Dekonstrukce žalostné rétoriky baby Klause v devíti bodech

Tupcovský narativ: Dotace jsou zlo

17. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Dotace = zlo" je tak tupcovská věta, že jsem se tím nikdy ani nechtěl zabývat. Ono se to ale pořád vrací a nedávno publikovaný článek V. Klause mladšího se dá dobře použít jako výukový text pro ilustraci všech chyb, lží a faulů, kterých se zastánci té věty dopouštějí. Klaus mladší navíc v umění rétoriky tak významně zaostává za svým otcem, že vyvracet jej nedá moc práce. Tak popořadě.

1. Argumentační fauly a off-topic jedovaté šípy. Téma je vždy vhodné zahustit nějakou nesouvisející kritikou: Klaus ml. jí tam vždycky hodně nasází a nepozorný čtenář získá dojem, že se tím vlastně vypořádává s vlastním tématem. Zde například: "v ČR se přestává rozhodovat u voleb - posouváme se k rozvojovému světu". Nebo "z této atmosféry může vzejít jen diktatura". Jak to souvisí s dotacemi? Pochopitelně vůbec nijak, ale tíživá atmosféra všeobecného zmaru je navozena, zbývá vlastně jenom najít viníka. 


2. Lži. Nedostává-li se věcných argumentů (a to se vskutku nedostává), je potřeba lhát. Takže, už zmíněné: "v ČR se přestává rozhodovat u voleb". Samozřejmě, nepřestává. Má-li Klaus ml. na mysli pád Nečasovy vlády, pak mu napovíme, že tehdejší premiér (za ODS, pokud se nepletu) padl proto, že si jej jakási úřednice s pro něj zřejmě neodolatelným sexappealem omotala kolem prstu a v podstatě vládla místo něj. Premiér pak logicky odstoupil a měl být jmenován jiný premiér ze stejné strany. Nebyl, protože o tom rozhodoval kdo? Prezident. A ten vzešel jak, vylíhl se z dračího vejce? Ne, byl ZVOLEN. Dokonce přímo lidmi. "česká republika sebere peníze... sestřičkám v nemocnici... pak je posílá v mnohamiliardové výši do Bruselu... oni k tomu něco přidá (teda oni to říkají)". To není jen ledajaká obyčejná lež, je to sprostá lež. Pokud do unijního rozpočtu pošleme 41 miliard, dostaneme zpátky 191 miliard (rok 2015). Pokud ta pošleme 44 miliard, dostaneme 123 miliard (rok 2016). Tedy žádné "něco přidají", a žádné "teda oni to říkají". Tvrdá a jednoduše prokazatelná fakta a proti tomu vědomá, zákeřná rétorická manipulace, na jakou má rodina Klausů asi patent. 

3. Vyřídit si to s tradičním oponentem: pokračujeme v tátových šlépejích, dotace prý jdou na "poloteroristické ekologické happeningy". Takže asi takhle: pokud dotace jde na něco, co jde mimo záběr a zájem pana Klause, jako jsou třeba cyklostezky, výsadba městské zeleně nebo ochrana posledních kousků vzácné přírody, je to "poloteroristický ekologický happening". Ale jak jdou dotace na sjezdovku Obří sud Javorník u Liberce, hned si tam jde pan Klaus starší zalyžovat, protože je přece sportovec a sport se má podporovat! Nebo když se jde promenovat na výstavu "Země živitelka", která je celá o zemědělství, které je eurodotacemi prokvetlé od A až do Z v objemu cca 30 giga ročně, najednou zlo nevadí? 

4. A zlo se nalézá... Klaus ml. píše: "pak se za dozoru megalobbistů, velkých hráčů a eurokmotrů nastavují operační programy". Tady se pisatel ocitl nebezpečně blízko jádra pudla. Když EU vypisovala dotace, varovala ČR, že množství různorodých dotačních programů, které jsme si SAMI vybrali a vymysleli, je extrémně velké, že to nebude možné uhlídat (tj. definovat metodiku tak, aby se podstatně ztížilo zneužívání, kvalitní vyškolení těch, kteří budou dotace schvalovat a následně kontrolovat atd.). Reakce? Nám přece nebude nějaká EU diktovat, jaké operační programy si máme vymyslet! Huš, a davaj peníze! EU: hele ale opravdu toto nepohlídáte, najdou se šíbři, kteří to budou rozkrádat, otevíráte dveře korupci. ČR: STFU! 

5. Méně dotací, méně problémů? To je úplně nejbizarnější argument, o to častěji se ale používá. Klaus ml. s ním samozřejmě přichází, v ozvěně pak donekonečna opakuje Petr Mach a jeho souputníci, též část ODS. Je to argument stejné validity, jako kdybyste řekli: děti často zlobí, jsou nemocné a vůbec jsou s nimi různé problémy, řešením je tedy nějak redukovat počet dětí či je úplně eliminovat, méně dětí, méně problémů. 

