ČR nebude měnit systém péče o ohrožené děti tak, aby odpovídal humánní praxi běžné všude jinde v Evropě

22. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



 

Návrh MPSV legislativně sjednotit a modernizovat systém péče o ohrožené děti byl na  jednání vlády právě zamítnut. Zůstáváme tak s naším dominantně ústavním modelem péče nadále za většinou demokratických zemí celé Evropy. Dál tak budou další generace dětí marně čekat na včasnou pomoc (sociální bydlení, sociální terapeutické, krizové a respitní služby) namísto státem dotovaných drahých a nefunkčních služeb ústavních. Obrovské zklamání..., píše Klára Laurenčíková.

Rozhovor Britských listů 123:

Je Evropa na hraně propasti?

18. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Vedl děsivý chaos, do něhož se dostala Velká Británie v důsledku svého hlasování pro brexit, k výraznému posílení jádra Evropské unie? A přijde Česká republika svým vzdorným postojem vůči Bruselu o miliardy, jimiž ji Evropská unie zahlcuje? O tom hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. srpna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Papež František: Dejte přednost důstojnosti migrantů před bezpečností vašich států

22. 8. 2017

čas čtení 3 minuty



Papež František zveřejnil akční plán pro vlády jak řešit uprchlickou krizi, kterou Vatikán považuje za jeden z největších globálních problémů 21. století


Papež František vydal plán o dvaceti bodech, který definuje, jak mají vlády pomáhat migrantům a uprchlíkům. Jeho cílem je vytvořit základ pro vytvoření dvou globálních dohod o uprchlících a o migraci, které má přijmout Valné shromáždění OSN v září 2018.

Tuto cestovní mapu vydalo v pondělí vatikánské oddělení pro migranty a uprchlíky, které papež František založil loni a které funuje pod jeho vedením. Jednotlivé akční body osobně schválil sám papež.

Ve vyjádření před publikací tohoto dokumentu uvedl František: "Opakovaně jsem vyjadřoval své mimořádné znepokojení nad děsivou situací mnoha migrantů a uprchlíků, kteří prchají před válkou, pronásledováním, přírodními katastrofami a chudobou." Tato situace je "znamením doby".

Kdy se bude o americkém intervencionalismu hovořit v téže míře jako o ruských imperiálních ambicích?

22. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Včerejší Události, komentáře hodnotily destruktivní odkaz srpnové invaze Varšavského paktu, od níž letos uplynulo 49 let. Podle očekávání se diskuse stočila na ruské imperiální ambice, jejich výrazně negativní povahu a neradostný výhled do budoucna v tomto ohledu. Pokud ale hodnotíme mocenské touhy či přímo zvůli významných států a velmocí, je vždy nutno vzít do úvahy historický a geopolitický kontext, jinak bude mít Kreml úsilí o přepisování historie o poznání snazší.   

  

Nenápadný půvab zvýšení minimální mzdy

22. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Zvýšení minimální mzdy je   nenápadně elegantním opatřením, které vedlejším efektem redukuje šedou ekonomiku.

Zvýšení minimální mzdy na 12000 Kč považuji za správné a realizované ve vhodnou dobu, s důvody uváděnými pro toto zvýšení souhlasím a netřeba je dále komentovat.

Je tam ještě jeden nenápadný půvab, který není moc zmiňován. 

Varování pro jiné země: Jak managerialismus zničil britské univerzity a co proti tomu dělat

22. 8. 2017

čas čtení 5 minut



Britský univerzitní sektor roste už dlouhá desetiletí, avšak nyní se ten růst zastavil. Počet uchazečů o univerzitní studium letos poklesl o 4 procenta. I když v Británii získává univerzitní vzdělání (v Anglii tříleté!) téměř 50 procent populace, jen asi 20 procent pracovních míst vyžaduje univerzitní diplom. Z jedné americké studie vyplynulo, že 46 procent studentů neprojevilo během svého univerzitního studia žádné zlepšení svých kognitivních schopností. V některých univerzitních oborech, jako je obor úřadování pro podnikatele, se kognitivní schopnosti studentů v prvních několika letech zhoršily. A poté, co studenti absolvují vysokou školu, mnoho z nich nenachází zaměstnání. Přitom mají obrovské břemeno zadluženosti za univerzitní školné a náklady na studium. Téměř čtvrtina absolventů univerzit se vrací žít v bytě u rodičů nebo u příbuzných, píše André Spicer, autor nové knihy s názvem Business Bullshit (Podnikatelské nesmysly), která vyjde v září.

