Je poslední severokorejský raketový test aktem iracionální zvůle, jak by se mohlo na první pohled zdát?

29. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Severní Korea podle expertů vystřelila nový typ balistické rakety středního doletu Hwasong-12, která přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu. České sdělovací prostředky o této události informují politováníhodným, leč tradičním způsobem: Pchjongjang iracionálním způsobem testuje trpělivost mezinárodního společenství v čele se Spojenými státy a krize kvůli trestuhodnému hazardérství Kim Čong-una nabývá děsivých kontur reálného jaderného konfliktu. Motivy tohoto zdánlivě rozumem nepochopitelného jednání bývají zmíněny jen letmo či jsou rovnou opomenuty. Severokorejské raketové testy se tak stávají testem gramotnosti (nejen) tuzemských sdělovacích prostředků.    

Pohlednice z Polska

29. 8. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 21 minut



Milí čtenáři!

Jak jste si možná povšimli, zaostávám se svým zpravodajstvím z Absurdistánu. K tomu došlo proto, že jsem se vydal vyšetřovat záležitosti přímo na místě. Dobře, tak já vám nebudu lhát. Upřímně řečeno, měl jsem dovolenou, a i když jsem jí část strávil kempováním ve skotských horách a na skotských ostrovech, na druhou polovinu své dovolené jsem jel do Polska. Když jsem tam byl, využíval jsem každé příležitosti k tomu, abych mluvil s lidmi a zjišťoval, co si myslí, protože když žiju v Glasgow, mám jedinečnou perspektivu outsidera, avšak někdy se obávám, že mohu ztratit kontakt s realitou, když jde o to, co se děje v mé rodné zemi. Možná, říkávám si, můj obraz Polska, který mi poskytuje zpravodajství, moje bublina na sociálních sítích a zprávy od mých přátel, není přesný?

Rozhovor Britských listů 124:

Co je podstatou terorismu?

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



V sedmdesátých a osmdesátých letech zahynulo v Evropě daleko více lidí při teroristických atentátech než dnes. Co motivuje mladé lidi k páchání teroristických atentátů? Kde především umírají oběti? O těchto a dalších otázkách hovoří se zahraničněpolitickým redaktorem Britských listů Danielem Veselým Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. srpna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jak Češi pomáhají

28. 8. 2017 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut

Přidali se k nim i muži s tím, že by dnes nejraději volili NSDAP, pokud by ještě existovala, a že je třeba bezpodmínečně a co nejrychleji vystoupit z EU a raději být zase ruským satelitem, protože Putin by nás před invazí přistěhovalců ochránil nejlépe.

V českých mainstreamových médiích se i nadále na prvních místech objevují články poukazující na rizikovost imigrantů a zvláště těch z muslimských zemí, aniž by poukazovaly na případy mnoha dobře integrovaných lidí a rozlišovaly příčiny od důsledků. Nehledě na to, že se téměř vytrácejí informace o situaci v zemích původu těchto lidí, například o poměrech v afrických zemích je potřeba sledovat zahraniční zpravodajství, jinak se nedozvíme téměř nic.

S tímto postojem kontrastuje solidarita Španělů s místní muslimskou komunitou, kterou prokázali na několika vzpomínkových akcích na oběti útoků a chtěli tím zároveň manifestovat jednotu v postojích, sounáležitost a vzájemnou toleranci.

Svět dokonce obletěla fotografie otce tříletého chlapce, který byl obětí útoků, jak objímá plačícího imáma, ještě k tomu dodal, že tímto gestem chtěl zabránit generalizující nenávisti vůči muslimské komunitě a vyjádřil zároveň soustrast rodinám útočníků, což vyjadřuje jeho velkou statečnost a pevnou morálku i po tak těžké ztrátě vlastního dítěte.



Czech president: "Burkini must not be used in Czech swimming pools"

29. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta




It is undesirable that muslim women should enter swimming pools dressed in burkini, said Czech President Miloš Zeman, reacting to a wave of hate speech directed at an aquapark near Prague whose management said that there is no reason to bar access  to women dressed in burkini.

"There is no reason for anyone to bathe dressed in burkini in Czech swimming pools," said Zeman in an interview for the tabloid newspaper Blesk. "You never know what disgusting stuff can those textiles contain. If Czech women tried to enter Arab swimming pools in their bikini, I fear they would end up rather badly," added Zeman.

