Zjišťoval komunistický režim názory obyvatelstva, nebo ne?

28. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

(Pozn. red.: "RSE" ve výše uvedeném dokumentu je "Rádio Svobodná Evropa". Pro zvětšení dokumentu na fotografii klikněte SEM )

V souvislosti s uměle vyvolanou kontroverzí kolem studie Muriel Blaivové, která zjistila, že komunistický režim systematicky zkoumal názory obyvatelstva a snažil se jednat tak, aby nevyvolal povstání, což vyvolalo v ČR obvinění, že je Blaivová "neomarxistka", bych chtěl poznamenat toto, konstatuje Jan Čulík.

Shodou okolností studuju v současnosti materiály, které v Archivu bezpečnostních služeb ČR nashromáždila Beata Michalovska,  studentka na Glasgow University, která zkoumá situaci s uprchlíky z někdejší Německé demokratické republiky, kteří po tisících zahltili Prahu a západoněmecké velvyslanectví na Malé Straně od konce léta 1989 až do listopadu toho roku a dožadovali se odchodu do západního Německa. Jsou to tehdy tajné, nyní odtajněné zprávy československého federálního ministerstva vnitra vedení tehdejší vládnoucí KSČ. Ze zpráv tajné policie o invazi východoněmeckých uprchlíků vyplývá naprostá bezmocnost čs. orgánů, které se nakonec, 3.11. 1989, rozhodly prostě kohokoliv, kdo má jakýkoliv východoněmecký průkaz, automaticky pouštět přes hranice do NSR.

Avšak pro naši nynější debatu je zajímavé, že zprávy Stb Jakešovi a dalším vedoucím představitelům KSČ obsahují systematické informace o náladách v podnicích. Jednu takovou zprávu, z plzeňské Škodovky, datovanou dne 6. 11. 1989, uvádím v záhlaví tohoto článku. Zpráva byla ovšem přísně tajná a dokument musel být po přečtení vrácen zpět na ministerstvo vnitra.

Tak zkoumal komunistický režim názory lidí nebo ne?




0
Vytisknout
12580

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2017