Počet občanů EU zadržených v Británii za "imigrační trestné činy" stoupl za poslední rok o 27 procent

24. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Zároveň poslalo britské ministerstvo vnitra omylem 100 dopisů občanům Evropské unie, žijícím v Británii, s výhrůžkou, že se musejí z Británie vystěhovat, nebo budou deportováni.

Ze statistik pro první čtvrtletí roku 2017 vyplývá, že britské úřady zadržely za porušení britského Imigračního zákona 3699 lidí z Evropské unie. Je nárůst o 1000 lidí.

Britské úřady zřejmě ze země nyní deportují občany EU, kteří přespávají pod širým nebem. Od roku 2009, kdy v Británii skončila labouristická vláda, stoupl počet zadržených občanů EU v Británii šestinásobně.



Liberálnědemokratický mluvčí pro otázky vnitra Ed Davey zdůraznil, že britská vláda musí jasně vysvětlit, proč zatýká tolik občanů EU. "Konzervativci jsou zjevně posedlí snahou vytvořit nepřátelské prostředí pro všechny lidi, kteří nepocházejí z Británie," dodal. "Takovéto taktiky, jejichž cílem je odradit lidi z jiných zemí, by neměla používat žádná civilizovaná vláda. Ohrožuje to naši pověst v zahraničí a ztíží to naše postavení při vyjednávání s EU."

Rozhodnutí deportovat občana EU, který má v Británii trvalý pobyt, může být podle zákona EU učiněno jen "z vážných důvodů nebo pro bezpečnost veřejnosti".

Britové deportují ty občany EU, kteří byli odsouzeni za nějaký trestný čin, po ukončení jejich vězeňského trestu, ale nyní velmi často i lidi, kteří spí bez přístřeší nebo osoby, které mají záznam v trestním rejstříku z jiné země EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7481

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2017