Bylo rozhodnuto vybudovat Putinova nového "pionýra" podle vzoru SSSR za Stalinových časů

10. 7. 2024

čas čtení 3 minuty
Mládežnické "Hnutí prvních", které vzniklo na příkaz prezidenta Vladimira Putina, je postaveno na principech stanovených za vlády Josifa Stalina, řekl ministr školství Sergej Kravcov v rozhovoru pro Vědomosti.

"Dnes je Hnutí prvních postaveno na principech, které byly zavedeny ve 30. letech 20. století. Děti mohou navrhovat své projekty a Hnutí umožňuje jejich realizaci," řekl.

Podle Kravcova bylo myšlenkou pionýrské organizace ve 30. letech "shromáždit a sjednotit chlapy". "Představte si: Bezdomovectví, země po revoluci, těžké období, mnoho různých přestupků, sankce, které byly uvaleny na SSSR. Nejprve se shromáždily ty nejlepší a nejaktivnější děti, aby se staly vůdci. Pak s nimi pracovali dospělí a tito vůdci kolem sebe sjednotili děti," řekl.

Podle Kravcova tento přístup počítá s jednotným vzdělávacím programem a úkolem současných úřadů je učinit jej pro děti zajímavým. Připustil, že s tím jsou spojeny určité potíže. "Je to pro nás velká výzva. První výzvou bylo vybudovat systém vzdělávací práce, který zahrnuje pondělní vyvěšení vlajky ve školách, provedení hymny, pořádání "Rozhovorů o důležitém" a návrat kariérního poradenství," řekl ministr.

Na otázku, zda tyto inovace vyvolávají mezi Rusy odmítnutí, protože účast na tom všem může narušit studium, Kravcov odpověděl, že na takových opatřeních nevidí nic špatného. Potvrdil, že "mnoho lidí je nepovažuje za tak důležité", a poznamenal, že "hlavní věcí je znalost matematiky, fyziky, rozvoj tvůrčích myšlenek". Ale protože je Rusko ve válce, je státní zásah do výchovy dětí nezbytný, domnívá se ministr.

"Nyní žijeme ve speciální vojenské operaci. Školáci by si měli vytvořit postoj ke své zemi. Podíváme-li se na stejné "Rozhovory o důležitém", hovoří o hodnotách specifikovaných v národní bezpečnostní strategii. Je to úcta ke starší generaci, vlastenectví, vzpomínka na velké lidi a události země," řekl Kravcov.

V komentáři k reakci samotných mladých lidí, kteří jsou obvykle skeptičtí vůči vnucovaným hodnotám, ministr odkázal na výsledky uzavřené studie kremelského VCIOMu. "Podpora "Rozhovorů o důležitém" je obrovská. Vyzpovídali jsme rodiče a děti… Jediné riziko v této studii, které jsme identifikovali, se týká formalismu v organizaci vzdělávací práce," řekl Kravcov.

Dodal, že dnes jsou si úřady, které v Rusku "budují suverénní vzdělávací systém", dobře vědomy výzev, kterým čelí. Podle Kravcova je "vlastenecká" výchova navržena tak, aby "chránila děti před různými druhy provokací a informačních útoků". "Samozřejmě, že hlavním vodítkem v naší práci je prezidentův programový projev k Federálnímu shromáždění a dekret o národních rozvojových cílech," uzavřel ministr.

"Rozhovory o důležitém" byly zavedeny do školních osnov jako mimoškolní aktivity po začátku války na Ukrajině. Od 1. září 2022 se pravidelně konají na všech školách v Rusku. Vyhláška ministerstva školství říká, že výuka je nezbytná pro "formování lásky školáků k vlasti, hrdosti na svou zemi, vlastenectví". Studentům jsou mimo jiné sděleny důvody invaze 24. února 2022 a vysvětleno, že láska k vlasti se projevuje "odvahou a odhodláním postavit se za ni se zbraní v ruce".

Kromě "Rozhovorů o důležitém" školy zavedly osobu zodpovědnou za propagandu – poradce ředitele školy. Mezi jeho úkoly patří informační a výchovná práce a také zapojení studentů do projektů sdružení dětí a mládeže.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1813

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2024