Jak sociální sítě zachránily před popravou nevinného amerického odsouzence

24. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Guvernér amerického státu Missouri Eric Greitens byl nucen na poslední chvíli zrušit popravu muže jménem Marcellus Williams, odsouzeného v roce 2001 za vraždu Lishy Gayleové.

Navzdory nově získaným důkazům prostřednictvím analýzy DNA, z nichž vyplynulo, že nůž, jímž byla oběť ubodána, nepatřil Williamsovi, ale je na něm DNA jiné, neznámé osoby. 



Neexistují žádné hmotné důkazy, žádní svědci, kteří by přímo spojili Williamse s vraždou, DNA na vražedném nástroji není jeho, krvavý otisk boty na scéně vraždy není jeho a bota byla odlišné velikosti, a nalezené vlasy nebyly jeho," řekl Williamsův obhájce Kent Gibson.

Přesto však soud v Missouri rozhodl, že Williams má být popraven. Více než 200 000 lidí podepsalo petici požadující, aby guvernér státu Missouri proti plánované justiční vraždě zasáhl. Velkou roli měly sociální sítě, které zřejmě guvernéra Greitense donutily, aby popravu zrušil a nařídil nové prošetření případu.

Televize Al Jazeera cituje Andrewa Stroehleina, mediálního ředitele organizace Human Rights Watch, který zveřejnil na Twitteru Greitensovo telefonní číslo a vyzval veřejnost, aby guvernérovi v této věci telefonovala. Intenznivní kampaň byla úspěšná:



Podrobnosti v angličtině ZDE


USA
0
Vytisknout
8448

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2017