Orbán proměnil Maďarsko v mafiánskou autokracii. EU je bezmocná

12. 2. 2018

čas čtení 6 minut


Hlavním problémem je, že zakladatelé Evropské unie nikdy neuvažovali o možnosti, že by po přijetí do EU nějaký členský stát opustil demokracii a začal vytvářet diktaturu. "Nikdy jsme si nemysleli, že by se to mohlo stát. Bylo to nemyslitelné," říká evropská komisařka pro soudnictví Viviane Reding.



Viktor Orbán proměnil Maďarsko v měkkou autokracii. Zkombinoval mafiánský kapitalismus a ultrapravicovou rétoriku s politickou kulturou jediné strany, píše New York Times. Maďarsko přesto zůstává členskou zemí Evropské unie a dostává z Bruselu miliardy euro dotací. 



Orbán nyní předpovídá, že rok 2018 bude "rokem velkých bitev". V Maďarsku prosazuje nové zákony, chce uvalit finanční pokuty na občanské organizace, které pomáhají uprchlíkům. V Maďarsku má silnou voličskou podporu, hlavně v důsledku změn, které Orbán provedl ve volebním systému. Zcela jistě zvítězí v dubnových volbách.

Orbán je zřejmě nyní největším nebezpečím pro Evropskou unii. Argumentuje, že poválečný liberální konsensus v Evropě "končí" - a jeho vizi nyní napodobují i v Polsku a jeho vliv sílí i jinde ve středovýchodní Evropě.


Orbán je typickým autoritářem dnešní doby. Uchází se o přízeň Vladimíra Putina a chválí tureckého prezidenta Erdogana. V roce 2016 byl prvním evropským politikem, který podpořil Donalda Trumpa. To, co Orbán dělá v Maďarsku, se považuje za symptomatické pro širší úpadek demokracie ve světě. 

"Orbán vytvořil nový model vlády jedné strany, který se rozšířil východní Evropou. Je nepravděpodobné, že se tento model rozšíří i na Západ, protože občanská společnost, nezávislé instituce a vláda zákona jsou v západní Evropě velmi silné," argumentuje Michael Ignatieff, rektor Středoevropské univerzity v Budapešti, kterou se Orbán pokusil zlikvidovat.

Orbán je v Maďarsku populární a podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění pro něho bude hlasovat nejméně 50 procent Maďarů. Pomáhá mu slabá, rozhádaná opozice, i poslušná média. Orbán se před voliči vykresluje jako ochránce Maďarů před hrozbami současného světa: před byrokraty z Evropské unbie, před Georgem Sorosem, americko-maďarským filantropem, a především před migranty.

"Migrace patří do širší agendy o ochraně maďarského národa," říká Andras Biro-Nagy z budapešťské univerzity. "Orbán nás ochraňuje před vším."

Po svém volebním vítězství v roce 2010 zahájil Orbán a jeho pomahači útok na maďarskou ústavu. Omezil občanskou společnost a nenápadně začal přesunovat miliardu eur evropských dotací svým spojencům.

Zrušil nezávislost maďarských médií a soudnictví. Pozměnil maďarský volební systém, včetně změny volebních okrsků, aby zůstal u moci, i když získá méně hlasů. 

"Volební zákon neodpovídá demokratickým principům," říká Imre Voros, zakladatel maďarského Ústavního soudu. "Maďarsko proto není demokratickou zemí."

Během pěti let od roku 2010 využil Orbán své dvoutřetinové většiny v parlamentu ke schválení více než 1000 zákonů. Ty často předložili nízko postavení poslanci, kteří je ani nenapsali, ani nečetli. 

Gergely Barandy vzpomíná na to, jak byl v říjnu 2011 rychle schválen zákon, který zakazuje osobám, zatčeným kvůli podezření z trestného činu, aby měly během prvních 48 hodin po zatčení přístup k obhájci. 

Mediální zákon zabránil novinářům v Maďarsku zveřejňovat informace, které se nelíbí vládě. Umožnil Orbánovi jmenovat své vlastní lidi do vedení regulačních orgánů pro média. Zároveň dal Orbán těmto regulačním orgánům daleko větší pravomoci pokutovat a trestat nezávislá média. Většinu nezávislých médií od té doby skoupili Orbánovi spojenci.

Orbán také ovládl státní média, do jejichž vedení jmenoval své lidi. Ve státních médiích zavládl strach. Už se nesměla kritizovat vláda. Od roku 2010 bylo ze státních médií vyhozeno asi 1000 zaměstnanců - třetina všech zaměstnanců. 

Orbán jmenoval své lidi také do Státního auditního úřadu, který měl kontrolovat finanční hospodaření vlády, a do státní prokuratury, která měla kontrolovat, jak probíhá trestní stíhání. Jeho stoupenci nyní ovládají i Národní fiskální radu, která má kontrolovat ekonomickou politiku.

Nejvážněji však bylo zasaženo maďarské soudnictví. Strana Fidesz si udělila stoprocentní pravomoci jmenovat do ústavního soudu své lidi.

Když ústavní soud kritizoval některé zákony, které prosazuje strana Fidesz, Orbán pozměnil ústavu tak, aby byly zákony přijaty. Například ústavní soud kritizoval zákon kriminalizující bezdomovectví. Orbán jej stejně přijal a bezdomovectví je nyní v Maďarsku trestný čin.

Orbán také začal dávat miliardy eur dotací z Evropské unie svým přátelům oligarchům a členům své rodiny. Hlavní prospěch z toho mělo pět Orbánových kamarádů. V letech 2010-2016 dostali celkem 2,5 miliardy dolarů z evropských dotací.

Evropská unie je dosud vůči autoritářským a korupčním praktikám Viktora Orbána zcela bezmocná. 

Hlavním problémem je, že zakladatelé Evropské unie nikdy neuvažovali o možnosti, že by po přijetí do EU nějaký členský stát opustil demokracii a začal vytvářet diktaturu. "Nikdy jsme si nemysleli, že by se to mohlo stát. Bylo to nemyslitelné," říká evropská komisařka pro soudnictví Viviane Reding.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
14709

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2018