Varování z doby před 120 lety: Rasistická a xenofobní nenávist skutečně vede k milionům mrtvých

21. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
"Vis, prováděný málo kdy." Humoristické listy, Praha 1901:





"Dnes v 8 hodin hrr na Židy!" Výzva k pogromu v Holešově, říjen 1899:




Na podzim roku 1899 byla v Polné na Českomoravské vysočině zavražděna dívka Anežka Hrůzová. Z vraždy byl obviněn a byl za ni odsouzen místní chudý židovský mladík Leopold Hilsner. Ve vězení strávil 19 let.

Soudní proces s Hilsnerem byl hrubě ovlivněn nenávistným a mstivým antisemitismem, jímž byl posedlý celý tehdejší český tisk (stejně jako konec konců tisk evropský). Svědci nebyli schopni objektivně svědčit, protože - stejně jako dnes - byli pod přímým vlivem nenávisti ve sdělovacích prostředcích a nedokázali odlišit fakta od rasistické nenávisti k obžalovanému, kterou jim vštípil tisk.

Hysterie v soudní síni dosáhla tak vysoké intenzity, že se nevinný Hilsner k vraždě přiznal a dokonce jmenoval dva spoluvrahy - ti však nemohli být odsouzeni, protože měli pevné a nezvratitelné alibi. Hilsnerovo přiznání a jeho udání kompliců byla fraška.

Na obranu Leopolda Hilsnera se postavil sociolog, profesor T. G. Masaryk a stal se tak terčem opravdu sprosté mediální kampaně. Antisemitští studenti v Praze rozvrátili Masarykovu přednášku.

Případ je podrobně, šokujícím způsobem zdokumentován v Židovském muzeu v Polné, odkud přinášíme několik fotografií.

Proč zrovna dnes?

Děsivě aktuální je nenávistný antisemitismus, jímž byl saturován český tisk. Šíření rasistické nenávisti vedlo nejen k odsouzení nevinného Hilsnera, ale i k protižidovským pogromům v řadě českých měst.

Z dnešního hlediska je nenávist, šířená českým "vlasteneckým" tiskem, opravdu ohromující. Ale liší se opravdu o moc od islamofobie a rasismu, které dnes šíří velká část českých médií?

Všichni dnešní rasisté, kteří šíří nenávist vůči muslimům a uprchlíkům, by měli vědět, že když nenávist šířili jejich předchdci před 120 lety, vedlo to zanedlouho k vyvraždění 6 milionů příslušníků Čechy a Evropany nenáviděné menšiny.

I dnešní  nenávistníci mohou mít brzo krev na rukou.

Další ohromující dokumentace z Židovského muzea v Polné je níže:

Stará písnička v novém vydání: "Mezitím co Michl se Slovanem tahají se o krávu, dojí ji Maušl-křivonoska."

Nejhnusnější je na rasismu rozšiřování viny od jednotlivce na celou komunitu na základě vnějškových rysů. Je nepřijatelné zdůrazňovat fyzické rysy jiného etnika, nebo se jim posmívat. Člověk nemůže za to, že má bílou či hnědou kůži, velký nos či šikmé nebo modré oči.







Antisemitské desatero: "Buď vždy pamětliv, že jsi Čech a že tudíž zase jen Čech je ti nejbližším. Dbej na ryzost svého národa a nezapomínej na jeho árijský původ."

Nacionalismus zneužitý pro rasismus a xenofobii. Nikdo není méně člověkem jen proto, že není Čech.




"Kupujte jen od křesťanů!"


Čím se odlišují komerční "inzeráty" tohoto druhu od dnešních výzev nenávisti k muslimům? I dnešní hate speech šíří často média z komerčních důvodů. Zneužívání nenávisti vůči jiným lidem za účelem výdělku je odporné. Může to totiž nakonec vést ke krveprolévání. Jak čisté jsou takto vydělané peníze?











Útok na T.G. Masaryka v časopisu Šípy, "satyrickopolitickém obrázkovém týdenníku pro lid": "Čistý čisté - očišťuje! Deset let 'vědec Tomáš Geryk Masaryk' pořád volal po - 'očistě'. Nikdo mu však nerozuměl. Nuže, konečně nám tu 'očistu' ukázal v praxi:




Studenti rozbořili Masarykovu přednášku v Klementinu:



Anonymní dopis:

Masaryčku, Masaryčku!

máš velmi úlisnou hubičku,

myslím, že jsi dostal od židáčků

pár tisíc na ručičku.

Za to zasloužíš od národa

pár rázných faciček na hubičku.



Zasloužil bys, Masaryčku,

jít s Hilsnerem na houpačku.



Bídníče! Kam jsi dal rozum, ujmout se takovýho židovskýho svrabu?



A kam to všechno vedlo za pár let? K vyvraždění šesti milionů lidí: Nacistický Árijský boj, vydávaný v Čechách za druhé světové války:



0
Vytisknout
13890

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017