Nenápadný půvab zvýšení minimální mzdy

22. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Zvýšení minimální mzdy je   nenápadně elegantním opatřením, které vedlejším efektem redukuje šedou ekonomiku.

Zvýšení minimální mzdy na 12000 Kč považuji za správné a realizované ve vhodnou dobu, s důvody uváděnými pro toto zvýšení souhlasím a netřeba je dále komentovat.

Je tam ještě jeden nenápadný půvab, který není moc zmiňován. 

Statistiky MPSV říkají, že za minimální mzdu pracuje 132 000 lidí, nejvíce v oblasti pohostinství. Jenomže to je částečná pravda. V těchto oblastech je právě typické, že zaměstnanec má formálně minimální mzdu (kvůli odvodům) a zaměstnavatel mu zbytek do dohodnuté mzdy dorovnává tzv. na ruku. Zajímavé je, že se toto příliš nezměnilo ani se zavedením EET: zjevně tedy i drakonická, humpolácká a drahá metoda zavádění evidence tržeb neplní svou funkci, tedy redukci šedé ekonomiky v této drobné sféře.

Forma "minimální mzda + zbytek na ruku" je využívaná nejčastěji, protože je nejméně riziková. Sto procent odměny "na ruku" totiž přináší přílišný risk pro zaměstnavatele i zaměstnance. Restaurace plná lidí, která nemá formálně jediného zaměstnance, "my tady jen teď pomáháme kamarádovi", to už kontrole na nos nenavěsíte. A pokuty jsou citelné.

Zvýšení minimální mzdy je tak nenápadně elegantním opatřením, které vedlejším efektem redukuje šedou ekonomiku. I nadále se bude v hospodách fungovat metodou "minimál a zbytek na ruku", ale ten minimál bude větší a doplatek na ruku menší. V důsledku tak může mít u menších provozoven větší dopad na výběr daní a na potřebné narovnání podmínek zaměstnanců napříč obory větší vliv než EET.

0
Vytisknout
10645

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2017