Kéž by Trumpovy USA tak energicky bránily syrské civilisty, jako brání ropné vrty

9. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Bývalý Obamův poradce Ben Rhodes v novém filmu přiznává, co minulá americká administrativa celé roky zuřivě zatloukala: Že exprezident v zásadě vyměnil s Teheránem Sýrii za jadernou dohodu ZDE.


Jestliže Obama v Sýrii řešil výhradně IS a o celkové politické řešení konfliktu nejevil zájem, kromě zabedněnosti generálů v tom hrál velmi důležitou roli i politický obchod s ajatolláhy. Trumpova administrativa má k Íránu sice postoj mnohem méně smířlivý, na druhé straně však přes silná slova neplánuje nic jiného, než Asada ponechat u moci - bez přístupu k ekonomickým zdrojům a na účet Teheránu, který svého vazala vydržuje z vlastní kapsy již nejméně poslední tři roky.

Takový plán zřejmě nebude dlouhodobě úspěšný a rozhodně nepřinese tolik očekávané politické řešení syrské války. Ale v každém případě se již projevuje velmi "zajímavým" způsobem na amerických reakcích, pokud jde o různé aktivity Asadova režimu.

Stejně jako Obama, také Trump pokračuje v "tiché dohodě" s Asadem: Toleruje mu, že proti civilistům masově nasazuje konvenční a zápalné zbraně, a dokonce i použití chlóru. Jestliže "kreativní" interpretace amerických zákonů umožnila podporovat syrskou pobočku PKK, která je na oficiálním americkém seznamu teroristických organizací, jiná "kreativní" interpretace zase vyjímá chlór ze seznamu bojových otravných chemických látek, ačkoliv tam bezesporu patří. A Asad ví, že pokud opět nenasadí proti bezbranným civilistům látky nervově paralytické, ale "pouze" barelové bomby, termit, bílý fosfor či chlór, nic se mu nestane.

Tedy v případě, že milice, které za něj bojují, neútočí na ropný vrt a americké jednotky. Potom přijde rychle nálet a zničující dělostřelecký přepad.

Ruská propaganda obratně využívá této díry v americké oficiální linii a prezentuje Spojené státy jako lapku, který vystupuje coby bojovník s terorismem. A nutno uznat, že Washington Moskvě její úkoly svou chaotickou a nekoncepční politikou po léta ze všech sil ulehčuje.

Americká média a diplomatické zastoupení v OSN tepou Asadovy a ruské válečné zločiny páchané na syrských civilistech. Oficiální Washington však ve skutečnosti nedělá téměř nic, aby je zastavil. Za léta, co situaci pozoruji, jsem už dávno dospěl k cynickému názoru, že některým kruhům zvěrstva v Sýrii dokonce ohromně vyhovují, protože na nich mohou rétoricky demonstrovat svou údajnou civilizační nadřazenost. A to zatraceně levně.

Ale syrským civilistům mnohem masivněji pomáhá často a právem kritizovaná turecká vláda, než "morálně nadřazené" USA. Ty už ani pro omezení Asadových každodenních zvěrstev nedělají prakticky nic.

Pokud ovšem režim nesáhne na ropu, kterou mu v žádném případě nechtějí dát...

0
Vytisknout
8685

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2018