"Skandál" kolem Bělobrádka je zásadním nepochopením kontextu

30. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
 

Bělobrádek to nepsal náhodné ženě z lidu, ale osobě, kterou řadí (jestli právem a do jaké míry, netuším, ale vygooglené texty tomu odpovídají) mezi tradicionalistické katolíky, tedy lidi, kteří odmítají II. vatikánský koncil, případně alespoň následný vývoj v katolické církvi, píše Matěj Peřina.

Mimo jiné často (jakkoli opět netuším, nakolik se to týká konkrétně paní Sulovské) kladou velký důraz na slova a slůvka: pitvají prohlášení papeže či jiných představitelů "koncilní" církve a interpretují je, jak se jim hodí, tedy z více různých možných interpretací nějakého ne zcela určitého a přesného výroku vybírají tu z jejich pohledu nejhorší možnou a "prokazují" tak morální a věroučný úpadek současné církve.



Bělobrádkova reakce je přesně v tomto duchu, jakkoli z jeho strany naopak samozřejmě posměšná (a s náušnicemi a čaji z misky úmyslně přehnaná) --- kdyby ale totiž, hypoteticky, papež mluvil česky a takto se vyjádřil (nevím, jestli v jazycích, které ve skutečnosti užívá, jsou nějaké obdoby), zcela jistě by se na "tradičních" webech obratem objevily články, jak takové vyjádření je jen dalším z mnoha dokladů jeho nepřípustné relativizace katolického učení (tady konkrétně o principiální odlišnosti lidské duše od duše zvířecí ap.), modernistických herezí, rozkladného vlivu zednářství atd. atp. Není náhoda, že v Bělobrádkově "hodnocení" je slovo "modernistické" na prvním místě, to totiž má být ta největší urážka, to tradiční používají jako jednu z nejhorších nálepek, ne-li tu vůbec nejhorší.

V tomto kontextu byla Bělobrádkova reakce velice případná a trefná: dal jí jen ochutnat její vlastní medicínu (mohlo by se zdát, že i tak je toto nevhodná příležitost, ale tradiční si také žádné servítky neberou). Jen nedomyslel, že ve veřejném prostoru to bude zcela nesrozumitelné, protože ani většina jeho voličů, natož většinová společnost, netuší o existenci, názorech a myšlenkových postupech tradičních, ultrakonzervativních katolíků (popravdě mě to překvapilo i od něj :-), aby porozuměli, co tím chtěl říct, takže budou vidět jen naprosto nepochopitelné navážení se do ženy, jíž zemřel domácí mazlíček.

S pozdravem,

MP

0
Vytisknout
13748

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2017