Demonstrace v Bostonu proti nacismu i Trumpovi

21. 8. 2017 / Milan Kohout

čas čtení 2 minuty
Český performer Milan Kohout se v Bostonu v sobotu účastnil demonstrace proti ultrapravici a nacismu. Napsal nám k tomu:


Amerika se stále více polarizuje, protože roste vztek na obou stranách a jen málokdo vidí, že je tato polarizace způsobená bezohledným kapitalismem.

Celospolečenské bohatství se za posledních několik desetiletí přemístilo do rukou uzounké vrstvy lidí, kolem nichž se schromáždily masy ve velkých pobřežních městech, vrhajících se na drobty hozené ze stolů ukrutných boháčů, zatímco je většina lidí ze středu Ameriky téměř bez práce a živoří na malých příjmech. Proto naprosto logicky volili Trumpa oproti Clintonové, která byla kandidátkou městských, ještě nad hladinou se držících lidí.


A kde kapitalismus nezajístí dostatek práce, tak se rodí fašismus, vášnivě kritizovaný městskými polootroky zbohatlíků.

V sobotu byla v Bostonu obrovská demonstrace proti hrstce místních i přespolních fašistů, kteří se zaštítili principem svobody slova, tak ceněné celou americkou společností.

Obrovský padesátisícový dav lidí fašistům nenechal dokončit jejich shromáždění, takže museli utéct do policejních antonů, které je vyvezly z vášnivého davu. K nejpočetnějším účastníům demonstrace patřili místní socialisté, kteří získali do svých řad díky prezidentskému socialistickému kandidátu Bernie Sandersovi spoustu mladých lidí všech barev.

Což je velmi dobře.

Je zajímavé, že spousta rozvášněných bojovníků proti fašismu a nacismu, kteří v poslední době propagují heslo, že nenávistný projev by neměl být zaručen svobodou projevu, sami používali nenávistné výkřiky směrované na fašisty, které by jim ale omezený princip svobody slova nedovolil a mohli by se pak dostat do konfliktu se zákonem.

Proto jsem sám vášnivých obhájcem absolutní svobody slova a takzvaný “hate speech” by měl být každopádně zaručen prvním dodatkem k americké ústavě.

 Z Bostonu očitý účastník demonstrace.









USA
0
Vytisknout
10194

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2017