Každým dalším posměškem liberálové Trumpa posilují

17. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

To, zda bude možné eliminovat Donalda Trumpa, nezávisí na názorech americké liberální elity, ale na to, zda se podaří mu odebrat většinu jeho politické podpory. Boj se bude vést o bělošskou dělnickou třídu. U ní měl pozoruhodně velký úspěch i socialista Bernie Sanders, píše Simon Jenkins.

Bělošskou dělnickou třídu tvoří 42 procent dospělých Američanů. Už dvacet let se neustále snižují jejich příjmy, ku prospěchu, jak to oni vidí, příjemců sociálních dávek, absolventů vysokých škol a bohatých lidí. Nadávat jim do rasistů, xenofobů a "ubožáků", jak to učinila Hillary Clintonová, když toužili po pracovních příležitostech a po existenční jistotě, bylo projevem její absolutní třídní nevědomosti, jak to analyzovala Joan Williamsová v bestselleru White Working Class (Bělošská dělnická třída). Ta a další autoři analyzovali podstatu atraktivity Donalda Trumpa.




Tito lidé tvoří většinu z oněch 63 milionů, ktedří hlasovali pro Trumpa. Když urážíte Trumpa, urážíte je. Když je součástí urážek kulturní, intelektuální a třídní nadřazenost, urážky mají velmi silný dopad. Jak na to poukázal Edward Luttwak, liberální Amerika prostě nevěří, že si od finanční krize z r. 2008 americká rodina s mediánním příjmem už nemůže dovolit automobil. Toto prosím je klíčem k trumpismu, ne hlasitá arogance primitiva, ale slova JOBS (PRACOVNÍ PŘÍLEŽITOSTI), jimiž Trump končí své výroky na Twitteru.

Newyorský tisk systematicky ostře útočí na Trumpa ze všech stran. Je to přesvědčování už přesvědčených. Mezitím někde za řekou Hudson vznikla zeď mlčení, za níž leží zděšená, zmatená a chudnoucí Amerika, která vložila svou důvěru Trumpovi, muži, který, jak se zdálo, hovořil její řečí a zabýval se jejími obavami. Nikdo se s nimi nikdy nepokouší komunikovat. Nikdo nevysvětluje, že i jiní politikové než Trump cítí jejich bolest.

Trump oslovuje ty občany, které levice dlouhodobě považovala za své, ale které dlouhodobě zanedbávala. Proto posměch vůči Trumpovi vyvolává v zapomenutých občanech zuřivost.   

Trump a jeho stoupenci mají obrovský prospěch z posměchu liberálů. Měli by si uvědomit staré pravidlo: Uvědomte si, co váš nepřítel chce nejvíc, abyste dělali, a dělejte opak. Snášet Trumpa se liberálům nemusí líbit, ale krmit jeho paranoiu je přece určitě kontraproduktivní, chovat se přesně tak jako liberální snobi, jimiž je Trump posedlý.

Pokud Trump znovu zvítězí v prezidentských volbách, bude to proto, že se mu podaří přesvědčit voliče, že "systém" je dál ignoruje. Bude říkat, že na nápravu Ameriky potřebuje celých osm let. Nemělo by se mu v těchto ambicích napomáhat.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9351

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017