Třetina známých francouzských radikálů "trpí psychickými problémy"

23. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Takřka třetina lidí na francouzském seznamu potenciálních teroristů zřejmě trpí psychickými poruchami, prohlásil ministr vnitra Gerard Collomb poté, co duševně nemocný muž zaútočil v Marseille s pomocí ukradené dodávky.


Muž při incidentu smetl dvě autobusové zastávky, jednu osobu zabil a další vážně zranil. Vyšetřovatelé nicméně upozornili, že neexistuje důkaz o spojení s teroristy. Pětatřicetiletý pachatel měl v autě knihu o filozofii a další věnovanou islámu, ale podle vyšetřovatelů trpěl psychickými problémy.

Tento útok se řadí k dalším několika za poslední měsíc, při nichž muži trpící duševní chorobou zřejmě napodobují džihádistické útoky.

Collomb nyní oznámil, že ze zhruba 17 400 lidí označených zpravodajskými službami za radikály jich třetina zřejmě trpí psychickou poruchou.

Ministr oznámil, že požádá psychiatrická pracoviště o pomoc při identifikaci potenciálních hrozeb.

"Lékařské tajemství je samozřejmě svaté, ale současně musíme najít způsob, jak zabránit určitému počtu jedinců trpících vážnými poruchami v provedení útoku," prohlásil ministr.

Experti na terorismus dlouho varují, že masivní mediální pokrytí džihádistického násilí může vyvolat napodobování mentálně nestabilními jedinci se sklonem k násilí.

S odvoláním na řidiče z Marseille, který byl usvědčen z několika násilných deliktů a loupeže, Collomb tvrdí: "Není to terorismus... ale je to imitace."

Ministr nevysvětlil, jak úřady vyhodnocují psychické zdraví osob na seznamu potenciálních teroristů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7362

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2017