Katalánci v obrovské demonstraci proti teroru: "Nebojíme se!"

27. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Statisíce lidí se účastnilo v sobotu odpoledne na barcelonské  Passeig de Gràcia za transparentem No tinc por (Nebojím se) demonstrace proti teroru poté, co minulý týden při teroristickém atentátu zahynulo 15 lidí a více než 100 jich bylo zraněno. 

Protest uspořádala městská rada a katalánská vláda. V čele protestu šli policisté a příslušníci zdravotnických a dobrovolnických služeb. Španělská vláda, dobře si vědomá secesionistických tendencí v Katalánsku, protest plně podpořila. 



V čele demonstrace šel španělský král Felipe VI, premiér Mariano Rajoy a čelní vládní i opoziční poředstavitelé. 

Ovšem navzdory příslibu demonstraci nezpolitizovat nesli její účastníci množství katalánských vlajek, i když se objevily i španělské vlajky, což je v Barceloně nezvyklé.

Objevily se také protivládní transparently, mnohé s heslem "Vaše války, naši mrtví", které požaduje ukončení prodeje zbraní do zahraničí. 

Jednota však byla zřejmě jen povrchní. Katalánský prezident Carles Puigdemont se v pátek vyjádřil, že referendum o nezávislosti Katalánska se bude konat 1. října podle plánu. Jeho zrušení by znamenalo "ústupek teroristům". 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8482

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2017