Bývalý šéf americké rozvědky: Trumpovi nikdo nemůže zabránit, aby rychle odpálil jaderné zbraně. Je to opravdu vážná věc

23. 8. 2017

čas čtení 5 minut


James Clapper zpochybnil po Trumpově úterním projevu v městě Phoenix v Arizoně způsobilost Donalda Trumpa zastávat prezidentskou funkci. Připojil se tak k rostoucímu počtu hlasů, znepokojených Trumpovým nepředvídatelným chováním

"Pokud bude mít Trump hysterický záchvat a rozhodne se udělat něco proti Kim Jong-unovi, nikdo mu v tom nebude moci zabránit"

Přístup Donalda Trumpa k jaderným kódům je "opravdu hodně děsivý", konstatoval bývalý šéf amerických výzvědných služeb. Označil Trumpovo vystoupení v Arizoně v úterý večer za "znepokojující".

Trump se v úterý večer v arizonském městě Phoenix pokusil odmítnout rozsáhlou kritiku, pocházející od Demokratů i Republikánů, týkající se jeho reakcí na ultrapravicové násilí. 

Trump se ve Phoenixu prezentoval jako "skutečná oběť" násilných událostí, k nimž došlo v městě Charlottesville. Ostře zaútočil na sdělovací prostředky a označil za skutečný zdroj konfliktů v USA novináře, kteří "nemají rádi naši zemi".




Trump ostře kritizoval způsob, jímž média reagovala na jeho výroky o ultrapravicovém násilí v Charlottesville, a trpce si stěžoval, jak s ním média zacházejí. Řekl: 

"Je načase odhalit podfukářské podvody médií a postavit se proti médiím a proti jejich roli při vyvolávání konfliktů, a ano, proti způsobu, jímž nám chtějí ukrást naši historii a naše dědictví."

Zdroj v angličtině ZDE 

James Clapper byl za Baracka Obamy sedm let ředitelem amerických státních výzvědných služeb (DNI). Nyní po Trumpově demagogickém vystoupení v Arizoně veřejně zpochybnil Trumpovu "způsobilost zastávat prezidentský úřad" a vyjádřil úzkost nad tím, že Trump má pravomoc odpálit jaderné zbraně, aniž by musel získat souhlas od Kongresu nebo od jakéhokoliv jiného činitele.

"Vzhledem  k tomu, že vím, jak velké pravomoci má americký prezident, jsem opravdu   znepokojen jeho přístupem k jaderným kódům," řekl Clapper v CNN v souvislosti se současným americkým konfliktem se Severní Koreou. 

"Pokud bude mít Trump hysterický záchvat a rozhodne se udělat něco proti Kim Jong-unovi, nikdo mu v tom nebude moci zabránit. Takže nad použitím jaderných zbraní není žádná kontrola, což mě opravdu děsí."

Clapper se nezmínil o Richardu Nixonovi, který se octl v konfliktu se Severní Koreou v roce 1969, poté, co KLDR sestřelila americké špionážní letadlo. Nixon se tehdy údajně opil a nařídil proti Severní Koreji útok taktickými jadernými zbraněmi. Tomu zabránil až Henry Kissinger, jeho poradce pro bezpečnost státu.

Šéfové štábů americké armády dostali od Nixona příkaz, aby doporučili cíle jaderného útoku v Severní Koreji, avšak Kissinger jim okamžitě telefonoval. Přesvědčil je, aby nedělali nic až do rána, dokud Nixon nevystřízliví.

Clapper je součástí rostoucí vlny znepokojení nad nevypočitatelným Trumpovým chováním. 

Demokratický kongresman Ted Lieu po Trumpově projevu ve Phoenixu a po Clapperových výrocích požaduje, aby Kongres schválil zákon, který by prezidentovi znemožnil použít jaderných zbraní, pokud by předtím Kongres neschválil vyhlášení války.

Clapper, který odešel ze své funkce v čele DNI letos v lednu, poukázal na to, že sloužil Spojeným státům pod mnoha prezidenty, od Johna Kennedyho až po Baracka Obamu. Do letectva vstoupil v roce 1963.

"Nevím, kdy jindy jsem slyšel od amerického prezidenta více znepokojující výroky," řekl. "Vzhledem k tomu, že vím, jaké pravomoci má americký prezident ohledně jaderných zbraní, považuju tohle za opravdu děsivé a znepokojující. Jak dlouho bude muset tato země ještě prožívat tuto noční můru?"

Trump se údajně pohádal s šéfem republikánské senátní většiny Mitchem McConnelem, jemuž sprostě nadával v telefonu, že ho neochránil před vyšetřováním vazeb jeho předvolební kampaně na Rusko. Rozšiřující se vyšetřování, které vede bývalý šéf FBI Robert Mueller, citují často soukromě činitelé z Bílého domu jako zdroj Trumpových stále intenzivnějších hysterických výbuchů hněvu.

Bruce Blair, bývalý důstojník odpovědný za odpalování raket, varoval minulý týden, že americký prezident má neomezenou moc zahájit jadernou válku. "Zaútočit jadernými zbraněmi na nějakou zemi jen proto, že chce sama získat jaderné zbraně, to je něco, co by americká jaderná vojska nikdy nepodpořila," napsal Bruce Blair minulý týden v deníku Washington Post

"Podle současného jaderného protokolu nemůže nikdo zastavit jeho rozkaz k útoku jadernými zbraněmi. Pokud by k tomu vydal rozkaz s použitím svých jaderných kódů, rozkaz by byl vykonán během několika minut."

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
8065

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2017