několik hektarů okolí domu: větrat, vytápět a tím zachovávat významnou stavbu je tuze nebezpečné.

Abych nezněl příliš na straně squatterů - uznávám, že jejich podnik je skutečně extrémistický: vybrat si mrazivý začátek února pro strávení na střeše v Šáreckém údolí je i na mě příliš – počkal bych si osobně alespoň na duben.

Daleko od domu, až za policejní páskou, se mezitím opékal chleba na malém táboráčku. Přiřítil se k němu kordon policistů. Nejříznějšímu strážníkovi halila černá kukla obličej jak přerostlé nindže. Hulákal: „Ve jménu zákona, ustupte!” a tlačil lidi pryč od ohně. „Ve jménu zákona ustupte nebo budou použity donucovací prostředky!” pokračoval kordon policistů v prudkém vyhánění, jak kdyby pokojná parta u ohníčku něco prováděla.

Lidé ustupovali a ptali se „Ve jménu logiky, proč?” Podle mého úsudku adresovali tuto otázku tak trochu nemístně. Přijelo mezitím hasičské auto a vystoupila z něj skvadra v žáruvzdorných oblecích a přilbách s tlustými plexiskly – čelili ohýnku o třech polínkách na vlhkém štěrku uprostřed mokré noci. „Je vás na to dost?“ ptal se někdo hasičů.

S ohněm však skutečně problém byl, neberme to příliš na lehkou váhu – lidé, kteří jej založili, jej totiž hasičům předem nahlásili a nechali si ho povolit. A veliteli bojového zásahu se ukázal o tom doklad. „Co se to tady ve jménu zákona teď jako děje?” padaly otázky, když policisté kolem zabraného ohýnku debatovali o tom, co dál.

Mám osobně velikou víru v naše muže zákona, kterou ve mně ještě posílili tím, že nakonec přece jen autoritu pro uhašení povoleného ohně právně nalezli: nařídil to prý člen krizového týmu města sestaveného pro zvládnutí vážných epidemií, požárů, povodní, sezení na střeše a dalších katastrof.

Tým hasičů se dal do práce a zlikvidoval již dohořívající ohýnek, který by stačilo počůrat. Plaťme tento zásahový tým, k tomu naprosto zbytečný policejní zásah … Jenom proboha nepřenechme chátrající dům lidem, kteří jej hodlají provozovat ve spolupráci se sousedy ve prospěch místní komunity a k tomu ho bránit před chátráním, dokud se pro něj nenalezne další využití.

0
Vytisknout
7661

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2018