"There are women in this world which should be covered up really thoroughly," added Zeman. "And then there are girls and I would tear off their burkini straight away. It all depends  on their physical shape." According to Zeman, this applies to all women, not just to muslim women.

Source in Czech HERE


Zjišťoval komunistický režim názory obyvatelstva, nebo ne?

28. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

(Pozn. red.: "RSE" ve výše uvedeném dokumentu je "Rádio Svobodná Evropa". Pro zvětšení dokumentu na fotografii klikněte SEM )

V souvislosti s uměle vyvolanou kontroverzí kolem studie Muriel Blaivové, která zjistila, že komunistický režim systematicky zkoumal názory obyvatelstva a snažil se jednat tak, aby nevyvolal povstání, což vyvolalo v ČR obvinění, že je Blaivová "neomarxistka", bych chtěl poznamenat toto, konstatuje Jan Čulík.

Shodou okolností studuju v současnosti materiály, které v Archivu bezpečnostních služeb ČR nashromáždila Beata Michalovska,  studentka na Glasgow University, která zkoumá situaci s uprchlíky z někdejší Německé demokratické republiky, kteří po tisících zahltili Prahu a západoněmecké velvyslanectví na Malé Straně od konce léta 1989 až do listopadu toho roku a dožadovali se odchodu do západního Německa. Jsou to tehdy tajné, nyní odtajněné zprávy československého federálního ministerstva vnitra vedení tehdejší vládnoucí KSČ. Ze zpráv tajné policie o invazi východoněmeckých uprchlíků vyplývá naprostá bezmocnost čs. orgánů, které se nakonec, 3.11. 1989, rozhodly prostě kohokoliv, kdo má jakýkoliv východoněmecký průkaz, automaticky pouštět přes hranice do NSR.

Avšak pro naši nynější debatu je zajímavé, že zprávy Stb Jakešovi a dalším vedoucím představitelům KSČ obsahují systematické informace o náladách v podnicích. Jednu takovou zprávu, z plzeňské Škodovky, datovanou dne 6. 11. 1989, uvádím v záhlaví tohoto článku. Zpráva byla ovšem přísně tajná a dokument musel být po přečtení vrácen zpět na ministerstvo vnitra.

Tak zkoumal komunistický režim názory lidí nebo ne?




Brazilskému prezidentu se podařilo zkorumpovat kongres

29. 8. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 Jen před několika týdny hrozilo brazilskému prezidentu Michelu Temerovi, že přijde o svůj mandát, poté, co byly zveřejněny audionahrávky, v nichž uzavíral pochybné dohody se zkorumpovaným podnikatelem. Avšak Temer přežil, protože si otevřeně koupil kongresmany. Rozdělil mezi ně 30 miliard dolarů z rozpočtu pro projekty, které chtěli prosadit ti, kdo hlasovali, aby se udržel u moci.

Katastrofální záplavy v Texasu

28. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Zaplavený domov důchodců v Texasu:


- Čtvrté největší město v USA, americký Houston, bylo postiženo katastrofálními záplavami. Za posledních 72 hodin napršelo 66 cm deště a do pátku má pršet ještě daleko víc.  V některých místech za posledních 72 hodin napršelo více než 76 cm deště.

Záchrana jednoho muže ze zaplaveného domova:



- Tisíce lidí se uchýlily na střechy svých domů nebo na kopce. Záchranné služby se těžce potýkají s množství žádostí o záchranu. Celkem obdržely více než 6000 žádostí.

- Americká armáda vypustila vodu z dvou velkých rezervoárů u Houstonu, aby nebyl zaplaven centrální Houston, avšak to samotné může zaplavit množství domovů.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová šíří a obhajuje rasistické texty

27. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Petr Kostka, jemuž děkuju, mě upozornil na to, že bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová sdílí rasistický text publikovaný na jednom z českých serverů šířících hate speech a konspirace. Je skutečně zoufalé, u kolika lidí se v rozmělněném diskursu projeví tendence k bigotnímu rasismu, který jakoby pominul všechny události posledních několika století. Idiocie paní Kovářové, jez si pravděpodobně není schopna uvědomit dopady vlastního jednání, je smutná. V eticky vyspělé společnosti by člověk v jejím postavení šířením podobných textů, které obsahují rasovou nadřazenost, implikují méněcennost ras jiných na základě pseudovědeckých argumentů, implikují eugeniku jako princip reprodukce a vyvolávají xenofobní, vysloveně nenávistné postoje (obsaženo přímo v titulku) riskoval veřejné odsouzení a veškerou profesní i intelektuální reputaci, již by nikdy nezískal zpět. Paní Kovářová se pravděpodobně cítí ve svém počínání zcela komfortně. To vypovídá mnohé o úrovni společenské diskuse i o tom, že se pravděpodobně pohybujeme na hraně stavu, kdy přestávají platit základní etická pravidla a kdy se na povrch dostávají hluboce zasuté, animální, pudové běsy vrhající lidskou kulturu, která se naučila je po historických zkušenostech kontrolovat a krotit, o mnoho staletí zpět.

