Jestliže neskončí zabíjení muslimů na Blízkém východě, neskončí ani teroristické útoky na Západě

18. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Teroristické incidenty ve Španělsku a útok nožem ve Finsku nesou zřetelný podpis džihádistů z Daeše, ač prozatím není dokázáno, zda pachatelé byli přímo napojeni na tento nihilistický kult. Nicméně pravděpodobnost, že se tito útočníci inspirovali svůdně toxickou doktrínou Daeše, je vysoká, a nelze ji proto ignorovat. Ať tak či onak, není v lidských silách zabránit dalším útokům na evropské půdě, vezmeme-li v potaz nové metody teroristů. A ve hře jsou i další důležité faktory, jež zůstávají kvůli mediální nevyváženosti nepochopeny. Mnozí z nás pak snáze podléhají iracionálním představám o krvežíznivosti celého islámského světa.    

Daeš se podle očekávání k teroristickým útokům ve Španělsku přihlásil. To je však jeho obvyklá PR strategie: činí tak i v případě incidentů, s nimiž nemá vůbec nic společného. Nabízí se ale otázka: proč se stalo cílem teroristů právě Španělsko, jehož vláda není na rozdíl od Spojených států, Francie nebo Velké Británie tak aktivní v bojových zónách Sýrie a Iráku? Madrid poskytuje pouze logistickou podporu a trénink iráckým ozbrojeným silám, a proto by se dalo očekávat, že bude na seznamu Daeše figurovat hodně nízko. Dokážeme si na druhou stranu představit, že by iráčtí vojenští poradci působili třeba v Barceloně a jejím okolí?    

Jenže Španělsko představuje v očích džihádistů jen další výspu nepřátelské západní civilizace a bohatě stačí její relativně neškodné angažmá v Iráku, jak ostatně Daeš uvedl ve svém prohlášení. Navíc džihádistická mytologie přisuzuje Španělsku exkluzivní roli, neboť v minulosti se více než polovina jeho území nacházela pod islámskou nadvládou. Daeš tedy tuto zemi, kterou nyní okupují nevěřící, chápe jako přirozenou součást svého vysněného chalífátu. V této chvíli lze ale jen stěží určit, zda útočil Daeš, či jen jeho vyšinutí stoupenci.

Zatímco se teroristickým útokům na evropské půdě věnuje nadstandardní pozornost sdělovacích prostředků, zabíjení civilistů, k němuž dnes a denně dochází v Sýrii a Iráku a za něž nese odpovědnost mezinárodní koalice vedená Spojenými státy, prodlévá v mediálním polostínu. (Pozn. red.: V žádném případě nenese za zabíjení civilistů na Blízkém východě odpovědnost POUZE mezinárodní koalice vedená Spojenými státy, jak o tom svědčí mezinárodní humanitární organizace. Formulace Daniela Veselého v předchozí větě je nepřesná.)  Přitom v úterý a ve středu bylo při Američany vedených náletech v syrském městě Rakká usmrceno přinejmenším 29 civilistů, včetně jedné ženy a jejích tří dětí. Nezávislá organizace Airwars dlouhodobě monitoruje dopady leteckých úderů mezinárodní koalice v čele s USA na civilní populaci v Sýrii a Iráku. Letmý pohled na smutnou statistiku Airwars hovoří za vše: v srpnu západní bomby připravily o život 172 syrských civilistů. Je navíc známo, že Trumpova administrativa při své snaze smést Daeš ze zemského povrchu zrušila některá opatření Obamovy vlády na ochranu civilistů ve válečných zónách. A tato skutečnost je přímo darem z nebes pro ideology z Daeše.    

Lekce z Rakká a jiných míst v Sýrii a Iráku je celkem srozumitelná. Jestliže neskončí zabíjení nevinných muslimů na Blízkém východě, neskončí ani teroristické útoky na Západě. Dokud budou západní bomby padat na syrská a irácká města a vraždit civilisty, budou mít náhončí z Daeše snadnou práci, jak přemluvit dezorientované a frustrované jedince v Evropě i ve Spojených státech k nesmiřitelnému boji proti nepřátelské západní civilizaci.

-1
Vytisknout
10235

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017