Proč se zvyšuje počet teroristických útoků v Evropě?

24. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Proč v poslední době přibývá útoků v Evropě? Jedním z důvodů je bezpochyby skutečnost, že dříve odcházeli zradikalizovaní Evropané bojovat zejména do Sýrie. Za posledních pět let odešlo bojovat za ISIS a další islamistické skupiny do Sýrie kolem 4000 Evropanů. Celkem odešlo za džihád do Sýrie bojovat cca 30 000 cizinců. To je údaj pro ty, kteří tvrdí, že v Sýrii je občanská válka samotných Syřanů, poznamenává na Facebooku reportérka Markéta Kutilová, která se nedávno ze Sýrie vrátila.

Jenže teď už ISIS ztratil většinu území v Iráku a smyčka už se kolem něj stahuje i v Sýrii. Navíc hranice z Turecka do Sýrie taky už není tak propustná jako dříve a samotný ISIS vyzval svoje stoupence, aby tam už nejezdili a raději působili ve svých domovských krajinách. A oni tak činí. Navíc se mnoho radikálů vrátilo do Evropy s řádným výcvikem a soudy s nimi jdou pomalu, pokud vůbec. Evropa jako by stále nevěděla, co s nimi. Stejně tak velmi pomalu postupuje proti radikálním imámům a verbířům. Přesto už se vedou trestní stíhání proti několika tisícům evropských džihádistů.

Evropští radikálové jsou většinou mladí kluci, kteří mají v životě nějaké problémy nebo jen hledají smysl života a nechají se pak snadno ovlivnit a nalákat - ať už online, imámy nebo verbíři.

Džihád jim nabízí přísný řád, pravidla a smysl života a smrti, neboť mučednická smrt je vstupenkou do věčného ráje. A také jim nabízí partu - novou rodinu. Tedy často to, co jim v životě chybí. Překvapující je, že až čtvrtina evropských radikálů jsou konvertité.

Skutečností je, že od radikalizace k činům většinou uběhne jen krátká doba a radikálem se v podstatě může stát kdokoli.

0
Vytisknout
8478

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2017