Premiér Sobotka, Vatikán a "Islámský stát"

26. 8. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Prohlášení premiéra Sobotky, údajně katolíka a levicového politika, že nechceme v Česku více muslimů, je přesně to, co chtěl tzv. Islámský stát v Evropě vyvolat: rozlišování lidí podle náboženského vyznání, vytváření představy, že muslimové do Evropy nepatří, že představa společnosti, postavená na lidských a občanských právech, je nerealistická. Je to popření osvícenství, ideálů Francouzské revoluce a Ústavy USA, je to návrat k myšlení davů za hilsneriády.

Opačný postoj zastává Vatikán a západní politické strany, zejména ty levicové: lidé, kteří jsou na útěku před válkou a terorem, jsou především lidé v nouzi a je třeba jim pomoci bez ohledu na jejich náboženské vyznání. Vatikán dokonce – naprosto logicky – tvrdí, že bezpečnost těchto ohrožených lidí má mít přednost před bezpečností států, do nichž utíkají. Míra ohrožení těch, kteří utíkají, je totiž mnohem větší než míra ohrožení států, do nichž utíkají.

Pohádky o Volkswagenu

29. 8. 2017

čas čtení 2 minuty



Vážená redakce,

článek https://blisty.cz/art/87887.html opakuje pohádky o VW, a proto
na něj reaguji, píše Vojtěch Žítek.

(https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:StandardSuperior.jpg)

"Maikäfer", česky chrousta, začala pod názvem "Superior" jako lidové
auto vyrábět automobilka Standard v Ludwigsburgu na základě projektu
Josefa Ganze. Jeho plány byly po Berlínské autošou r. 1933 ukradeny
Gestapem přímo z konstrukční kanceláře, Hitlerovi se chroust líbil.
Ganz byl žid, po propuštění se mu podařilo uprchnout do Švýcarska.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Josef_Ganz)

Lidové vozidlo (Volkswagen)

28. 8. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty



Už dávno tomu. Bylo tu kdysi auto pro lid broučí, které dokonce dostálo svého názvu. Zbyl jenom název. Možná by se pan Ferdinand Porsche divil nebo by spíš byl smutný. Jeho snem byla autíčka lidová a lidové mini sporťáky. Jak snobsky to po letech dopadlo, víme všichni.

Dnes autíčkem lidovým není dokonce ve své zemi ani škodovka coby levnější dcerka VW. Nejmenší miniauto od ní stojí cca dvacetinásobek tuzemské minimální mzdy. To by mohlo vypadat jako ne až tak strašné číslo, je třeba si ale uvědomit kolik peněz může dát měsíčně stranou někdo, kdo pobírá minimální mzdu. Tisícovku? S bídou! LIDOVÉ AUTO má být přece určeno v (naší pokročilé) EU primárně pro člověka s nízkou mzdou / mega-auto pak pro člověka s tou maximální – nebo ne?

Přečetli jsme:

Naši klekli na FAU, říká Babiš na nahrávce o firmě, kterou přivedla Finanční správa do konkurzu

28. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Případ opavské firmy FAU, kterou neoprávněným zásahem zlikvidovala finanční správa, zaznamenal zajímavý zvrat. Na nahrávce, již v neděli zveřejnil twitterový účet Skupina Šuman, předseda hnutí ANO a exministr financí Andrej Babiš prozrazuje, že na firmu vlastnící zásobníky na pohonné hmoty v areálu Prechezy, dceřiné firmy Agrofertu, vyvíjel s podřízenými tlak.

Podrobnosti: ZDE

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Co jsem viděl v Charlottesville a co jsme všichni ztratili

28. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Událostmi v Charlottesville jsme všichni hodně ztratili, napsal americký veterán Robert Levinson. Samozřejmě, někteří ztratili věci, které nelze získat zpět. Heather Heyerová zemřela ve službě Americe, ve kterou věřila, podobně jako americký voják na bojišti. Jejími zbraněmi byly láska a soucit a byly překonány nenávistí a násilím.

