Amnesty International vyzývá k ochraně civilistů v syrské Rakce

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Je třeba pomoci s útěkem zbývajícím 25 000 civilistů uvězněných "islámským státem" v syrské městě Rakka, upozorňuje mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International. "Všechny strany", včetně sil podporovaných USA, musejí ukončit nerozlišující bombardování.


Poradkyně Amnesty Donatella Roverová tvrdí, že Američany podporované síly blížící se k centru Rakky musí "zdvojnásobit" úsilí vyhnout se nepřiměřenému ostřelování a vytvořit podmínky pro bezpečný odchod civilistů.

Ilamisté kteří město obsadili v roce 2014 využívají civilisty jako živé štíty a ty kdo se snaží uniknout ohrožují nášlapnými minami a odstřelovači, tvrdí Amnesty.

Podle Roverové přečiny IS vůči mezinárodnímu právu neanulují závazky Američany podporovaných jednotek SDF.

Amnesty upozorňuje na případ, při němž tucet granátů zasáhl obytnou budovu a zabil nejméně 12 lidí včetně dítěte. I v prostoru jižně od města jsou civilisté v neformálních uprchlických táborech zasahováni kazetovými a barelovými bombami, které používá Asadův režim.

OSN odhaduje, že Rakku v posledních měsících opustilo kolem 200 000 lidí a ve městě zůstává 20 - 25 000 dalších. Od 5. června bylo zdokumentováno úmrtí 789 civilistů, z toho 200 dětí. Podle organizace Syria Observatory for Human Rights za to nese odpovědnost bombardování koalice vedené Američany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7290

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2017