O evropských dotacích a českém státu

7. 3. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jsou lidé, kteří si myslí, že postkomunistické členské země EU by měly být potrestány za své sebestředně alibistické postoje v uprchlické krizi odnětím evropských dotací. To dává určitou logiku v rámci unijní solidarity: vy nejste solidární s námi, my nebudeme solidární s vámi.

Bohužel tím by se ale v těchto zemích posílily protievropské postoje, zvýšil by se vliv místních mafií (bez tlaku EU bychom asi byli dnes právně na úrovni Ukrajiny) a došlo by možná i k vojenským konfliktům, do nichž by byly staré státy EU zataženy. Problém postkomunistických zemí je zejména v tom, že nefunguje právní stát, a to se odejmutím dotací nezlepší. Přes dotace přece jen orgány a zákony EU mají vliv na dění u nás, státní zástupci a justice mohou cítit podporu z Bruselu.

Jiní lidé (většinou z okruhu toho, co bych nazval „česká pravice“) si zase myslí, že když sem přestanou chodit peníze z Bruselu, že nám bude lépe, protože ty peníze se stejně zneužívají a rozkrádají. Ale pokud se tedy nějaké evropské peníze zneužívají a rozkrádají, děje se tak proto, že to jsou evropské peníze, nebo proto, že přišly do prostředí, kde je zvykem krást a zneužívat veřejné peníze? Je tedy problém v evropských penězích, nebo v české společnosti?

Argument typu, že problémy s evropskými penězi vyřešíme tím, že je odmítneme, by se měl uvést do důsledků i pro naše veřejné peníze: zrušme daňovou povinnost, zrušme veškeré veřejné peníze, neboť se zneužívají a rozkrádají. Pokud by někomu ovšem skutečně vadilo zneužívání a rozkrádání veřejných peněz, ať už jsou evropské nebo české, musí mu být jasné, že jedinou cestou je změna fungování společnosti, zejména justice, policie a politiky. To je cesta dlouhodobá, náročná a bolestná a podrývaná normalizačním cynismem, který nevěří v žádnou pozitivní změnu všeobecné zlodějiny.

Pro společnost prožranou normalizační zlodějinou není západní Evropa lákavý vzor, mnoho vlivných lidí by mohlo v západoevropském systému skončit za mřížemi. A mnozí z nich se velmi dobře obejdou bez evropských peněz, protože si spokojeně a na místním mafiánském písečku rozkradou ty české. Tohle je model fungování společnosti v Rusku.

Tedy ještě slovo závěrem: pokud v Česku neumíme hospodařit s evropskými veřejnými penězi, ukazuje to naši neschopnost hospodařit s veřejnými penězi vůbec. A jediné možné řešení, které naši společnost zachrání z ruské cesty vývoje, je postupně vytvářet společnost, která s veřejnými penězi umí zacházet stejně jako v Rakousku, Bavorsku, Dánsku… Veřejné peníze se rozkrádají nikoli kvůli veřejným penězům, ale kvůli zlodějům.

0
Vytisknout
8665

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2016