V ruské Kurské oblasti byl vyhlášen výjimečný stav

9. 8. 2024

čas čtení 1 minuta
V Kurské oblasti byl zaveden výjimečný stav, uvedl úřadující šéf regionu Alexej Smirnov. Mezi důvody tohoto rozhodnutí označil "obtížnou operační situaci v pohraničních oblastech" a potřebu eliminovat důsledky vstupu ozbrojených sil Ukrajiny do regionu.

"Dokud se operační situace nezlepší, budu osobně koordinovat práci sil jednotného státního systému pro prevenci a eliminaci mimořádných situací," napsal na svém telegramovém kanálu.

Ministerstvo zdravotnictví zase uvádí, že v důsledku ostřelování Kurské oblasti Ukrajinou bylo zraněno a zraněno 31 místních obyvatel, včetně šesti dětí.

Výjimečný stav v Kurské oblasti byl zaveden 36 hodin po zahájení ofenzívy ozbrojených sil Ukrajiny v regionu. Podle Ministerstva obrany Ruské federace vstoupila ukrajinská armáda na území regionu 6. srpna kolem 8 hodin ráno. Do večera 7. srpna ozbrojené síly Ukrajiny převzaly kontrolu nad nejméně 11 osadami u Kursku a také nad měřicí stanicí plynu Sudža, která zajišťuje přibližně polovinu dodávek Gazpromu do Evropya desítky ruských vojáků mohly být zajaty. Podle výpočtů agentury ozbrojené síly Ukrajiny obsadily až 350 kilometrů čtverečních ruského území.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1152

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2024