Policie usmrtila atentátníka z Barcelony

22. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

Younes Abouyaaqoub, 22, identifikovaný jako řidič dodávky, která ve čtvrtek v Barceloně usmrtila 15 lidí a více než 130 zranila, byl policisty usmrcen v městě Subirats

Na barcelonském náměstí Las Ramblas se konala demonstrace asi jednoho tisíce muslimů pod heslem "Muslimové proti terorismu"


Policie uvedla, že těsně před tím, než byl zastřelen, vykřikl Younes Abouyaaqoub "Allahu Akbar (Bůh je největší)". Místní lidé zavolali policii, když zjistili, že je v místě. Policie si nebyla jistá, jestli nemá na těle pás s výbušninami, tak použila k ohledání pásu robota. UKázalo se, že pás "s výbušninami" byl falešný.

Američané sledovali úplné zatmění Slunce

22. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

To, co vidíte kolem černého disku, je sluneční korona, kterou normálně ze Země nevidíme:


Další záběry jsou zde:


Po strništi bos - další zbytečný film

21. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Netuším, proč jsou čeští filmaři natolik posedlí nostalgií. Jako by neexistovaly problémy dneška, zdá se, že skoro každý současný český režisér natáčí filmy z druhé světové války. Nový film Jana a Zdeňka Svěráka, Po strništi bos, je zjevně další jakousi nostalgickou poctou či úlitbou syna Jana otci Zdeňkovi, ale pro širší veřejnost - mimo tanečky v rodině Svěrákových - ten film nemá větší význam.

Celou historií spolupráce Jana a Zdeňka Svěráka je zjevné, že Zdeněk Svěrák svému synovi ty filmy kazil - naplnil je vždycky nesnesitelnou sentimentalitou. Jediný film, na němž se Zdeněk Svěrák neúčastnil, je film Jana Svěráka Jízda, ze začátku devadesátých let - a to je vlastně jediný dobrý film mladého Svěráka, který mu otec nedokázal zkazit, protože se na něm nepodílel.

Srpen a "moudrost davu"

21. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Když jsem jako dítě o prázdninách u tety v podkroví vytahoval ze starého sporáku tiskoviny roku 1968, zaujaly mě především dvě věci, jež umím pojmenovat teprve dnes. Šlo o jakési permanentně těkající rozčilení a politický mesianismus podbudovaný nacionalismem.

Varování z doby před 120 lety: Rasistická a xenofobní nenávist skutečně vede k milionům mrtvých

21. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Vis, prováděný málo kdy." Humoristické listy, Praha 1901:





"Dnes v 8 hodin hrr na Židy!" Výzva k pogromu v Holešově, říjen 1899:




Na podzim roku 1899 byla v Polné na Českomoravské vysočině zavražděna dívka Anežka Hrůzová. Z vraždy byl obviněn a byl za ni odsouzen místní chudý židovský mladík Leopold Hilsner. Ve vězení strávil 19 let.

Soudní proces s Hilsnerem byl hrubě ovlivněn nenávistným a mstivým antisemitismem, jímž byl posedlý celý tehdejší český tisk (stejně jako konec konců tisk evropský). Svědci nebyli schopni objektivně svědčit, protože - stejně jako dnes - byli pod přímým vlivem nenávisti ve sdělovacích prostředcích a nedokázali odlišit fakta od rasistické nenávisti k obžalovanému, kterou jim vštípil tisk.

