Trump vyvolal severokorejskou krizi. Nemá diplomaty na její řešení

12. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Problém jaderných zbraní severokorejského režimu vznikal déle než deset let, avšak bylo to Donald Trump, kdo ho několika slovy proměnil v globální krizi. Trump předem neinformoval své zaměstnance, když se rozhodl veřejně vyhrožovat Severní Koreji "ohněm a zuřivostí, jaké svět neviděl", píše Julian Borger z Washingtonu.  

Vzhledem k tomu, že režim Kim Jong-una vydává hrozby běžně, dalo se čekat, že na to Severní Korea zareaguje, což se také stalo. Vydala konkrétní hrozbu, že odpálí střely k americkému ostrovu Guam. Nyní dostává 160 000 obyvatel Guamu oficiální doporučení, co dělat v případě jaderné exploze (Skryjte se a nedívejte se do záblesku či ohnivé koule). V pátek Trump také dodal, že nevylučuje vojenský zásah proti Venezuele.



Instituce, jejímž hlavním úkolem je zajistit, aby se globální krize neproměnily ve válku, bývalo americké ministerstvo zahraničí. Bílý dům požaduje snížení jeho rozpočtu o  třetinu a Trump učinil ministrem zahraničí bývalého ředitele ropné firmy Rexe Tillersona, který vůbec nevyužívá zkušeností amerického diplomatického sboru. Pracovníci ministerstva zahraničí dál posílají analýzy a memoranda a naléhavé žádosti vedení ministerstva, ale málokdy přijde jakákoliv reakce, takže i běžné komunikace cizím vládám zůstávají neodeslány.

Tillerson v Bílém domě nehájí zájem ministerstva zahraničí, ale Trump si neváží ani jeho. Tillersonovi se totiž nepodařilo prosadit několik kandidátů na vysoké diplomatické funkce - protože prý podle Trumpa neprosazovali dostatečně energicky jeho politiku "America First".

V případě výhrůžek Severní Koreji a Venezuele tento týden Trump zjevně nekonzultoval žádné své diplomaty a hovoří exkluzivně o vojenských alternativách.

Když koncem července Vladimír Putin vyhostil z Moskvy 755 amerických diplomatů, reakcí z Bílého domu bylo naprosté mlčení. Nakonec Trump Putinovi poděkoval, že mu "pomohl snížit náklady na platy diplomatů".

Celá řada vysokých diplomatických funkcí zůstává za Trumpa prázdná, stejně jako nebyl jmenován obrovský počet amerických velvyslanců. V Jižní Koreji nemá Amerika v současnosti velvyslance.

Navzdory tomu, že Trump tvrdí, že se Severní Koreou "vyjednává", od vzniku války slov mezi Kim Jong-unem a Trumpem nebyl mezi oběma zeměmi žádný kontakt.

Spojené státy nejsou diplomaticky schopny vyřešit tuto krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE





0
Vytisknout
9037

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017