Viktor Orbán dává dotace z EU svým kamarádům, varuje Brusel

12. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


Inspekční orgán Evropského parlamentu požaduje přísnější kontrolu rozdělování dotací v Maďarsku. Europoslanci jsou znepokojeni, že Viktor Orbán a s ním spojení oligarchové zneužívají Evropskou unii jako dojnou krávu.

Maďarsko má dostat z rozvojových fondů Bruselu v sedmi letech do roku 2021 celkem 25 miliard euro, což jsou snad největší dotace do jediné členské země. Europoslanci jsou znepokojeni, že tyto peníze plynou do Orbánovy rodiny, jeho kamarádům a stoupencům. Ti získávají kontrakty na rozvoj maďarské infrastruktury z evropských fondů bez řádné veřejné soutěže.


Europoslanci si uvědomují, že oligarchové a podnikatelé ve východní Evropě se stávají politiky a udělují si peníze z evropských fondů. Problém má i Andrej Babiš v České republice, kterého obviňuje inspekční orgán OLAF, že přijal neprávem dotaci pro svůj hotel a konferenční středisko Čapí hnízdo, připomíná deník Guardian.

Inspekční protikorupční úřad OLAF zjistil vážné nesrovnalosti týkající se kontraktů na zavádění pouličního osvětlení, které dostala firma, již vlastní Orbánův zeť István Tiborcz. OLAF požaduje, aby Evropská komise odebrala Maďarsku více než 40 milionů euro, které šly z evropských fondů na infrastrukturu pouličního osvětlení v Maďarsku.

Tiborcz neměl skoro žádné podnikatelské zkušenostiu, když jeho firma Elios Inovativ dostala tento kontrakt na veřejné osvětlení v maďarských městech. Některé lampy, které firma Elios dodala, byly až o padesát procent dražší, než je tržní cena.

OLAF také doporučuje, aby evropské instituce Maďarsku zpětně odebraly 283 milionů euro, které dostalo Maďarsko na výstavbu nové trasy metra v Budapešti. OLAF totiž v této věci zjistil podvody a korupci. 

Viktor Orbán v prosinci zdůraznil, že se maďarská ekonomika obejde bez fondů z EU. "Maďarsko se nemá čeho bát, protože není závislé na penězích ze zahraničí," dodal. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8435

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2018