Potvrzení zločinecké politické strategie

9. 8. 2024

čas čtení 3 minuty
 
Izraelský ministr financí Bezalel Smotrich prohlásil, že vyhladovění lidí v Gaze může být "oprávněné a morální"


Ne a ne. 

Válečné zákony jsou zde jasné. Římský statut Mezinárodního trestního soudu říká, že úmyslné vyhladovění civilistů "zbavením předmětů nezbytných pro jejich přežití, včetně úmyslného bránění dodávkám pomoci" je válečným zločinem.

Smotrichovy výroky z tohoto týdne vyvolaly mezinárodní odsouzení - a to oprávněně -, ale není to zdaleka poprvé, co izraelský vládní představitel řekl něco takového. Podobná prohlášení zazněla od začátku izraelského útoku na Gazu po útocích ze 7. října i od dalších vysoce postavených představitelů, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch ve svém pravidelném přehledu.



 
Ministr obrany Yoav Gallant, ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir a ministr energetiky Israel Katz již na počátku učinili veřejná prohlášení, v nichž vyjádřili svůj cíl připravit civilisty v Gaze o potraviny, vodu, palivo a elektřinu. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu již 19. října prohlásil, že Izrael nepustí humanitární pomoc "v podobě potravin a léků" do Gazy přes své přechody, "dokud nebudou vrácena naše rukojmí".

Když tedy ministr financí Smotrich tento týden prohlásil, že "nikdo na světě nám nedovolí nechat umířt hladem dva miliony lidí, i když by to mohlo být oprávněné a morální, abychom osvobodili rukojmí", nebylo to nijak překvapivé. Ve skutečnosti to bylo spíše jako připomenutí pokračující vládní politiky.

O tom, že izraelská vláda od října používá v Gaze hladomor jako válečnou zbraň a kolektivní trest, jsme zde již hovořili. Upozorňovali jsme na právně závazné příkazy Mezinárodního soudního dvora, které Izraeli ukládají umožnit poskytování základních služeb a humanitární pomoci. Věnovali jsme se také izraelským vojenským zásahům proti humanitárním pracovníkům.

Po celou dobu jsme opakovaně zdůrazňovali mylnost izraelské snahy ospravedlnit masové hladovění jako legitimní reakci na útoky vedené Hamásem ze 7. října. Ano, braní civilistů jako rukojmích je válečný zločin (stejně jako další zvěrstva spáchaná při těchto útocích), ale stejně tak je válečným zločinem úmyslné vyhladovění civilistů. Dvě křivdy nedělají dobro.

Ničivý dopad izraelských omezení humanitární pomoci do Gazy pokračuje. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) ve své poslední pondělní zprávě uvádí, že počet případů akutní podvýživy u dětí v severní Gaze se od května do července zvýšil o více než 300 procent.

Smotrichovo připomenutí nikdo nepotřeboval. Všichni znají politiku Izraele. A humanitární katastrofa, kterou způsobuje, je jasná.

Jedinou otázkou je: kdy spojenci Izraele vyvinou vážný tlak na izraelskou vládu, aby s touto politikou skoncovala?

-1
Vytisknout
1373

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2024