Hysterie v soudní síni dosáhla tak vysoké intenzity, že se nevinný Hilsner k vraždě přiznal a dokonce jmenoval dva spoluvrahy - ti však nemohli být odsouzeni, protože měli pevné a nezvratitelné alibi. Hilsnerovo přiznání a jeho udání kompliců byla fraška.

Na obranu Leopolda Hilsnera se postavil sociolog, profesor T. G. Masaryk a stal se tak terčem opravdu sprosté mediální kampaně. Antisemitští studenti v Praze rozvrátili Masarykovu přednášku.

Případ je podrobně, šokujícím způsobem zdokumentován v Židovském muzeu v Polné, odkud přinášíme několik fotografií.

Proč zrovna dnes?

Děsivě aktuální je nenávistný antisemitismus, jímž byl saturován český tisk. Šíření rasistické nenávisti vedlo nejen k odsouzení nevinného Hilsnera, ale i k protižidovským pogromům v řadě českých měst.

Z dnešního hlediska je nenávist, šířená českým "vlasteneckým" tiskem, opravdu ohromující. Ale liší se opravdu o moc od islamofobie a rasismu, které dnes šíří velká část českých médií?

Všichni dnešní rasisté, kteří šíří nenávist vůči muslimům a uprchlíkům, by měli vědět, že když nenávist šířili jejich předchdci před 120 lety, vedlo to zanedlouho k vyvraždění 6 milionů příslušníků Čechy a Evropany nenáviděné menšiny.

I dnešní  nenávistníci mohou mít brzo krev na rukou.

Další ohromující dokumentace z Židovského muzea v Polné je níže:

Demonstrace v Bostonu proti nacismu i Trumpovi

21. 8. 2017 / Milan Kohout

čas čtení 2 minuty

Český performer Milan Kohout se v Bostonu v sobotu účastnil demonstrace proti ultrapravici a nacismu. Napsal nám k tomu:


Amerika se stále více polarizuje, protože roste vztek na obou stranách a jen málokdo vidí, že je tato polarizace způsobená bezohledným kapitalismem.

Celospolečenské bohatství se za posledních několik desetiletí přemístilo do rukou uzounké vrstvy lidí, kolem nichž se schromáždily masy ve velkých pobřežních městech, vrhajících se na drobty hozené ze stolů ukrutných boháčů, zatímco je většina lidí ze středu Ameriky téměř bez práce a živoří na malých příjmech. Proto naprosto logicky volili Trumpa oproti Clintonové, která byla kandidátkou městských, ještě nad hladinou se držících lidí.


Petráčkova reconquista a Bajezid II.

19. 8. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zbyněk Petráček ve svém sloupku na titulní straně dnešních Lidových novin píše v souvislosti s barcelonským útokem: „Španělsko připomíná, že jsou i pohledy jiné (BC: než německý… Němcům Petráček vyčítá „potřebu odčiňovat vinu“). Nemusí odčiňovat viny genocidního režimu. Nemusí vystupovat vůči muslimům už předem jako viník, ale jako ten, kdo s nimi po celé dějiny sváděl mocenské boje. Jako ten, kdo se roku 1492 sám osvobodil ze sedmisetleté muslimské nadvlády.“

Na to jsem hleděl s otevřenou pusou. Reconquista a 21. století? Boj proti muslimům? Středověké Španělsko jako vzor?

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Steve Bannon, hlavní Trumpův stratég, byl odstraněn z Bílého domu

18. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Tiskový mluvčí Bílého domu vydal prohlášení, podle něhož se šéf štábu John Kelly a Bannon "společně dohodli", že pátek 18. srpna bude Bannonův poslední den v Bílém domě

Podle pátečních zpráv se Donald Trump rozhodl zbavit se svého hlavního stratéga, ale že se Bílý dům pak pokoušel rozpracovat podrobnosti.

