Británie zpřísní zákon o sociálních sítích. Česko naproti tomu dává Okamurově fašismu volnou ruku

9. 8. 2024

čas čtení 2 minuty
Policie ČR proti Okamurově tvrdě rasistickému plakátu nezasahuje. Naproti tomu Británie poté, co sociální sítě svými lžemi tam vyvolaly ultrapravicové nepokoje, zpřísní zákon regulující verbální a vizuální šíření nenávisti a rasismu

Keir Starmer potvrdil, že po krajně pravicových nepokojích bude v Británii zákon o bezpečnosti na internetu revidován
 
Keir Starmer prohlásil, že ministři budou revidovat zákony o dezinformacích na internetu poté, co šíření nepravdivých informací přispělo v Británii k výtržnostem krajní pravice tento měsíc.

Starmer řekl novinářům: "Souhlasím s tím, že po těchto nepokojích se budeme muset sociálními médii zabývat šířeji, ale v tuto chvíli se musíme soustředit na řešení těchto nepokojů a na zajištění bezpečnosti našich komunit."

Objevily se výzvy k rychlejšímu prosazování zákona o bezpečnosti na internetu, který zmocňuje mediální regulační orgán k ukládání pokut platformám sociálních médií, které se nedokážou vypořádat s dezinformacemi.

 

K sociálním médiím se  předseda vlády Starmer vyjádřil: "První věc, kterou bych řekl, je, že to není zóna bez zákonů. A myslím, že je to zřejmé z trestních stíhání a rozsudků. Dnes budou vyneseny tresty za chování na internetu.

"To je připomínka pro všechny, že ať už jste do toho přímo zapojeni, nebo jste do toho zapojeni na dálku, jste vinni a budete postaveni před soud, pokud jste porušili zákon. A tak se to děje dnes, to odsouzení."

V pátečním pořadu BBC Radio 4 vystoupil lebouristický politik Nick Thomas-Symonds a uvedl, že vláda je připravena zákon "rychle přezkoumat a zvážit" a že policie "půjde po lidech", u nichž zjistí, že podněcují k násilí na internetu.

"Pokud budeme muset jednat v souvislosti se zákony o bezpečnosti online, budeme jednat. Ale bez ohledu na tuto politickou debatu, lidé, kteří nyní jednají a dělají nezákonné věci online, jako je podněcování k násilí, podpora násilí, organizování násilí, to je nyní v rozporu se zákonem, a pokud to děláte nyní, stejně jako pokud se podílíte na hrozbách nebo násilných výtržnostech na našich ulicích, policie po vás půjde.

"Půjde po vás také, pokud se takto chováte i na internetu," řekl.

Zákon vstoupil v platnost loni v říjnu a dává regulačnímu úřadu Ofcom pravomoc uložit společnostem provozujícím sociální média pokutu až do výše 18 milionů liber nebo 10 % jejich celosvětového obratu, pokud nepřijmou důrazná opatření proti obsahu podněcujícímu k násilí nebo terorismu. 


Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1295

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2024