 11820

Bývalý americký velvyslanec v Turecku a Iráku: Írán je nebezpečnější než IS

28. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Kariérní diplomat James Franklin Jeffrey zastával mezi lety 2007 a 2012 pozici náměstka poradce pro národní bezpečnost prezidenta George W. Bushe. Poté za Obamovy administrativy vykonával funkci velvyslance v Turecku a Iráku. V našem rozhovoru mluvil o vlastní představě robustnější syrské politiky, měnícím se názoru americké veřejnosti na vojenské zásahy v zahraničí a obavách z Íránu, napsal Joseph Braude.

Opilý Polák způsobil v Británii na dálnici smrt osmi osob. Kupodivu není v britských médiích zdůrazňována jeho národnost

27. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta


Celou neděli je jednou z hlavních zpráv v britských médiích, že na dálnici M1 nedaleko města Newport Pagnell způsobili dva řidiči kamionu smrt osmi lidí, kteří cestovali v minibuse.

Teprve z tweetu bývalého polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského jsem se dověděl, že jeden z řidičů, kteří způsobili smrt osmi lidí, byl Polák a byl pod vlivem alkoholu:

V britských médiích se národnost viníka neobjevila. Titulky zněly "Proti dvěma mužům bylo zahájeno trestní stíhání, poté, co na dálnici zahynulo osm lidí".

 Dovedu si představit titulky v českém tisku, kdyby tam k něčemu takovému došlo:

"Opilý Polák způsobil smrt osmi lidí"

Protože přece když někdo spáchá trestný čin, může za to celý jeho národ, nebo celé jeho etnikum, že?

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Varovné rysy vznikajícího fašismu

27. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Kolik z nich dnes zaznamenáváme v ČR? 

- Mocný a trvající nacionalismus

- Pohrdání lidskými právy

- Vyhledávání nepřátel/obětních beránků, což je používáno k sjednocení národa

- Důraz na roli armády

- Otevřený sexismus

- Zmanipulovaná média

- Posedlost bezpečností státu

- Církev a vláda jdou ruku v ruce

- Korporátní moc má mimořádná privilegia

- Odbory jsou oslabeny

- Společnost pohrdá intelektuály a kulturou

- Posedlost zločinností a trestáním zločinců

- Široce rozšířená korupce a jánabráchismus

- Podvodné volby


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Katalánci v obrovské demonstraci proti teroru: "Nebojíme se!"

27. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Statisíce lidí se účastnilo v sobotu odpoledne na barcelonské  Passeig de Gràcia za transparentem No tinc por (Nebojím se) demonstrace proti teroru poté, co minulý týden při teroristickém atentátu zahynulo 15 lidí a více než 100 jich bylo zraněno. 

Protest uspořádala městská rada a katalánská vláda. V čele protestu šli policisté a příslušníci zdravotnických a dobrovolnických služeb. Španělská vláda, dobře si vědomá secesionistických tendencí v Katalánsku, protest plně podpořila. 

"Důvěra k minulosti" je hloupost

26. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

ČTK vyhlásila, že důvěra v ekonomiku u nás dosahuje rekordních čísel a má asi pravdu - viz přiložený obrázek s kontinuitou posledních dvaceti let.

Je to vlastně učebnicový příklad chyby v úsudku, páchané navíc kolektivně, napříč populací, občany i podnikateli.

Důvěra je vždy vztažená k budoucnosti. "Důvěra k minulosti" je hloupost a pokud bychom chtěli hodnotit přítomnost, nepoužijeme slovo důvěra, ale spíše "spokojenost se současným stavem". Občané i firmy se tedy dívají do budoucnosti rekordně optimisticky. Proč? Protože zhruba tři poslední roky je na tom ekonomika dobře.

Jenomže minulost ani současnost neimplikuje budoucnost. Přesto takto uvažujeme.

Trump a Chávez, bratři v triku: O bezvýchodnosti promýšlení světa pradědečků

26. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Dějiny poválečné západní politiky se odehrávaly ve znamení polarity levice - pravice. Spor o to, zda hlavní problémy vyřeší spíše více státu nebo více trhu, dramatizoval politiky jednotlivých národních společenství po dekády, až se mnozí začali domnívat, že jde o jakousi naddějinnou konstantu. Není tedy divu, že když v souvislosti s postojem ke globalizaci začalo levo-pravé dělení ztrácet někdejší klíčový význam, jednou z nejčastějších reakcí je zuřivé popírání a sebezaslepení.