Trumpův spojenec sdělil deníku Guardian, že prozrazené informace o Bannonově odchodu byly součástí úsilí donutit ho, aby odešel.

Není vyloučeno, že k Bannonovu odchodu přispěl jeho nedávný rozhovor pro časopis American Prospect, kdy Bannon odmítl možnost vojenského zásahu proti Severní Koreji a označil americkou ultrapravici za "sbírku zoufalců a klaunů".


Podrobnosti v angličtině ZDE



Jestliže neskončí zabíjení muslimů na Blízkém východě, neskončí ani teroristické útoky na Západě

18. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Teroristické incidenty ve Španělsku a útok nožem ve Finsku nesou zřetelný podpis džihádistů z Daeše, ač prozatím není dokázáno, zda pachatelé byli přímo napojeni na tento nihilistický kult. Nicméně pravděpodobnost, že se tito útočníci inspirovali svůdně toxickou doktrínou Daeše, je vysoká, a nelze ji proto ignorovat. Ať tak či onak, není v lidských silách zabránit dalším útokům na evropské půdě, vezmeme-li v potaz nové metody teroristů. A ve hře jsou i další důležité faktory, jež zůstávají kvůli mediální nevyváženosti nepochopeny. Mnozí z nás pak snáze podléhají iracionálním představám o krvežíznivosti celého islámského světa.    

Pseudofaktura od jakési firmy "Telefonní seznam ČR"

18. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ukázka podivuhodné benevolentnosti českých zákonů, píše čtenář Jan Pacovský.

 Dostal jsem fakturu od jakéhosi telefonního seznamu. Když jsem hledal jejich telefonní číslo, objevil jsem, že nejde o fakturu, ale nabídku smlouvy, jež se uzavře zaplacením. (Pokud byste upozornění nemohli najít, je napsáno titěrným písmem těsně u spodního okraje listu.) Brněnský živnostenský, jak plyne z jeho reakce, to nechává celkem v klidu. Z odpovědí plyne jakási možnost v případě omylem zaplacené faktury domáhat se práva u soudu. Poněkud mi to zapáchá Čapím hnízdem. Nedělám to často, tentokrát vidím důvod k výzvě: Poslat co nejvíce lidem, ať se to těm šmejdům nevyplatí.







K tomu též:

http://www.podnikatel.cz/clanky/dalsi-vlna-podvodnych-faktur-od-spolecnosti-cesky-telefonni-seznam-nic-neplatte/

Povšimněte si, jak nenápadné jsou "obchodní podmínky" na zadní straně, upozorňuje pan Pacovský:

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Trump, Zeman a Dolejší

18. 8. 2017 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty

Mám výhrady k články K. Dolejšího „Trumpův pokus o normalizaci extrémismu selhává. Zemanův vyšel”, píše profesor Václav Hořejší.

Velká část (dokonce asi jasná většina) naší se společnosti se skutečně identifikuje s některými vpravdě extremistickými (rasistickými, xenofobními) názory.
Nevidím ale žádnou silnou podporu jiným extremistickým názorům, ať už pravicovým nebo levicovým; Češi jsou naopak velmi liberální, pokud jde např. o sexualitu, náboženství, vztah k demokratickému uspořádání společnosti.

Přečetli jsme:

Vodu pod Českem znečistila hnojiva. Jde o důsledek velkých lánů řepky a kukuřice

18. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Když člověk projíždí českou krajinou, jedna z nejčastějších barev, kterou na polích vidí, je žlutá. Podpora výroby biopaliv a jejich povinné přimíchávání do pohonných hmot zaplavily republiku lány řepky a kukuřice, z nichž se ekologická paliva nejčastěji vyrábějí. V důsledku tohoto trendu se ale děje ještě jedna věc, která není na pohled patrná. Chemikálie, jimiž se řepka s kukuřicí hnojí, se přesouvají do podzemních vod a významně je znečišťují.

