Patová situace v Severní Koreji podobně jako karibská krize odhaluje lehkovážný pohled Spojených států na svět

24. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Zpravodajský server The Intercept zveřejnil pozoruhodnou analogii karibské krize s patovou situací v Severní Koreji. Tento názor lze ostatně zaslechnout jak v Bílém domě, tak mezi demokraty. Trumpův poradce Sebastian Gorka nedávno prohlásil, že krize týkající se Severní Koreje je v podstatě identická s kubánskou raketovou krizí. Demokratický senátor Ed Markey pak nazval dění kolem severokorejského jaderného programu za moderní karibskou krizi.

Americký prezident John F. Kennedy brzy po nástupu do Bílého domu rozmístil jaderné zbraně v Itálii a posílil nukleární potenciál v Turecku. Dosud není spolehlivě doloženo, zda Moskva na tento krok v létě 1962 reagovala rozmisťováním atomových zbraní na Kubě. Jisté je, že Sovětský svaz tak učinil kvůli ohrožení Castrova režimu ze strany Spojených států, k čemuž měl reálné důvody – invaze do zátoky Sviní v roce 1961 a operace CIA zaměřená na svržení Castrova režimu. Kreml chtěl zároveň posílit svou vlastní bezpečnost.   

Prezident Kennedy v září 1962 pohrozil, že pokud bude Kuba schopna ohrozit bezpečnost Spojených států, USA budou jednat. Jinými slovy, kubánský režim nemohl vlastnit jaderný potenciál, zatímco Spojené státy si vyhradily právo svévolně zaútočit jadernými zbraněmi.

Krize nabrala na obrátkách v polovině října 1962, kdy americký špionážní letoun U-2 pořídil snímky, které prokázaly přítomnost sovětských jaderných raket na kubánském území. Americké armádní špičky naléhaly na prezidenta Kennedyho, aby zahájil invazi na Kubu, což by pravděpodobně vedlo k jaderné válce.

Sovětský vůdce Nikita Chruščov 27. října Kennedymu navrhl, že SSSR odstraní atomové zbraně z Kuby a na oplátku požadoval, aby Spojené státy odstranily jaderné zbraně z Turecka a aby přestaly usilovat o změnu režimu na Kubě.

JFK nakonec odolal tlaku předních vojenských činitelů a přistoupil na Chruščovovu nabídku, přestože tlak na Kubu ze strany Spojených států po krátké pauze pokračoval dál.

Prezident Trump nyní kráčí ve stopách Johna F. Kennedyho, když prohlašuje, že Spojené státy mají právo zaútočit na Severní Koreu. Bílý dům zároveň tvrdí, že Severní Korea – podobně jako Kuba v roce 1962 – nemůže vlastnit odstrašující jaderný arzenál. Jestliže se Trumpova administrativa chce vyhnout zničujícímu jadernému konfliktu, měla by si vzít ponaučení z karibské krize.         

 

0
Vytisknout
7190

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2017