6. A nyní konečně k těm dotacím. Co je to dotace? Finanční prostředky určené na realizování obvykle větší a jednorázové akce (investice), která je ve veřejném zájmu a kterou nezrealizuje "volný trh" či na kterou nestačí běžné, provozní prostředky. Typickým příkladem - a s přehledem největším polykačem dotací, dám-li stranou zemědělství (o tom pak dále) - je dopravní infrastruktura. Na silnice a dálnice jdou stovky miliard korun, a zhruba z každé stokoruny je padesát kaček z dotací EU. Jak akutně nutné je dostavění či zrenovování dálničních úseků i silnic všech tříd u nás, ví snad každý. Proč se nyní tak kvaltuje s dostavbou dopravní infrastruktury? Protože za pár let evropské dotace do této oblasti skončí a málo si uvědomuje, že jakmile se tak stane, nepostaví se v tomto směru v ČR prakticky nic, to co se vybere bude stačit s bídou na údržbu. Pokud se tedy na dálnice nevyberou peníze, abych použil slova Klause juniora, "z mezd zdravotních sestřiček". Dotace jdou na tisíce drobných lokálních akcí: tady se vybuduje čistička odpadních vod, jinde se zrekonstruuje kus chátrající návsi atd. Obešlo by se to bez dotací? Špatně: rozpočty obcí nejsou určeny na větší investiční akce (protože ty jsou jednorázové a jsou potřebné jen občas), ale spíše na provoz a drobné úpravy. Dává proto smysl, když na větší jednorázovou větší a potřebnou věc dostane obec peníze shora. 

7. Existují špatně využité dotace? Samozřejmě že ano. Právě tak existují neefektivně, ba hloupě využité rozpočty obcí (a že jsem jich už pár viděl), právě tak existují neefektivně, ba hloupě utracené peníze všude možně, ve veřejné sféře právě tak jako soukromé. A že jsem jich už pár viděl. Je neefektivní - nebo dokonce "rozkradačské" - využití dotací pravidlem? Nikoli - jen se medializuje, protože o medializování dobře využité dotace žádné médium nestojí. Dobré zprávy neprodávají, kriminálníci - jako třeba pár členů domovské strany Klause mladšího, co šla za rozkradení dotací do basy - prodávají velmi dobře. Ano, rozkradačských dotačních programů není málo - nechci to bagatelizovat. Někde to dokonce získalo podobu dobře promazaného systému, viz ROP Severozápad. Jenomže jinde - tedy ve všech ostatních krajích - k takovémuto systémovému jevu nedocházelo. Je to chyba "dotací" nebo bandy zkorumpovaných týpků v severočeském "Palermu"? 

8. K zemědělství. To získává ročně na dotacích přes 35 miliard Kč (domácích i evropských - v důsledku je to celkem jedno). Nemyslím, že je to správně a je zajímavé, že zemědělským dotacím, velikostně o několik řádů vyšším než je to, co tak v článku Klaus ml. vyzdvihuje, tedy "inkluze ve školách" nebo "genderové aktivity" (ať je to cokoli), se ve svém článku nezmiňuje ani slůvke. To je ovšem opět pro tuto family typické: bazírovat na bagatelnostech, k podstatnému neutrousit ani jedno ošklivé slovíčko. A přesto si zemědělství zaslouží víc než jedno slůvko. Smysl evropských zemědělských dotací je v podpoře malých rodinných farem, v podpoře tradičního, na zemědělství závislého venkova. To dává jakýsi smysl. V ČR jsme však toto "kreativně" přetvořili na podporu největších hráčů v agroprůmyslu - a nejde jenom o Agrofert. Tedy nikoli rodinných farem, ale velkopodniků, které díky úsporám z rozsahu, mocné vyjednávací síly v nákupu i prodeji, díky efektivitě velkovýroby skutečně nemají problém prosperovat. To už žádný smysl nedává. Ale opět: tohle jsme si nastavili sami. Zmínil tenhle průšvih tatík, když se předváděl na Zemi živitelce? 

9. Závěrem. Dotace nejsou zlo. Zlo jsou zlí lidé, kteří kradou, lžou a vůbec mají černou duši. Zmírnit objem krádeží tím že zlikvidujeme věci, které jsou cenné a dají se krást, o to se celkem pokoušeli bolševici, neuspěli ani oni. Objem krádeží se zmírní pouze redukcí počtu zlodějů a podvodníků. Bez masívního přílivu evropských dotací by české silnice vypadaly jako tankodromy, pár dálnic by nebylo a rekonstrukce D1 by se platila nejspíš z toho, co by se urvalo z mezd oněch pověstných zdravotních sestřiček. Bez masívního přílivu evropských dotací by nebyly opraveny tisíce škol, stovky špitálů a sociálních zařízení, veřejné prostory v možná desítkách tisíc obcí by nebyly opraveny. (A tak dále, a tak dále). Ano, bez masívního přílivu evropských dotací by pár desítek šíbrů a na ně navázaných politiků bylo chudších. Štve mně to stejně jako vás - ale jednak jsme si to zorganizovali v dobách, kdy se systém EU dotací tvořil, zcela sami (která že to strana tehdy držela rozhodující moc jak v centrální správě, tak v místních samosprávách?), a jednak to z celkového objemu evropských dotací nepředstavovalo velkou část.

Diskutovat můžete také pod příspěvkem Jiřího Hlavenky na Facebooku.

0
Vytisknout
12081

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017