Muriel Blaive: Dodnes přežívá komunistická ideologie

26. 8. 2017

čas čtení 3 minuty



Ke komunistickému  článku pana Sezemského na tzv. "Svobodném fóru" dodává Muriel Blaive na Facebooku:

A nelze ten režim charakterizovat nikoliv jako "totalitu", ale jako "diktaturu s totalitními tendencemi?" "Totalita" není historický popis, ale ideologická nálepka, která v sobě nese podtext, že to, co se dělo, nebyla ničí vina, že to prostě jen byl "systém". Avšak ten systém vytvářeli konkrétní lidé, zločinečtí vedoucí politikové a zločinečtí policisté (kteří patří do vězení), ale také skoro veškeré občanstvo během svých každodenních životů. Velmi přesně to popsal Václav Havel jako "autototalitu" (zelinář ví, že výzva "Proletáři všech zemí, spojte se!", kterou umisťuje do výlohy mezi brambory, je absurdní, ale nechává ji tam, prostě aby neměl "problémy"). Kolemjdoucí také vědí, že je to absurdní, ale ani oni se proti tomu nijak nebrání a tak se podílejí na kolektivní lži. Atd. Proti systému také bojovali konkrétní lidé, s individuální odvahou (nebyla to nějaká "systémová opozice").

Obnovit význam jednotlivého člověka, jedince, který jedná na společenské scéně, určit rozsah jejich možnosti volby či absence možnosti volby a přitom pochopit, jak tato diktatura mohla existovat tak dlouho, aniž by se proti ní zvedla výraznější otevřená opozice, znamená, že musíme přestat uvažovat v globálních kategoriích, které nám vnucoval komunistický světonázor - a které, bohužel přežívají dodnes.

Proboha, buďme rádi, že je v ČR aspoň hrstka nezávislých a objektivních mezinárodních vědců

26. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Jakýsi Jiří Sezemský zveřejnil na stránkách nazvaných "Svobodné Fórum" (které paradoxně v záhlaví citují Masaryka, požadujícího demokraty, avšak Sezemského článek demokratický není) zmatený ideologický autoritářský blábol, pozoruhodně neinformovaný útok na mezinárodní historičku Muriel Blaive.

Blaive nyní pracuje v Praze v "Ústavu pro studium totalitních režimů" a je editorkou prestižního sborníku Perceptions of Society in Communist Europe: Regime Archives and Popular Opinion (Vnímání společnosti v komunistické Evropě: Režimní archivy a veřejné mínění),  který vyjde v mezinárodním nakladatelství Bloomsbury v srpnu 2018 (bohužel bude stát skoro 90 liber, tedy cca 2700 Kč).

Naprosto komické je, že se Sezemský diví, že základním principem vědecké práce je NEJPRVE OHLEDÁVAT SKUTEČNOST, a TEPRVE PAK na základě získaných informací dojít k závěru, že něco bylo nějak.

Stroehlein: "Premiér Sobotka dohání xenofobní sousedy"

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Komentáře Andrewa Stroehleina, mediálního ředitele organizace Human Rights Watch v Bruselu, k rozhovoru Bohuslava Sobotky v Die Presse:

"Další muslimy v České republice nechceme." Premiér Sobotka dohání své xenofobní sousedy.

Jinými slovy, podívejte se, my jsme tu měli genocidu a etnické očišťování, a s jejich monokulturními důsledky jsme velmi šťastni...

Jo, a nezmiňujte se o letech 1948 a 1968, kdy bylo v zahraničí přijato množství českých uprchlíků. Humanitární solidarita dává přece smysl jen tehdy, když ji potřebujeme my!"


Czech Prime Minister Sobotka: We do not want more muslims in the Czech Republic

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta




"The Visegrád Group (Poland, Hungary, Czech Republic, Slovakia) has a common position to the EU refugee quotas: we refuse them. We would appreciate  if Europe protected its external borders better," said Czech Social Democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka in an interview with  the Austrian newspaper Die Presse.

Sobotka continued: "It must be clear that distribution of refugees is not an incentive for illegal immigration. I am convinced that in the European asylum policy, compulsory quotas will not play any role in the future. The admission of refugees should always remain within the competence of the national states. We all too often see problems with the integration of people coming from a different cultural or religious environment.

