Komentátorka CNN: Sochy Washingtona, Jeffersona a Leeho "je všechny třeba strhnout"

18. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Plní se, co Donald Trump předpověděl. V pondělí na tiskové konferenci se zeptal, pokud padne konfederační socha Roberta E. Leeho, co přijde pak? Sochy George Washingtona, protože vlastnil otroky? Přesně to si myslí politická analytička Angela Ryeová.


Moderátorka CNN Kate Bolduenová zahájila svůj panel otázkou ohledně srovnání Washingtona a Leeho, načež šéfredaktor Daily Beast John Avalon prohlásil, že jde o "idiotské srovnání", protože Washington se podle něj snažil "sjednotit náš národ", ale Lee nikoliv.

Bolduenová pak přešla ke konfederačním sochám a přečetla Trumpův tweet ze čtvrtka ohledně "krásy" konfederačních soch, který říká, že "nemůžeme měnit historii".

"Jádrem problému je způsob, jakým řadu z nás učili americké dějiny," vstoupila ale do debaty Angela Ryeová z CNN. "Americká historie vůbec není slavná... George Washington byl otrokář. Musíme nazývat otrokáře pravými jmény. Ať si myslíme, že bránili americkou svobodu, nebo ne. Nebránil mou svobodu. Nikým jsem nebyla - mé předky nepovažoval za lidské bytosti. Mě nesejde na tom, zde jde o sochu George Washingtona nebo Thomase Jeffersona nebo Roberta E. Leeho, všechny je třeba strhnout... Nazývám bílou nadřazenost pravým jménem."

John Avlon jí skočil do řeči a varoval ji, že argumentuje přesně tím pochybným způsobem, o němž hovořil Trump.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9828

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017