"Alternativní levice" je reálná - a pomáhá fašistům

28. 8. 2017

čas čtení 3 minuty
Podobně jako ultrapravice, "alternativní levice" odmítá "globalisty", považuje internacionalismus za liberální frivolitu a omezuje svou solidaritu na utlačitelské režimy v zahraničí, napsal Muhammad Idrees Ahmad.


Než termínu "alternativní levice" zneužila pravice, používali jej zejména pokrokáři k označení proudu na levici, který za hlavního nepřítele považuje spíše liberalismus než fašismus. Vyznačuje se zejména reakcionářským kontrariánstvím, resentimentem a konspiračním světonázorem.

"Alternativní levice" se více obávala výhry Hillary Clintonové v demokratických primárkách než prezidentství Donalda Trumpa. Více ji znepokojuje konspirace o imaginárním "hlubokém státě" než skutečné ruské podvracení americké demokracie. Chce předejít údajné globální válce aliancí USA s Ruskem v nové "válce proti teroru".

Ačkoliv tyto tendence byly na krajní levici přítomny vždy, změnili se v mocnou sílu po demokratických primárkách, když okrajová část příznivců Bernieho Sanderse dezertovala k zeleným (v jejich nejhorší inkarnaci v podobě Jill Steinové) nebo se rozhodla k volbám nejít. Ti kdo umožnili Trumpovo vítězství nyní usilovně pracují na bagatelizaci toho, co způsobili.

Když se 40 000 obyvatel Bostonu vydalo do ulic protestovat proti shromáždění zastánců bělošské nadřazenosti, Julian Assange je odsoudil za pochod "proti svobodě slova".

V lednu Assange naznačoval nečestnou motivaci protestního pochodu žen proti Trumpovi. Glorii Steienemovou obvinil, že je agentkou CIA. Podle něj podobné temné síly stojí za protesty v Sýrii, Rusku a Venezuele.

Pro alternativní levici byla výzva Hillary Clintonové ke zřízení bezletové zóny na ochranu syrských civilistů důkazem, že kandidátka chce globální válku. Na druhé straně Donald Trump Američany zachrání před 3. světovou válkou kvůli své "neintervencionistické mentalitě" (Glenn Greenwald).

Jill Steinová a Sussan Sarandonová trvaly na tom, že Trump je "menší zlo". I jeho bombardování bylo pro ně slučitelné s "neintervencionistickým" výhledem.

Ještě před Trumpovou inaugurací Glenn Greenwald ve Fox News naznačoval, že CIA podkopává Trumpovo postavení, protože překáží plánu na svržení Bašára Asada.

Greenwald označuje podezření ze spiknutí Trumpovy kampaně s Kremlem za spiknutí "hlubokého státu" proti prezidentovi, který usiluje o smíření s Moskvou. Hovoří o "mccarthysmu" a "rusofobii".

Oliver Stone nedávno pochválil Putina za bombardování Sýrie. Ale klip, který měl prokázat ruské úspěchy v boji s IS, byl záznamem z amerického vrtulníku zasahujícího v roce 2009 proti afghánskému Talibanu.

Ve Virginii bylo světu předvedena sestava proasadovských zastánců bělošské nadřazenosti. Ale láska alternativní levice k tomuto diktátorovi je mnohem starší. Brání ho takoví lidé jako Tulsi Gabbardová a Dennis Kucinich.

Jill Steinová v minulosti vyzývala USA, aby obnovily Asadovu vládu v Sýrii. A Julian Assange zpochybňuje Asadovu odpovědnost za poslední chemický útok.

Alternativní levice málokdy dopřeje hlas disidentům ze Sýrie, Ruska nebo Venezuely, ale státům které je potlačují vždy ochotně poskytne výhodu pochybnosti.

Fašisté se nemají od alternativní levice čeho obávat. Totéž ovšem nelze říci o příslušnících menšin. Donald Trump se během kampaně svými záměry netajil. Pokud ho někdo považoval za menší zlo, nebral v úvahu dopad na přistěhovalectví, policii, sociální programy, zdravotní péči, životní prostředí a zahraniční politiku.

Alternativní levičáctví je podobně jako bílý nacionalismus ukotveno v privilegovaném postavení. Věci emancipace by sotva prospělo, kdyby tento směr sílil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9943

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2017