We see problems in other European countries and so we do not want more Muslims in the Czech Republic. We help people coming from Eastern Europe.

As far as the contribution to the solution of the migration crisis is concerned, the Czech Republic is one of the most active EU members: We are among the largest financial supporters of the Libyan coast guard, refugee camps in Turkey, Lebanon and Jordan. And we sent policemen to protect the Balkan borders."

Sobotka also rejected the idea that the Czech Republic should  distance itself from Poland and Hungary and to assume a more pro-European attitude. He said:  

"The problems in Poland and Hungary do not exceed the level at which we would have to react dramatically. And if we reacted, we would first enter into dialogue with our partners."

Source in German (paywall) HERE


Britská vláda schválila zkoušení provozu poloautomatických kamionů

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Britská vláda dala 8 milionů liber na zahájení zkoušek provozu konvojů poloautomatického provozu kamionů na britských dálnicích


Na britských dálnicích budou jezdit konvoje tří kamionů, propojených bezdrátovým internetovým spojením. Jen první kamion bude mít řidiče, druhé dva  budou automaticky kopírovat to, co dělá řidič prvního kamionu. I v druhých dvou kamionech budou sedět řidiči v nečinnosti, připraveni zasáhnout, kdyby se začalo dít něco nebezpečného.

Evropská obrana? Jedině bez levice

25. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Libor Stejskal se rozepsal o projektu společné evropské armády ZDE. Jeho příspěvek do debaty je zajímavý, třebaže v řadě ohledů kontroverzní. Ovšem za hlavní slabinu je třeba považovat fakt, že autor nezohledňuje postoj jednotlivých národních politických stran k projektu společné evropské obrany. Kdyby to udělal, z rovnice by mu bohužel musel vyjít jednoznačný výsledek: Kdo stojí o společnou evropskou obranu, nemůže si přát v hlavních evropských zemích volební vítězství levicových stran.

Brexit: Theresa Mayová pod palbou kritiky. Byla odhalena lživá čísla o studentské imigraci

25. 8. 2017

čas čtení 3 minuty


Jedním z důvodů, proč  především britští důchodci hlasovali pro brexit, byla trvalá kampaň britského bulvárního tisku ohledně toho, že je Británie zahlcována příliš velkým množstvím imigrantů. Britští voliči jsou podle průzkumů veřejného mínění přesvědčeni, v průměru, že v 15 procent lidí v Británii jsou imigranti. Stoupenci brexitu jsou přesvědčeni, že v Británii žije 20 procent imigrantů. Odpůrci brexitu si myslí, že v Británii žije 10 procent imigrantů. Fakta? V Británii žije přibližně 5 procent imigrantů. Jako v ČR, největší odpor vůči imigrantům je pociťován v těch britských oblastech, kde žádní imigranti nežijí. 

Rektoři britských univerzit dlouhodobě a neúspěšně bojují proti rozhodnutí britské vlády zahrnovat studenty ze zahraničí do celkového počtu imigrantů do Británie. Britské univerzity jsou pro Británii obrovský výhodný komerční podnik a vybíráním horentního školného od desetitisíců zahraničních studentů přispívají velkými částkami do státního rozpočtu. Přesto se však vláda Mayové staví proti zahraničním studentům nepřátelsky - jsou to přece "imigranti"!

V západní Evropě bylo r. 2016 jen 0,7 procenta obětí terorismu

25. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



V západní Evropě zahynulo při teroristických útocích v roce 2016 jen 0,7 procenta z 34 676 lidí, usmrcených při teroristických útocích. Došlo tam jen k 2 procentům veškerých teroristických útoků.

Největší počet mrtvých zahynul při teroristických útocích v severní Africe a na Blízkém východě. Vyplývá to z údajů Globální teroristické databáze, kterou zpracovává University of Maryland.

Podle jejího výzkumu zahynulo v roce 2016 v západní Evropě 238 lidí z celkového počtu 34 676. V západní Evropě došlo k 269 z celkového počtu 13 488 teroristických útoků.

Při teroristických atentátech v severní Africe a na Blízkém východě zemřelo v roce 2016 celkem 19 121 osob - 55 procent veškerých obětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Postavit se proti cenzurnímu tlaku Číny je pro každého z nás životně důležité

25. 8. 2017

čas čtení 5 minut


Na nátlak Číny vymazalo nakladatelství Cambridge University Press více než 300 akademických článků o politickém vývoji v Číně z renomovaného univerzitního časopisu China Quarterly. Pod hrozbou akademického bojkotu pak nakladatelství články znovu zpřístupnilo. Bude to možná znamenat, že Čína tento časopis a další podobné materiály zablokuje. K tomuto konfliktu říkám: Jen do toho! píše Paul Mason.

