Nová příležitost pro Evropu

10. 7. 2024

čas čtení 3 minuty
Začněme od základů: každý má právo požádat o azyl v jiné zemi.To neznamená, že každý může žít, kde se mu zachce. Ne, znamená to, že máte právo požádat o azyl a úřady musí váš individuální případ zvážit a zacházet s vámi  lidsky. To má svůj základ v mezinárodním právu v oblasti lidských práv a uprchlictví a v Evropské unii v Listině základních práv EU, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, ve svém každodenním přehledu.

V posledních letech se zdá, že mnoho politiků v Evropské unii na tento základní bod a povinnost úřadů tato práva dodržovat zapomnělo. S brzkým nástupem nového vedení EU se však naskýtá příležitost k přehodnocení - šance vrátit se k základům.

 Evropští lídři přinesli v posledních letech několik skutečně hrozných politik. Pravidelní čtenáři si jistě vzpomenou na to, co se rovná přístupu "nechte je zemřít " k uprchlickým člunům ve Středozemním moři. Úřady v zemích EU, jako je Řecko a Polsko , zacházely s humanitárními pracovníky jako se zločinci, když se snažili pomoci zoufalým žadatelům o azyl.

V členském státě EU Chorvatsku úřady fyzicky týraly žadatele o azyl na hranicích metodami tak strašnými, že porušují mezinárodní zákazy mučení - zatímco EU se jednoduše odvrátila.

Dalším  přístupem týrání, ke kterému se vlády EU stále častěji uchylují, je tzv. externalizace, outsourcing nebo offshoring do třetích zemí - tedy posílání žadatelů o azyl ke zpracování do zemí mimo EU. Úřady ignorují své zákonné povinnosti a platí jiným zemím, aby za ně odvedly jejich práci.

Členské státy EU v tom samozřejmě nejsou samy. Připomeňme týrání a  drahé selhání Austrálie při "offshoringu " a kruté a nákladné pokusy Spojeného království posílat žadatele o azyl do Rwandy.

V EU schválilo takováto opatření k přesunu vyřizování žádostí o azyl mimo území EU nejméně 15 členských států. Známým příkladem je pochybná dohoda Itálie s Albánií. Tento program v hodnotě 700 milionů eur překračuje práva žadatelů o azyl, kteří se mohou ocitnout v dlouhodobém zadržování a právní nejistotě.

Nyní se však - doufejme - nacházíme v okamžiku možné změny pro EU. Po nedávných volbách do Evropského parlamentu a po sestavení nové Evropské komise (i když v ní budou některé staré tváře) se naskýtá nová příležitost přehodnotit všechny tyto politiky a přimět EU a její členské země, aby pracovaly v rámci právních a morálních mezí.

Nové prohlášení 95 lidskoprávních a humanitárních skupin upozorňuje zejména na "externalizaci". Připomíná vedoucím představitelům EU, že předávání žadatelů o azyl k vyřízení do zemí mimo EU je neslučitelné s jejich mezinárodními a evropskými právními závazky.

Doufejme, že vedoucí představitelé EU využijí tohoto okamžiku k tomu, aby se v otázce azylu vrátili k základům a zavázali se k dodržování základních práv.



-1
Vytisknout
1887

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024