Podrobnosti: ZDE

Občanská společnost proti kmenovosti

18. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Může být hnutí vystupující proti rasismu rasově definováno ZDE? Je náboženská tolerance slučitelná s vychvalováním práva šaría ZDE? Lze sloučit protesty proti násilí s oslavováním uprchlé vražedkyně ZDE ZDE? Znamená jiný názor na feminismus a islám důvod, aby bylo ženě upřeno ženství a "odebrána vagína" ZDE?

Právní stát na troskách politického systému

17. 8. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Když se podívám zpětně na dobu někdy za začátku nultých let, kdy v této zemi vládla jakási všeobecná deprese z toho, že policie nedokáže sáhnout do vysoké politiky a že státní zástupci kauzy zametají pod koberec, cítím dnes obrovskou změnu. Při pádu Nečasovy vlády, která vlastně umožnila změnu na nejvyšším státním zastupitelství, de facto na nátlak Věcí veřejných a TOP09 proti vůli ODS, se mohlo stále ještě zdát, že policie šla po větru obecné negativní nálady veřejnosti. A pravice se s tím vlastně nikdy pořádně nesmířila.

29709

Neuvěřitelný detail ze současné ČR

Černoši v Hodoníně! Ale křesťané!!

17. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Mají v hodonínském zastupitelstvu člověka, který bezdůvodně zavolal městskou policii, aby prověřila dvojici turistů, kteří se procházeli po městě. Důvodem byla barva pleti. Mají v Hodoníně starostu, který s tím zásadně nesouhlasí, neboť turisté byli křesťané. Mají v iDNES.cz pravidlo informovat o turistech v Hodoníně jako o objektech, aniž by jim bylo umožněno se vyjádřit. Turisti byli natolik odlidštěni, že noviny ani neuvedly, jak se jmenují. (Konec konců, byli to "jen" černoši, že...)  Detail ze současné ČR, jenž nevystihuje obecnou atmosféru, ale ukazuje, jak špatné to může být...

Každým dalším posměškem liberálové Trumpa posilují

17. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


To, zda bude možné eliminovat Donalda Trumpa, nezávisí na názorech americké liberální elity, ale na to, zda se podaří mu odebrat většinu jeho politické podpory. Boj se bude vést o bělošskou dělnickou třídu. U ní měl pozoruhodně velký úspěch i socialista Bernie Sanders, píše Simon Jenkins.

Bělošskou dělnickou třídu tvoří 42 procent dospělých Američanů. Už dvacet let se neustále snižují jejich příjmy, ku prospěchu, jak to oni vidí, příjemců sociálních dávek, absolventů vysokých škol a bohatých lidí. Nadávat jim do rasistů, xenofobů a "ubožáků", jak to učinila Hillary Clintonová, když toužili po pracovních příležitostech a po existenční jistotě, bylo projevem její absolutní třídní nevědomosti, jak to analyzovala Joan Williamsová v bestselleru White Working Class (Bělošská dělnická třída). Ta a další autoři analyzovali podstatu atraktivity Donalda Trumpa.

Předposranost

17. 8. 2017 / Václav Chyský

čas čtení 16 minut

 

The real life of language is in the mouth
(Skutečný život jazyka je v ústech)
Otto Harry Jespersen, dánský lingvista (6. 4. 1860 – 30.4.1943)

Když se svět hroutí, začneme o něm přemýšlet
Ulrich Beck, 2011, německý sociolog (1944
2015)

Vulgarismy narušují jazykovou etiku. Již latinští literáti nad nimi ohrnovali nos, protože to byl slovník chátry a nevzdělaného lidu - vulgus profanum – od kterého se štítivě distancovali. Ani já si nelibuji ve vulgarismech, které jsou synonymem obhroublé řeči. Přesto jsou drsné výrazy plnohodnotnou součástí jazyka, které mají být používány jen v případech, kde plní svoji významovou funkci. Je to totiž otázka jazykové kultury, jak se řeč s vulgarismy vypořádává, protože jim nelze upírat schopnost, výstižně a cíleně pojmenovat děje a fakta tam, kde uhlazený lexikon nemá žádaný účinek.(1)

