Bývalý americký velvyslanec v Turecku a Iráku: Írán je nebezpečnější než IS

28. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
Kariérní diplomat James Franklin Jeffrey zastával mezi lety 2007 a 2012 pozici náměstka poradce pro národní bezpečnost prezidenta George W. Bushe. Poté za Obamovy administrativy vykonával funkci velvyslance v Turecku a Iráku. V našem rozhovoru mluvil o vlastní představě robustnější syrské politiky, měnícím se názoru americké veřejnosti na vojenské zásahy v zahraničí a obavách z Íránu, napsal Joseph Braude.


Vyzýváte k tomu, aby Spojené státy použily leteckých a pozemních sil k vytvoření "bezpečné zóny" v Sýrii. Vysvětlete to prosím.

Šlo by o oblast pod kontrolou kombinace amerických, tureckých, místních a v zásadě sunnitskoarabských sil z různých populačních skupin - a doufám že i dalších členů koalice. Nacházela by se podél celé hranice mezi kurdskými oblastmi a Eufratem, zhruba do hloubky 25 km. Ačkoliv to není mnoho, poskytlo by to útočiště lidem a odřízlo spojení IS s vnějším světem. Také by to explicitněji dokázalo, že USA jsou ochotny k vojenské přítomnosti v rámci koalice, aby omezily to, co můžou dělat Rusko a syrsko-íránské koalice.

Jak hodnotíte podporu pro takový plán u amerického veřejného mínění a Kongresu?

Pokud jde o boj s IS, výzkumy ukazují, že 40 - 60 % Američanů podporuje i pozemní síly v Sýrii. Američané si nepřejí dalších 150 000 vojáků nasazených na 10 let v cizí zemi.

Jak vidíte připravenost koaličních partnerů k spolupráci?

Myslím že Saúdové a Turci nepovažují za největší hrozbu v regionu IS, ale rusko-íránsko-syrskou alianci - a jsem přesvědčen, že mají pravdu.

Jaké jsou Vaše největší obavy v Sýrii, z krátkodobého hlediska?

Vidím, jak se nám před očima rozvíjí katastrofa: Turci jednají samostatně, protože mají pocit, že jejich bezpečnost ohrožují Kurdové, ale ještě více nekontrolované ruské vojenské vítězství.

Jak bylo podle Vás chování Íránu ovlivněno podpisem dohody o jaderném programu (JCPOA)?

Vidíme, že podepsal smlouvy o nákupu ruských zbraní za 8 miliard dolarů a samozřejmě je v ofenzívě v Sýrii. Obamova administrativa přitom jistě snila o tom, že tato dohoda posílí umírněné, kteří si přejí přátelské vztahy.

Co mohou američtí spojenci v regionu podniknout, aby čelili Íránu?

Musejí sledovat důkladné politicko-vojenské řešení v Jemenu, včetně zapojení Húsiů. Avšak v Sýrii kvůli ruské přítomnosti existují meze toho, co mohou podniknout bez americké podpory.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7378

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2017