Amnesty International vyzývá k ochraně civilistů v syrské Rakce

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

Je třeba pomoci s útěkem zbývajícím 25 000 civilistů uvězněných "islámským státem" v syrské městě Rakka, upozorňuje mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International. "Všechny strany", včetně sil podporovaných USA, musejí ukončit nerozlišující bombardování.

Krize v Sýrii vstoupila do nové nebezpečné fáze

25. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Syrská krize nyní vstoupila do nové fáze, ve které měnící se priority vnějších aktérů vedou k vytvoření přechodných podmínek předcházejících politickému řešení, napsal Charles Lister. Od Saúdy vedené intervence v Jemenu v březnu 2015 a ruské intervence v Sýrii v září téhož roku se geopolitická dynamika vyvíjí způsobem, který podkopal postavení protiasadovské opozice.

Britský potravinářský průmysl varuje, že kvůli brexitu nebude schopen nakrmit národ

24. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Britský potravinářský průmysl upozornil, že v důsledku nedostatku pracovních sil ze zemí Evropské unie se rozloží třetina britských potravinářských podniků.

Food and Drink Federation konstatovala: "Náš sektor se rychle blíží zásadnímu nedostatku pracovních sil." Téměř polovina dotazovaných britských podniků v sektoru informuje, že občané ze zemí EU, kteří v nich pracují, uvažuje o odchodu z Británie. Z 31 procent těchto podniků už evropští pracovníci odešli. 

Federace požaduje, aby britská vláda zaručila práva občanů z Evropské hospodářské oblasti. Její generální ředitel Ian Wright uvedl: "Je jen otázkou času, než nejistota, o níž informují podniky, povede k nezvratitelnému odchodu pracovníků z EU z této země. Bez našich obětavých a vysoce ceněných evropských zaměstnanců nebudeme schopni nakrmit národ." 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Vláda má plán: Budeme se koukat

24. 8. 2017 / Tibor Vansa

čas čtení 4 minuty


Česká vláda se bojí, že bez eura zůstaneme na periferii evropské unie. Přišla proto s nečekaným nápadem, jak ostatním zemím dokázat, že to s proevropskou orientací myslí vážně. Náš “sebevědomý” postoj a zájem chce vyjádřit požadavkem, aby se český ministr financí mohl koukat, jak ostatní rozhodují.

Jon Snow: Média ignorují chudé a vyloučené

24. 8. 2017

čas čtení 7 minut

Jsou dvě možnosti. Možná, že skončíme v začarovaném kruhu, se stále extremnějšími a zaujatějšími zdroji informací, které budou prohlubovat předsudky lidí, a se stále jedovatějším zdrojem zpravodajství, kdy odumře nejen spolehlivé šíření místních, ale i celostátních informací. Anebo bychom se mohli opravdu začít snažit šířit zpravodajskou gramotnost. Vytvořit společnost, která se bude tak vážně zabývat tím, co čte a co sleduje v televizi, jako tím, co jí.


Jon Snow, slavný mezinárodní reportér a dlouholetý moderátor britských Channel Four News, varoval v prestižní MacTaggartově přednášce   na edinburském mezinárodním  televizním festivalu, že sdělovací prostředky se nezajímají o problémy obyčejných lidí. Symbolem toho se mu stal katastrofální požár londýnského věžáku Grenfell Tower, kde mnoho lidí před požárem předem varovalo, ale média a politici to ignorovali.



Snow také ostře zaútočil na Facebook, který podle něho nedokázal nahradit tradiční sdělovací prostředky: "Vzestup sociálních sítí nezaplnil vakuum, které vzniklo decimací místního tisku, ani nás efektivněji nepropojil s lidmi, kteří zůstali pozadu, s handicapovanými a s vyloučenými lidmi."

Jak sociální sítě zachránily před popravou nevinného amerického odsouzence

24. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Guvernér amerického státu Missouri Eric Greitens byl nucen na poslední chvíli zrušit popravu muže jménem Marcellus Williams, odsouzeného v roce 2001 za vraždu Lishy Gayleové.

