Vláda má plán: Budeme se koukat

24. 8. 2017 / Tibor Vansa

čas čtení 4 minuty

Česká vláda se bojí, že bez eura zůstaneme na periferii evropské unie. Přišla proto s nečekaným nápadem, jak ostatním zemím dokázat, že to s proevropskou orientací myslí vážně. Náš “sebevědomý” postoj a zájem chce vyjádřit požadavkem, aby se český ministr financí mohl koukat, jak ostatní rozhodují.

 

Získat status pozorovatele je jistě dobrý nápad, k němuž bychom mohli najít spojence v Dánsku nebo Švédsku. Za tuto požadovanou výhodu ale premiér nic nenabízí. Mne osobně by ale takový krok vůbec nepřesvědčil, považoval bych ho za lacinou pózu někoho, který chce hrát první ligu, ale ještě nezačal ani trénovat. Neztrácel bych s ním čas.

Myslím si, že mnohem lépe bychom přesvědčili naše evropské partnery o proevropském směřování konkrétními kroky, díky kterým bychom byli lépe připraveni na případný vstup do eurozóny. Především musíme přijmout kvalitní finanční ústavu. Vláda sice splnila podmínku EU a přijala zákon o rozpočtové odpovědnosti, ale velmi nevhodným způsobem. Zákon je poměrně tvrdý na samosprávy, ale bezzubý vůči státnímu rozpočtu. Navíc omezující opatření přicházejí až ve chvíli, kdy je to nejméně vhodné až vysloveně kontraproduktivní. Odpovědný přístup k financím je nutný každý rok, nikoliv jím alibisticky zavázat až další vlády. Do eurozóny musíme vstupovat plně připravení, podvádět u zkoušek se nevyplácí. Je lepší ještě trochu vyzrát v domácím klubu, než sedět na lavičce a odevzdávat starším svačiny.

Dále je třeba a z bankovní daně vytvořit dostatečný finanční polštář, který nám umožní překonat případné budoucí otřesy bankovního sektoru. Se vstupem do eurozóny bychom museli zaplatit 40 miliard do Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) a zaručit se vložit dalších 310 miliard. Navíc horní hranice je pouze formální, reálně je to bianko šek do neomezené výše. Navrhujeme proto založit fond, který by byl financován z nově zavedené bankovní daně. Ostatně drtivá většina českých bank je ve vlastnictví zahraničních matek, pro jejichž případnou záchranu je ESM také určen. Považujeme proto za přirozené, aby náklady na tento bankovní socialismus nesly jejich české dcery, ne čeští daňoví poplatníci. ČSSD sice volá po stanovení termínu přijetí, ale výnosy z nové bankovní daně navrhuje utratit ve státním rozpočtu. Topka bankovní daň odmítá a o tomto “detailu” raději mlčí.  

Byla by totiž velká chyba si něco nalhávat o klubu, do kterého se chystáme jednou vstoupit. Eurozóna trpí nedořešenými strukturálními problémy, někteří hráči mají trvalé problémy samostatně chodit, natož běhat po trávníku. Německý trenér o jejich stavu vytrvale mlží, nařizuje tvrdé tréninky a na tajných dlouhých nočních poradách s vedením klubu řeší, jak skrýt před fanoušky absurdní  částky vydávané za ranhojiče a další šarlatány, kteří problém jen odsunou o jeden zápas dál. Je třeba si otevřeně přiznat, že polovina mužstva potřebuje dlouhodobější oddych, jinak se může kdykoliv zhroutit a dát výpověď. Minimálně co se týče disciplíny státní dluh a bankovní sektor jsme na tom lépe než většina hráčů. Myslím si proto, že před přistoupením bychom si i my měli určit kritéria na finanční stabilitu eurozóny, na větší transparentnost a demokratičnost jejího rozhodovacího procesu.

A hlavně nesmíme zapomínat na naše fanoušky. Piráti nebudou vstup do eurozóny prosazovat jen proto, že si to přejí sponzoři. Dobře víme, že většina české veřejnosti není přijetí eura nakloněna. Naší rolí v následujícím volebním období proto bude co nejobjektivněji informovat veřejnost o dosaženém pokroku jak na naší straně, tak na straně eurozóny. Budeme se doma i v Bruselu snažit o to, abychom mohli zodpovědně prohlásit, že přijetí eura je oboustranně výhodná záležitost. Budeme se snažit, aby takto zásadní krok byl proveden formou celospolečenského konsenzu, nikoliv těsné většiny. V těchto parlamentních volbách ale na to ještě čas nedozrál.

Tibor Vansa je garantem programového bodu Finance za Českou pirátskou stranu. Pracuje jako analytik v Raiffeisenbank.

0
Vytisknout
13469

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2017