29596

Dát mu, co chce

Jak odstavit Babiše

17. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Čapí hnízdo, Šuman, jednokorunové akcie, všechny Babišovy rétorické a politické přešlapy, nepokrytá a patologická touha po moci a po tom dosáhnout něčeho impozantního, něčeho bezkonkurenčního, co ani "velcí kluci" nemají. Politické kari ponechané týdny v teplé a nevětrané místnosti, a stejně to mnohým nevadí. Babiš směřuje k vítězství ve volbách, pokud se ovšem nepodaří z policejních spisů prostřednictvím koaličního partnera ČSSD dostat ven něco na úrovni zneužívání dětí. A to je dost nepravděpodobné. Jak tedy odstavit Babiše, který si představuje demokracii jako stavebnici koketuje s většinovým systémem a demokracii by si ohnul podle svého vlastního pravidla "demokracie som ja"? Pravděpodobně ho zaměstnat tím, po čem touží.

Proč nelze jakkoliv směšovat krajní pravici s radikální levicí

17. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Důrazně nesouhlasím s autorem článku Kdo bude bojovat s rasistickou pravicí? S krajní levicí nepočítejte, podle nějž ultrapravice s radikální levicí „sdílí stejné metody a postoje k médiím a demokracii“. Přestože radikální levici trápí nejeden svár či nešvar, výbušný a destruktivní extrémismus, který je krajní pravici bytostně vlastní, je zde zcela marginalizován. Primárním ohrožením liberální demokracie, jejíž slabiny a systematická selhávání jsou neoddělitelnou součástí stávající „krize hodnot“, je rozmáhající se krajní pravice, jejíž přední představitelé nacházejí zastání v nejvyšších patrech politické moci. Ostatně události v Charlottesville tento neblahý trend potvrzují.       

     

29715

Dekonstrukce žalostné rétoriky baby Klause v devíti bodech

Tupcovský narativ: Dotace jsou zlo

17. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Dotace = zlo" je tak tupcovská věta, že jsem se tím nikdy ani nechtěl zabývat. Ono se to ale pořád vrací a nedávno publikovaný článek V. Klause mladšího se dá dobře použít jako výukový text pro ilustraci všech chyb, lží a faulů, kterých se zastánci té věty dopouštějí. Klaus mladší navíc v umění rétoriky tak významně zaostává za svým otcem, že vyvracet jej nedá moc práce. Tak popořadě.

29730

Snaha symbolicky vytěsnit extremismus povede ke zvýšení teroristické hrozby

Manuál k mírumilovné výrobě terorismu

17. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Globální média - po právu - přetřásají fakt, že americký prezident aplikoval své "alternativní" vidění reality a odmítl odsoudit evidentní rasismus a neonacismus, které stojí v pozadí protestů v Charlottesville a prokazatelně také za teroristickým aktem vůči nenásilným protirasistickým demonstrantům. Vlna pobouření proti tomu, že prezident USA není ochoten okamžitě vystoupit proti nejnebezpečnější formě západního extremismu, je velká a vyvolává protiakci. S jistou dávkou uspokojení se na sociálních sítích rozjela kampaň na identifikaci rasistů a neonacistů, kteří jsou následně trestáni za svou účast ztrátou zaměstnání, nebo dokonce exkomunikováním vlastní rodinou. Taky máte ten uklidňující pocit, že svět se nezbláznil a že se umíme statečně postavit nebezpečí extremismu? Měli byste mít spíše důvodné obavy, že extremismus právě dostal velmi silnou infuzi adrenalinu...

Přečetli jsme:

Češi raněni slepotou: EU je nesnášená matka, smí jen dávat. Sonda do zakomplexované duše

16. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Patří Česko do Evropské unie? Do společenství států, které spolupracují, protože vyznávají podobné hodnoty? Pokud ano, měli bychom v ní chtít být. Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) však ukazuje, že český vztah k unii je zdaleka nejvlažnější ze všech čtyř visegrádských zemí (Polsko, Maďarsko, Slovensko, Česko).

