Brexit: Theresa Mayová pod palbou kritiky. Byla odhalena lživá čísla o studentské imigraci

25. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Jedním z důvodů, proč  především britští důchodci hlasovali pro brexit, byla trvalá kampaň britského bulvárního tisku ohledně toho, že je Británie zahlcována příliš velkým množstvím imigrantů. Britští voliči jsou podle průzkumů veřejného mínění přesvědčeni, v průměru, že v 15 procent lidí v Británii jsou imigranti. Stoupenci brexitu jsou přesvědčeni, že v Británii žije 20 procent imigrantů. Odpůrci brexitu si myslí, že v Británii žije 10 procent imigrantů. Fakta? V Británii žije přibližně 5 procent imigrantů. Jako v ČR, největší odpor vůči imigrantům je pociťován v těch britských oblastech, kde žádní imigranti nežijí. 

Rektoři britských univerzit dlouhodobě a neúspěšně bojují proti rozhodnutí britské vlády zahrnovat studenty ze zahraničí do celkového počtu imigrantů do Británie. Britské univerzity jsou pro Británii obrovský výhodný komerční podnik a vybíráním horentního školného od desetitisíců zahraničních studentů přispívají velkými částkami do státního rozpočtu. Přesto se však vláda Mayové staví proti zahraničním studentům nepřátelsky - jsou to přece "imigranti"!



Mayová dlouhodobě tvrdí, že velká část zahraničních studentů v Británii po absolutoriu zůstává. I kdyby to bylo pravda, zemi by to samozřejmě přineslo velký prospěch, mít příliv nových, vysoce kvalifikovaných jedinců. Jenže nenávist vůči imigrantům v britské vládě překonala všechno.

Od dob Margarety Thatcherové se v Británii nekontrolovaly pasy cestujících odjíždějících z Británie. Proto neexistovaly statistiky, dokazující, kolik zahraničních studentů údajně v Británii po absolutoriu zůstává.

V poslední době však britské ministerstvo vnitra začalo monitorovat pohyb zahraničních studentů. Bylo zjištěno, že 97 procent zahraničních studentů po absolutoriu vysoké školy z Británie odjíždí. V zemi zůstává jen asi 4600 zahraničních absolventů ročně. Vláda si myslela, že je to asi 100 000.

Když tento mýtus nyní vyšel najevo, Theresa Mayová se octla pod tlakem ze všech stran politického spektra, aby konečně zahraniční studenty přijíždějící do Británie za studiem, vyčlenila z celkového počtu migrantů. Řada politiků poukázala na to, že britské ministerstvo vnitra koná bezdůvodně hon na čarodějnice na zahraniční studenty, někteří z nichž byli bezdůvodně deportováni.

Ve čtvrtek vyšlo v Británii také najevo, že počet migrantů přicházejících do Británie je letos nejnižší za poslední tři roky. Zejména migranti z Evropské unie - a především migranti ze středovýchodní Evropy - houfně Británii opouštějí.

Odchod občanů EU z Británie stoupl meziročně o 33 000 na 122 000. Je to největší míra emigrace z Británie za posledních deset let. Z Británie odchází zejména velký počet občanů ze středovýchodní Evropy - celkem jich za poslední rok odešlo 17 000. Situaci podle britského parlamentního výboru ovlivnil "jedovatý tón" debaty o brexitu a démonizace imigrantů, která vytváří překážky pro sociální integraci.

Součástí propagandy pro brexit je argumentace, že Británie musí zrušit volný pohyb obyvatelstva v rámci EU a vybírat si jen ty imigranty, které bude chtít. Kupodivu, stoupence brexitu nenapadlo, že zřejmě nebude z čeho vybírat - protože svět xenofobní, uzavřenou a nepřátelskou Británii bude ignorovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9209

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2017