Navzdory nově získaným důkazům prostřednictvím analýzy DNA, z nichž vyplynulo, že nůž, jímž byla oběť ubodána, nepatřil Williamsovi, ale je na něm DNA jiné, neznámé osoby. 

Počet občanů EU zadržených v Británii za "imigrační trestné činy" stoupl za poslední rok o 27 procent

24. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Zároveň poslalo britské ministerstvo vnitra omylem 100 dopisů občanům Evropské unie, žijícím v Británii, s výhrůžkou, že se musejí z Británie vystěhovat, nebo budou deportováni.

Ze statistik pro první čtvrtletí roku 2017 vyplývá, že britské úřady zadržely za porušení britského Imigračního zákona 3699 lidí z Evropské unie. Je nárůst o 1000 lidí.

Britské úřady zřejmě ze země nyní deportují občany EU, kteří přespávají pod širým nebem. Od roku 2009, kdy v Británii skončila labouristická vláda, stoupl počet zadržených občanů EU v Británii šestinásobně.

Patová situace v Severní Koreji podobně jako karibská krize odhaluje lehkovážný pohled Spojených států na svět

24. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Zpravodajský server The Intercept zveřejnil pozoruhodnou analogii karibské krize s patovou situací v Severní Koreji. Tento názor lze ostatně zaslechnout jak v Bílém domě, tak mezi demokraty. Trumpův poradce Sebastian Gorka nedávno prohlásil, že krize týkající se Severní Koreje je v podstatě identická s kubánskou raketovou krizí. Demokratický senátor Ed Markey pak nazval dění kolem severokorejského jaderného programu za moderní karibskou krizi.

Trumpův Afghánistán, aneb Bannon šilhá vlevo

23. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Susan Glasserová upozorňuje ZDE, že Američanům v Afghánistánu už dávno došly nápady. Ministr obrany Mattis přiznává, že USA válku nevyhrávají, zatímco experti pochybují, že by vůbec kdy vyhrát mohli. V takové situaci Donald Trump oznámil navýšení kontingentu o 4 000 vojáků.

Nenápadný půvab zvýšení minimální mzdy

22. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Zvýšení minimální mzdy je   nenápadně elegantním opatřením, které vedlejším efektem redukuje šedou ekonomiku.

Zvýšení minimální mzdy na 12000 Kč považuji za správné a realizované ve vhodnou dobu, s důvody uváděnými pro toto zvýšení souhlasím a netřeba je dále komentovat.

Je tam ještě jeden nenápadný půvab, který není moc zmiňován. 

Kdy se bude o americkém intervencionalismu hovořit v téže míře jako o ruských imperiálních ambicích?

22. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Včerejší Události, komentáře hodnotily destruktivní odkaz srpnové invaze Varšavského paktu, od níž letos uplynulo 49 let. Podle očekávání se diskuse stočila na ruské imperiální ambice, jejich výrazně negativní povahu a neradostný výhled do budoucna v tomto ohledu. Pokud ale hodnotíme mocenské touhy či přímo zvůli významných států a velmocí, je vždy nutno vzít do úvahy historický a geopolitický kontext, jinak bude mít Kreml úsilí o přepisování historie o poznání snazší.   

  

Varování pro jiné země: Jak managerialismus zničil britské univerzity a co proti tomu dělat

22. 8. 2017

čas čtení 5 minut



Britský univerzitní sektor roste už dlouhá desetiletí, avšak nyní se ten růst zastavil. Počet uchazečů o univerzitní studium letos poklesl o 4 procenta. I když v Británii získává univerzitní vzdělání (v Anglii tříleté!) téměř 50 procent populace, jen asi 20 procent pracovních míst vyžaduje univerzitní diplom. Z jedné americké studie vyplynulo, že 46 procent studentů neprojevilo během svého univerzitního studia žádné zlepšení svých kognitivních schopností. V některých univerzitních oborech, jako je obor úřadování pro podnikatele, se kognitivní schopnosti studentů v prvních několika letech zhoršily. A poté, co studenti absolvují vysokou školu, mnoho z nich nenachází zaměstnání. Přitom mají obrovské břemeno zadluženosti za univerzitní školné a náklady na studium. Téměř čtvrtina absolventů univerzit se vrací žít v bytě u rodičů nebo u příbuzných, píše André Spicer, autor nové knihy s názvem Business Bullshit (Podnikatelské nesmysly), která vyjde v září.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2017

2. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

V červenci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71 730,25.  Příjem z reklamy byl 34 187, 40 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 117 559,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem července 2017 161 245,20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21054