BBC: Dohoda EU s Tureckem o deportaci uprchlíků bude ilegální, případ skončí u Evropského soudu pro lidská práva

8. 3. 2016

čas čtení 3 minuty


Moderátorka pořadu rozhlasu BBC World at One: Jak legální je tato dohoda? Steve Pierce je profesorem práva Evropské unie na Essex University a je specialistou na migrační a lidskoprávní právo. Je legální, aby Evropská unie hromadně vracela uprchlíky z řeckých ostrovů do Turecka?

Steve Pierce: No můžete vrátit jedině lidi, kteří individuálně zažádali o azyl, ta žádost byla řádně zpracována, zkoumána a odmítnuta. S tím není problém. Problém je v tom, říci, kdokoliv, kdo není Syřan, a kdo by třeba předložil přesvědčivou žádost o azyl, bude deportován zpět. Aniž by se řádně zkoumala jejich žádost s tím, že měli zažádat o azyl v Turecku.

Moderátorka: Takže před případnou deportací musí proběhnout konkrétní právní proces.

Steve Pierce: Ano, musí nejprve proběhnout v Řecku právní proces. Zákon Evropské unie v současnosti praví, že můžete být deportován zpět pouze za předpokladu, že je bezpečná a že vás nepošlou do nebezpečné země, to znamená, že by tam s vámi během vašeho pobytu nezacházeli bezpečně. A zdá se, že právo EU vyžaduje, že vás mohou poslat zpět jedině do země, která plně aplikuje Ženevskou dohodu o uprchlících. A Turecko ji plně neaplikuje. Aplikuje ji jen pro Evropany a tady jde o lidi z Blízkého východu a z Afriky, nejsou to Evropané, takže nemohou získat v Turecku status uprchlíka. To je velký právní problém.

Moderátorka: Takže v tomto kontextu by Turecko nebylo považováno za bezpečnou zemi, kam by bylo lidi možno vracet?

Steve Pierce: No, to je ten argument. Turecko nepodepsalo Úmluvu o uprchlících, pro některé lidi to tam nemusí být bezpečné. Organizace informují o tom, že Turecko deportuje uprchlíky zpět do dalších nebezpečných zemí. To jsou ty argumenty. A je nutno hodnotit každý individuální případ, jednotlivě, každého uprchlíka zvlášť. Nemůžete prostě posadit houfně lidi na loď a poslat je zpět. Musíte zhodnotit jejich žádost, musíte s nimi provést pohovor, musíte jim poskytnout poradenství, musíte jim dát právo se odvolat. A oni musejí mít právo zůstat na území, na něž přišli, aspoň po první část tohoto procesu. Takže se to nedá udělat příliš rychle.

Moderátorka: Takže pokud by EU tuto dohodu s Tureckem uzavřela, uprchlíci se obrátí na soudy?

Steve Pierce: Ano. No, nevím, kolik řeckých právníků a řeckých soudů se specializuje na uprchlické právo, ale zcela jasně se uprchlíci mohou obrátit na soudy a řecké soudy by se v té věci obrátily na soud EU, aby v té věci rozhodl, anebo to může jít k Evropskému soudu pro lidská práva. Můžete požádat ten soud, aby zakázal deportaci uprchlíků. Myslím, že u tohoto soudu během několika nadcházejících měsíců skončíme.

Zdroj: ZDE (od minuty 26'12")

0
Vytisknout
5427

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2016