Polsko začne sestřelovat rakety a drony nad Ukrajinou

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
Kyjev a Varšava se dohodly na vývoji mechanismu, v jehož rámci bude Polsko sestřelovat ruské rakety a drony v ukrajinském vzdušném prostoru. Taková doložka je stanovena v zajišťovací dohodě. Dokument na dobu deseti let podepsali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a polský premiér Donald Tusk 8. července.

Upřesňuje se, že dohoda o účasti Polska na odrážení ruských útoků se vztahuje pouze na ty zbraně, které byly vypáleny směrem na tuto zemi. Mechanismus bude vyvinut společně s armádou co nejdříve, řekl Zelenskyj.

Polsko opakovaně vyslalo do vzduchu stíhačky na pozadí masivního ostřelování Ukrajiny Ruskem. Naposledy to bylo 8. července, kdy ruská armáda zahájila skupinový raketový útok na Kyjiv, Kryvyj Rih, Dnipro a řadu měst v Doněcké oblasti.

Předtím polské ministerstvo zahraničí připustilo, že země začne sestřelovat ruské rakety letící na Ukrajinu, protože předtím několikrát narušily vzdušný prostor republiky.

Polsko také zváží možnost přesunu alespoň jedné letky MiGů-29, včetně 14 stíhaček, na Ukrajinu. Tusk poznamenal, že v tuto chvíli nemůže zajistit jejich zásobování, protože se účastní hlídkování na obloze v rámci programu NATO Air Policing, ale je připraven tak učinit, jakmile spojenci na oplátku poskytnou modernější letadla.

Dohoda se také zmiňuje o vytvoření "Ukrajinské legie" na území Polska. Jednotka bude cvičit personál ozbrojených sil Ukrajiny. Připojit se k němu budou moci Ukrajinci dočasně pobývající v Polsku a dalších zemích.

Kromě toho se Kyjev a Varšava dohodly na rozvoji obranného průmyslu, včetně vytvoření společné zbrojní výroby.

Dokument je rovněž zaměřen na posílení spolupráce v oblasti zpravodajské, námořní a informační bezpečnosti, ochrany kritické infrastruktury a boje proti kybernetickým hrozbám. Jednotlivé bloky dohody se týkají obnovy a rekonstrukce hospodářství, pohraniční infrastruktury a rozvoje tranzitního potenciálu.

Od začátku ruské invaze poskytlo Polsko Ukrajině 44 balíků různých druhů zbraní a munice v hodnotě více než 4 miliardy eur.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
8665

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2024