Celý článek: ZDE

Charlottesville je logickým zhmotněním Trumpovy nenávistné rétoriky a zároveň neblahým dědictvím rasové nenávisti v USA

15. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Tato fotografie, často zveřejňovaná při informacích k událostech v Charlottesville, kdy černošský policista chrání svobodu projevu ultrapravicových demonstrantů, kteří ho nenávidí, není ale z Charlottesville, avšak z jiné, předchozí rasistické demonstrace. - Donald Trump nakonec veřejně odsoudil ultrapravicové násilí v Charlottesville.

Teroristický útok v americkém městě Charlottesville, při němž zemřela jedna žena a desítky dalších osob byly zraněny, a naprosto nevhodná reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa, představují spojité nádoby.  Není příliš pochyb o tom, že nenávistná rétorika stávajícího nájemníka Bílého domu signifikantně přispívá k rozmachu rasismu a nárůstu trestných činů z nenávisti na půdě Spojených států. Nicméně v jednom má americký prezident pravdu: násilí motivované bigotností má v USA dlouhou tradici.   

     

Přečetli jsme:

Ptydeptsko včera; jaký bude zítřek?

14. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ministr financí ale dostal nápad, jak králův stav vylepšit, tím si zajistit jeho přízeň a získat časem i jeho trůn výměnou za zvlášť dobře vyuzený bůček a sud borovičky. Rozhodl se, že zakoupí za peníze EU outfit, který daruje šťastnému osobovi, náklady si odečte z daní a tak se král nažere a kozy zůstanou celé.

Celý článek: ZDE

Symbol který byl zneužit

14. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Věřím že v tomto osvíceném věku je jen málo lidí přesvědčených o něčem jiném, než že otroctví jako instituce je v každé zemi politickým a morálním zlem. Je zbytečné vysvětlovat jeho nevýhody." 

Robert E. Lee v dopise ženě, 1856

"Bojoval jsem proti lidem ze Severu, protože jsem si myslel, že se snaží vzít Jihu jeho nejsvatější práva. Ale nechoval jsem vůči nim nikdy zahořklé či mstivé pocity a neuplynul ani den, abych se za ně nemodlil."

Snesli byste, kdyby vaše dítě mělo milostný vztah s černochem/Asijcem/muslimem/židem?

12. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Čím tmavší zelená, tím větší tolerance. Čím tmavší červená, tím intenzivnější rasismus.

Ve statistice je jasná korelace se zkušeností občanů s těmito menšinami. Tam, kde s nimi nikdy nepřišli do styku, je iracionálně nenávidí. (Samozřejmě fungují i historické závislosti, například antisemitismus na Slovensku,)

Zdroj ZDE

Trump vyvolal severokorejskou krizi. Nemá diplomaty na její řešení

12. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


Problém jaderných zbraní severokorejského režimu vznikal déle než deset let, avšak bylo to Donald Trump, kdo ho několika slovy proměnil v globální krizi. Trump předem neinformoval své zaměstnance, když se rozhodl veřejně vyhrožovat Severní Koreji "ohněm a zuřivostí, jaké svět neviděl", píše Julian Borger z Washingtonu.  

Vzhledem k tomu, že režim Kim Jong-una vydává hrozby běžně, dalo se čekat, že na to Severní Korea zareaguje, což se také stalo. Vydala konkrétní hrozbu, že odpálí střely k americkému ostrovu Guam. Nyní dostává 160 000 obyvatel Guamu oficiální doporučení, co dělat v případě jaderné exploze (Skryjte se a nedívejte se do záblesku či ohnivé koule). V pátek Trump také dodal, že nevylučuje vojenský zásah proti Venezuele.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2017

2. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

V červenci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71 730,25.  Příjem z reklamy byl 34 187, 40 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 117 559,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem července 2017 161 245,20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23418