Syrský režim dál používá chemické zbraně. Svět přihlíží

18. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Na jaře 2015 syrský generálmajor eskortoval malý tým inspektorů do skladu chemických zbraní na okraji Damašku. Mezinárodní experti měli v úmyslu sklad prozkoumat, ale museli čekat venku v autě asi hodinu.


Když konečně směli dovnitř, budova byla prázdná. A nenašli v ní žádné stopy zakázaných chemikálií. "Podívejte, není tu nic k vidění," prohlásil generál známý inspektorům pod jménem Šaríf, když otvíral dveře.

Takže proč inspektoři čekali? Syřané tvrdili, že čekají na nezbytná povolení, ale inspektoři měli jinou hypotézu. Jsou přesvědčeni, že Syřané je zdržovali kvůli čištění skladu. Nedává smysl, aby čekali na povolení ke vstupu do prázdné budovy.

Jde pouze o jeden z příkladů toho, jak syrské úřady zdržovaly práci inspektorů a jak mezinárodní společenství nedokázalo syrské úřady volat k odpovědnosti. Vyplývá to z půltuctu rozhovorů s úředníky, diplomaty a vyšetřovateli zapojenými do procesu údajné likvidace syrských zbraní hromadného ničení.

Syrský slib vzdát se chemických zbraní v roce 2013 odvrátil americké nálety. Řada diplomatů a zbraňových inspektorů je nyní přesvědčena, že tento slib byl falešný. Namísto toho si režim podržel určité zásoby chemických zbraní a vyvíjí nové. Když se zásoby jiných látek snížily, začal režim používat chlór.

Od roku 2013 byly zaznamenány desítky útoků chlórem a nejméně jeden velký útok sarinem. Způsobily smrt více než 200 osob a stovky zranění. Jen v posledních dvou letech zaznamenali inspektoři více než 100 případů nasazení chemických zbraní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7707

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017