Orbán poté, co navštívil Rusko, prohlásil, že Putin nemůže na Ukrajině prohrát

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
Ruského prezidenta Vladimira Putina nelze ve válce proti Ukrajině porazit, protože všechny výhody v tomto konfliktu jsou na jeho straně, řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

"(Putin) je jednoduchý: podívejte se na fakta, zdroje energie, populaci. Putin nemůže prohrát, to je velmi logické. Když se podíváte na vojáky, zbraně a technologie, které se používají ve válce, pak je porážka Ruska myšlenka, kterou je těžké si vůbec představit," řekl Orbán v rozhovoru po návštěvě Moskvy 5. července.

Podle něj se v následujících měsících situace na Ukrajině "výrazně zhorší", konfrontace se zintenzivní a obětí přibude. "Je tam více zbraní a Rusové jsou odhodlaní… Obě strany do toho vkládají velké úsilí. Dokonce i Ukrajinci jsou optimističtější, protože dostali spoustu vysoce kvalitních zbraní," řekl Orbán.

Před cestou do Moskvy navštívil maďarský premiér Kyjev, kde 2. července jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Podle Orbána vyzval Zelenského a Putina, aby přemýšleli o příměří v zájmu zahájení mírových rozhovorů. Jak v Kyjevě, tak v Moskvě však byla odpověď stejná: Dočasné příměří je v zájmu nepřítele, protože mu umožní reorganizovat se a připravit se na pokračování války. V tuto chvíli si strany "myslí opak" - je nutné "nejprve uzavřít mírovou dohodu a pak složit zbraně," řekl Orbán.

Zároveň má podle něj Putin, stejně jako Zelenskyj, "jasnou představu o tom, co se stane" a jak tuto válku vyhrají.

Po Ukrajině a Rusku Orbán odletěl do Číny, která, jak poznamenal, "je klíčovou mocností při vytváření podmínek pro mír" na Ukrajině. Severokorejský vůdce zase vyzval mezinárodní společenství, aby vytvořilo podmínky pro obnovení přímého dialogu mezi Moskvou a Kyjevem.

"Pouze pokud všechny hlavní mocnosti projeví pozitivní a ne negativní energii, bude možné dosáhnout brzkého příměří v tomto konfliktu," řekl Si Ťin-pching. Po návštěvě Kyjeva Orbán oznámil, že míří do Spojených států.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
2775

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2024