Británie (A co Česko?): Studie zjistila, že více než 75 % oblíbených pokrmů z restaurací a jídel s sebou je nezdravých
10. 8. 2024
čas čtení
1 minuta
Více než tři čtvrtiny nejprodávanějších pokrmů prodávaných v restauracích, kavárnách a řetězcích s jídlem s sebou jsou podle vládních směrnic nezdravé, ukazuje nová studie.
Oblíbené výrobky, jako jsou pizzy, hamburgery, kuřecí pokrmy, hranolky a bagety, obsahují nebezpečně velké množství tuku, soli, cukru nebo kalorií, které škodí zdraví, varují výzkumníci.
Ke svým "nesmírně znepokojivým" závěrům dospěli po analýze nutričního obsahu deseti nejprodávanějších položek zakoupených v 19 největších britských prodejnách "mimo domov", včetně řetězců jako Subway, Pizza Express, McDonald's, Greggs, Starbucks a Pret a Manger.
Za nezdravé bylo označeno 46 až 78 % ze 190 zkoumaných pokrmů v závislosti na tom, který ze tří různých vládou podporovaných způsobů hodnocení nutriční kvality potravin byl použit. Jednalo se o dlouhodobě zavedený model nutričního profilování, označování "semaforem", které používá mnoho supermarketů, a metriky, které jsou základem daně z cukru a snahy předchozí vlády povzbudit výrobce potravin, aby do svých výrobků přidávali méně soli, cukru nebo kalorií.
Zjištění vyvolala nové výzvy, aby ministři přiměli potravinářský průmysl ke zdravějším výrobkům, protože špatná strava je hlavní příčinou rakoviny, srdečních chorob a dalších smrtelných onemocnění.
Zdroj v angličtině ZDE
2872
Diskuse