Dohoda "jeden uprchlík do Turecka za jednoho do Evropy" má četná úskalí

8. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Mluvčí organizace Amnesty International uvedl, že návrh dohody v zásadě stojí za to zkoumat, avšak dodal, že vracení lidí do země, která nerespektuje lidská práva - zejména práva uprchlíků - je "nesmírně problematické". Také by to bylo porušením Úmluvy OSN o uprchlících, která byla jedním z hlavních úspěchů éry po holocaustu.

Prakticky řečeno by dohoda "jeden uprchlík do Turecka za jednoho do Evropy" lidi povzbuzovala, aby se dál vydávali do Řecka přes Egejské moře a byla by pobídkou pro Turecko, aby jim v tom nebránilo. Pokud EU přijme jen tolik uprchlíků, kolik jich dorazí do Řecka a pak jich bude vráceno zpět do Turecka, pak je to pro uprchlíky i pro Turecko pobídkou, aby se jich do Řecka dostalo co nejvíce.

I kdyby byla taková dohoda uzavřena, bude to zřejmě trvat měsíce, než bude Turecko schopno začít přijímat zpět velký počet uprchlíků, kteří dál přistávají na řeckých ostrovech. Turecko si musí nejprve vyjednat readmisní dohody se zeměmi, odkud pocházejí nesyrští uprchlíci, a to bude trvat značnou dobu.

Pokud zůstane makedonská hranice uzavřena, Řecko bude čelit dystopické noční můře. Stane se klecí pro statisíce lidí, pro něž místní úřady nebudou mít zdroje jim pomoci.

V devadesátých letech se přes hory z Albánie dostalo do Řecka množství albánských uprchlíků. Nyní začínají uprchlíci v Řecku zkoumat albánskou cestu. Budou se také pokoušet o cestu přes Ukrajinu a přes východní Balkán. Kdekoliv vznikne zeď, vždycky existuje cesta, jak ji překonat či obejít.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5578

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2016